TAB234 Soğanlı,Rizomlu ve Yumrulu Bitkiler

4 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TAB234
Ad Soğanlı,Rizomlu ve Yumrulu Bitkiler
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. EBRU KARNEZ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Öğr. Gör.Dr. EBRU KARNEZ (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Soğanlı, yumrulu ve rizomlu süs bitkilerinin çoğaltma ve üretim tekniklerini öğretmek, doğal çiçek soğanları ve endemik türleri tanıtmak, tehditler konusunda bilinçlendirmek

Dersin İçeriği

Soğanlı, yumrulu ve rizomlu süs bitkilerinin üretimi ve ticareti, çoğaltılması, yetiştirilmesi, doğal çiçek soğanları, endemikler, tehditler.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Öğretim elemanı ders notları

Notlar

Öğretim elemanı ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkileri tanır, sınıflandırır
ÖÇ02 Soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkilerin botanik özelliklerini kavrar
ÖÇ03 Soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkilerin ekolojik ve genel isteklerini kavrar
ÖÇ04 Soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkilerin çoğaltılmasını ve yetiştirme tekniklerini kavrar
ÖÇ05 Soğanlı, yumrulu ve rizomlu endemik bitkiler ve korunmaları konusunu kavrar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dünyada ve Türkiye'de yoğun yetiştiriciliği yapılan tıbbi ve aromatik bitkileri tanımlar, bunların genel özelliklerini, iklim ve toprak istekleri ile kullanım alanlarını açıklar. 4
PÖÇ02 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bitkiler hakkında web üzerinden kaynak tarar, verilerin bilgisayara girişini, raporlamasını ve sunumunu yapar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi bitkiler, aromatik bitkiler, baharat bitkileri, keyif bitkileri, boya bitkilerininin genel özelliklerini tanımlar ve bunların kullanım alanlarını açıklar.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkilerde fiziksel, kimyasal ve duyusal analizler yapar.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitkileri doğadan toplar, üretimini, yetiştiriciliğini, bakımını, farklı yöntemlerle çoğaltımını yapar ve hasadını gerçekleştirir. 5
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin fitoterapi, aromaterapi ve tıp alanında kullanımlarını açıklar.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletlerin özelliklerini açıklar.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin biyoloji, sistematiği ve fizyolojisini açıklar.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel ekolojik kavramları ve ekolojik faktörleri tanımlar, tarımsal faaliyetlerin ekolojiye ve çevreye olan etkilerini açıklar.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Üniversite kampüsünde alanı ile ilgili katılabileceği etkinlikleri listeler, staj yapacağı kurumlar ve bu kurumlara yapacaği başvuruları değerlendirir.
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkilerden yağ çıkarmayı ve koku testi yapar, kokularla nota değerlendirmesi yapar, parfüm yapmada yağları notalara göre karıştırır.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi aromatik bitkileri bioktif maddeleriyle korumada, depolamada, kimyasal kalitesini muhafaza etmede uygun yöntem ve teknikleri kullanır.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kimyasal çözelti hazırlar, kimya enstrümental analizleri yorumlar.
PÖÇ14 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili bitki besleme yöntemlerini, sulama yöntemlerini açıklar, zararlı, hastalık ve yabancı otları tanımlar ve bunlarla mücadelede uygun yöntem ve teknikleri kullanır.
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliğinin önemini, temel İSG risklerini ve tehlikeleri önleme yöntemlerini açıklar.
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım ekonomisinin tanımı ve kapsamı ile Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini açıklar.
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak özellikleri (Katyonların adsorpsiyonu – Anyonların adsorpsiyonu – Toprak asitliği, toprağın organik maddesi, toprak yapısı, toprak suyu, toprak rengi), toprak oluşunu (Ayrışma ve parçalanma – Bünye (Tekstür) – Kil Mineralleri) vetoprak analiz yöntemlerini açıklar.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İngilizce zaman cümleleri, yardımcı fiilleri, edatları açıklar. Mesleki terimleri açıklar.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında genel bilgi sahibi olur.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından dilleri açıklar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkilerin sınıflandırılması İlgili notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkilerin üretim ve ticareti İlgili notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkilerin genel özellikleri İlgili notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkilerin ekolojik istekleri İlgili notların okunması, genel tekrar, sınava hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkilerin yetiştirme koşulları İlgili notların okunması, genel tekrar, sınava hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkilerin çoğaltma yöntemleri İlgili notların okunması, genel tekrar, sınava hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkilerin üretimi İlgili notların okunması, genel tekrar, sınava hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav sınava hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkilerin yetiştirme teknikleri İlgili notların okunması, genel tekrar, sınav sorularının cevaplarının tartışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkilerin bakımı İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkilerin sulanması İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Soğanlı, yumrulu ve rizomlu endemik bitkiler İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Endemik bitkilerimizin korunması İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Doğal soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkilerin kültüre alınmaları İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkilerin hasat sonrası uygulamaları İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yarıyıl Sonu sınavlarına hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yarıyıl Sonu sınavına hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 109
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,36
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 19.05.2024 10:29