Genel Bilgi
Kod | TAB140 |
Ad | Çevre ve Organik Tarım |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 2. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-1 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2.5 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Türkiye florası, biyolojik çeşitlilik ve korunması hakkında bilgi vermek. Organik tarım hakkında bilgi vermek. Organik tarımın önemi, prensipleri ve geliştirilmesi hakkında bilgi vermek.
Dersin İçeriği
Tarım ve çevre kirliliği, Organik tarımın dünyada ve Türkiye'de geçmişi ve geleceği, organik gübreler, organik bitki koruma yöntemleri (biyolojik mücadele, biyoteknik mücadele anlatılmaktadır
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Öğretim elemanı ders notları
Notlar
Öğretim elemanı ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Organik tarımın amacı, dünyada ve Türkiye'de organik tarımın geçmişi ve geleceği hakkında bilgi sahibi olur. |
ÖÇ02 | Doğal kaynakları korumada kaynak kontrolü bilincini oluşturur. |
ÖÇ03 | Çevre bilinci hakkında bilgi sahibi olur. |
ÖÇ04 | Organik tarım yönetmeliği hakkında bilgi sahibi olur. |
ÖÇ05 | Türkiye florası ve biyoçeşitlilik hakkında bilgi sahibi olur. |
ÖÇ06 | Türkiyedeki floristik bölgeleri ve özelliklerini öğrenir. |
ÖÇ07 | Tarım ve çevre kirliliği hakkında bilgi edinir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Dünyada ve Türkiye'de yoğun yetiştiriciliği yapılan tıbbi ve aromatik bitkileri tanımlar, bunların genel özelliklerini, iklim ve toprak istekleri ile kullanım alanlarını açıklar. | 1 |
PÖÇ02 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bitkiler hakkında web üzerinden kaynak tarar, verilerin bilgisayara girişini, raporlamasını ve sunumunu yapar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi bitkiler, aromatik bitkiler, baharat bitkileri, keyif bitkileri, boya bitkilerininin genel özelliklerini tanımlar ve bunların kullanım alanlarını açıklar. | |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bitkilerde fiziksel, kimyasal ve duyusal analizler yapar. | |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tıbbi ve aromatik bitkileri doğadan toplar, üretimini, yetiştiriciliğini, bakımını, farklı yöntemlerle çoğaltımını yapar ve hasadını gerçekleştirir. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi ve aromatik bitkilerin fitoterapi, aromaterapi ve tıp alanında kullanımlarını açıklar. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletlerin özelliklerini açıklar. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi ve aromatik bitkilerin biyoloji, sistematiği ve fizyolojisini açıklar. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Temel ekolojik kavramları ve ekolojik faktörleri tanımlar, tarımsal faaliyetlerin ekolojiye ve çevreye olan etkilerini açıklar. | 5 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Üniversite kampüsünde alanı ile ilgili katılabileceği etkinlikleri listeler, staj yapacağı kurumlar ve bu kurumlara yapacaği başvuruları değerlendirir. | |
PÖÇ11 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bitkilerden yağ çıkarmayı ve koku testi yapar, kokularla nota değerlendirmesi yapar, parfüm yapmada yağları notalara göre karıştırır. | |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tıbbi aromatik bitkileri bioktif maddeleriyle korumada, depolamada, kimyasal kalitesini muhafaza etmede uygun yöntem ve teknikleri kullanır. | |
PÖÇ13 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Kimyasal çözelti hazırlar, kimya enstrümental analizleri yorumlar. | |
PÖÇ14 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili bitki besleme yöntemlerini, sulama yöntemlerini açıklar, zararlı, hastalık ve yabancı otları tanımlar ve bunlarla mücadelede uygun yöntem ve teknikleri kullanır. | 3 |
PÖÇ15 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliğinin önemini, temel İSG risklerini ve tehlikeleri önleme yöntemlerini açıklar. | |
PÖÇ16 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarım ekonomisinin tanımı ve kapsamı ile Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini açıklar. | |
PÖÇ17 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Toprak özellikleri (Katyonların adsorpsiyonu – Anyonların adsorpsiyonu – Toprak asitliği, toprağın organik maddesi, toprak yapısı, toprak suyu, toprak rengi), toprak oluşunu (Ayrışma ve parçalanma – Bünye (Tekstür) – Kil Mineralleri) vetoprak analiz yöntemlerini açıklar. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | İngilizce zaman cümleleri, yardımcı fiilleri, edatları açıklar. Mesleki terimleri açıklar. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında genel bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından dilleri açıklar. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Türkiye Florası | Ders hakkındaki notlara ve sunulara çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Biyolojik çeşitlilik | Ders hakkındaki notlara ve sunulara çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Tarım ve doğa | Ders hakkındaki notlara ve sunulara çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Çevre kirliliği-1 (Hava ve su kirliliği ve bunu oluşturan etmenler) | Ders hakkındaki notlara ve sunulara çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Çevre kirliliği-2 (Tarımsal kirlilik ve konvansiyonel tarımın oluşturduğu kirlilik) | Ders hakkındaki notlara ve sunulara çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Organik tarım: geçmişi, bugünü ve geleceği -1 | Ders hakkındaki notlara ve sunulara çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Organik tarım: geçmişi, bugünü ve geleceği -2 | Ders hakkındaki notlara ve sunulara çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Ara sınava hazırlanma | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Organik tarımda bitki besin maddesi kaynakları | Ders hakkındaki notlara ve sunulara çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Organik Gübreler (çiftlik gübresi, kompost yapımı) | Ders hakkındaki notlara ve sunulara çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Organik bitki koruma metotları (Biyolojik mücadele) | Ders hakkındaki notlara ve sunulara çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Organik bitki koruma metotları (Biyoteknik mücadele) | Ders hakkındaki notlara ve sunulara çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Tıbbi ve aromatik bitkilerin organik olarak üretimi | Ders hakkındaki notlara ve sunulara çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Organik tarım yönetmeliği -1 | Ders hakkındaki notlara ve sunulara çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Organik tarım yönetmeliği -2 | Ders hakkındaki notlara ve sunulara çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final sınavına hazırlanma | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final sınavına hazırlanma | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 5 | 5 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 87 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,48 | ||
AKTS | 3 AKTS |