Genel Bilgi
Kod | ST0027 |
Ad | Alglerin Besin Özellikleri |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. OYA IŞIK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. OYA IŞIK
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Algal Metabolitleri tanımlar ve açıklar. Kültüre alınan alg türleri tanımlar. Biyokimyasal kompozisyonları açıklar. Yağlar, karbonhidrat, protein,vitaminler, pigmentler ve hücre duvarı kimyasal yapıları ve içerdikleri diğer metabolitleri tanımlar ve açıklar.
Dersin İçeriği
Mikroalglerden elde edilen metabolitler, makro alglerin besin içerikli ürünleri, ürünlerinden yararlanılmak üzere kültüre alınan makro ve mikro alg türleri, alglerin protein, karbonhidrat, lipid, pigment, mineral ve vitamin içerikleri, alginatlar, kahverenkli algler(Phaeophyceae), alginat üretimi, sodyum ve kalsiyum alginatlar, alginatların biyomateryal olarak kullanımı.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Ders notları Zvi Cohen(1999) Chemicals from microalgae, Taylor & Francis, 419 sayfa. A. Richmond (2004), Handbook of Microalgal Culture, Biotechnology and Applied Phycology, Blackwell Science Ltd,sf:545. G. Shelef ve ark.(1980) , Algae Biomass:Production and Use, Elsevier-North-Holland Biomedical Press, Sf:852. G. E., Fogg ve B. Thake (1987), Algal Cultures and Phytoplankton Ecology, Printed in USA, sf:259. Brown, M.R., Jeffrey, S.W., Garland, C.D., 1989. Nutritional aspects of microalgae used in mariculture: a literature review. CSIRO Marine Laboratories Report No.
Notlar
Ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Algal metabolizmanın özellikleri, mikro ve makroalglerin biyolojik özelliklerini tanımlar. |
ÖÇ02 | Algal Metabolitleri tanımlar. |
ÖÇ03 | Çevre faktörlerinin hücre kompozisyonuna etkileri, Işık, sıcaklık ve besin kompozisyonunun algal metabolizma üzerindeki etkilerini açıklar. |
ÖÇ04 | Kültüre alınan alg türlerini sıralar, fiziksel ve kimyasal gereksinimlerini açıklar, mikroskopta türleri tanır. |
ÖÇ05 | Alglerde hücre duvarının kimyasal yapısını tanımlar. |
ÖÇ06 | Alg türlerinin kimyasal kompozisyonunu tanımlar. |
ÖÇ07 | Protein kaynağı alg türlerini tanımlar. |
ÖÇ08 | Protein kaynağı algler. Alglerin aminoasit kompozisyonlarını tanımlar. |
ÖÇ09 | Algal lipidler ve kullanım alanlarını sıralar. |
ÖÇ10 | Alglerin yağ asitleri içeriği ve kompozisyonunu tanımlar. |
ÖÇ11 | Mikroalglerin biyoaktif kimyasalları, pigmentler ve kullanım alanlarını sıralar ve tanımlar. |
ÖÇ12 | Alglerin kuru madde ve ham kül içeriklerini tanımlar. |
ÖÇ13 | Algal metabolitlerin kullanım alanlarını sıralar ve tanımlar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yüksek lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak Su Ürünleri Temel Bilimler alanlarında güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek düzeye ulaşır. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Uzmanlaştığı Temel Bilimler alanı ile ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar, yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Temel Bilimler alanındaki güncel, kuramsal ve uygulamalı bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanır. | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Temel Bilimler alanına yenilik getiren, düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygular, özgün bir konuyu araştırır, kavrar, uyarlar ve uygular. | 4 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Temel Bilimler alanındaki yeni ve farklı düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar, araştırma yöntemlerini üst düzeyde kullanır, neden-sonuç ilişkisi kurarak sorunlara çözüm önerileri geliştirir. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Temel Bilimler alanına yenilik getiren, yeni düşünce, yöntem, tasarım ve /veya uygulama geliştirir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı uzmanlaştığı alana uygulamayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur. | 4 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Temel Bilimler alanı ile ilgili en az bir bilimsel çalışmayı ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergilerde yayınlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir, alanında ve/veya disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. | 3 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bilgi ve becerilerini yaratıcı ve/veya eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, karar verir ve Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. | 2 |
PÖÇ09 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Uzmanlaştığı Temel Bilimler alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgi ve becerilerle yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve toplum yararına kullanır. | 5 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. | 5 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Temel Bilimler alanındaki uzmanlaştığı konularda uzman kişiler ile tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. | 4 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | En az bir yabancı dilde ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | 5 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel Bilimler alanında özel konularda uzmanlaşarak toplumsal, bilimsel, kültürel ilerlemelere, etik değerlere uygun hareket ederek katkıda bulunur. | 4 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel Bilimler alanında uzmanlaştığı konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Algal metabolizmanın özellikleri, mikro ve makroalglerin biyolojik özellikleri. | Ders notlarını okur, ders ile ilgili kaynaklarını edinir | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri |
2 | Algal Metabolitlerin tanımı | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Tartışma |
3 | Çevre faktörlerinin hücre kompozisyonuna etkileri, Işık, sıcaklık ve besin kompozisyonunun algal metabolizma üzerindeki etkileri. | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
4 | Kültüre alınan alg türleri, fiziksel ve kimyasal gereksinimleri, mikroskopta türlerin incelenmesi. | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Gösteri |
5 | Alglerde hücre duvarının kimyasal yapısı | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
6 | Alg türlerinin kimyasal kompozisyonu | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, kısa notlar çıkarma, | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
7 | Protein kaynağı algler. Alglerin aminoasit kompozisyonları. | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, kısa notlar çıkarma, | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınavlar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Alglerin aminoasit kompozisyonları. | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Algal lipidler ve kullanım alanları. | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Alglerin yağ asitleri içeriği ve kompozisyonu | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
12 | Öğrenci sunumları | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, sunuma hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
13 | Öğrenci sunumlarının değerlendirilmesi | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, sunuma hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
14 | Mikroalglerin biyoaktif kimyasalları, pigmentler ve kullanım alanları. | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Alglerin kuru madde ve ham kül içerikleri | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Algal metabolitlerin kullanım alanları | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 86 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,44 | ||
AKTS | 3 AKTS |