TAB214 Tıbbi ve Arom. Bitki Yetiş. II

3 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2.5 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TAB214
Ad Tıbbi ve Arom. Bitki Yetiş. II
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2.5 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Ülkemizde kültürü yapılan veya yetiştirilme imkanı olan Tıbbi ve Aromatik Bitkilerden ticari ve ekonomik değeri olan Keyf Bitkileri ve Boya Bitkileri ile Alkoloit ve Glikozit Bitkilerinin bitkisel özelliklerini tanıtmak; ekiminden hasadına, kurutulmasından muhafazasına kadar yapılan tüm kültürel işlemleri öğretmek

Dersin İçeriği

Tıbbi ve Aromatik bitkilerin botanik özellikleri, kültürü; iklim ve toprak istekleri, ekim-dikim zamanları, bakım ve gübreleme, hasat, tüketim, kullanılan bitki kısımları, etken maddeleri anlatılmaktadır

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

hoca ders notu

Notlar

internet kaynakları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin dünyadaki önemini kavrar
ÖÇ02 Tıbbi ve Aromatik bitkilerin bitkisel özelliklerini, iklim ve toprak isteklerini kavrar
ÖÇ03 Yüksek verimli ürün alabilmek için ekim ve bakım işleri ile ürünün hasadı ve kurutulmasına yönelik işlerin zamana göre planlar
ÖÇ04 bölgesel populer TAB lar hakkında bilgi edinir
ÖÇ05 ihracat ve ithalat TAB ları tanır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dünyada ve Türkiye'de yoğun yetiştiriciliği yapılan tıbbi ve aromatik bitkileri tanımlar, bunların genel özelliklerini, iklim ve toprak istekleri ile kullanım alanlarını açıklar. 3
PÖÇ02 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ziraat alanı için gerekli bilişim teknolojileri hakkında bilgi sahibidir ve uygun bilgisayar programlarını kullanabilir. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi bitkiler, aromatik bitkiler, baharat bitkileri, keyif bitkileri, boya bitkilerininin genel özelliklerini tanımlar ve bunların kullanım alanlarını açıklar. 3
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkilerde fiziksel, kimyasal ve duyusal analizler yapar.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitkileri doğadan toplar, üretimini, yetiştiriciliğini, bakımını, farklı yöntemlerle çoğaltımını yapar ve hasadını gerçekleştirir. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin fitoterapi, aromaterapi ve tıp alanında kullanımlarını açıklar.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletlerin özelliklerini açıklar. 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin biyoloji, sistematiği ve fizyolojisini açıklar. 1
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel ekolojik kavramları ve ekolojik faktörleri tanımlar, tarımsal faaliyetlerin ekolojiye ve çevreye olan etkilerini açıklar. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili katılabileceği mesleki etkinlikleri listeler, öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilir, takım içerisinde ve bağımsız olarak çalışabilne yeteneğine sahiptir.
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkilerden yağ çıkarır, yağlardan parfüm yapımında uygun yöntem ve teknikleri kullanır.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi aromatik bitkileri bioktif maddeleriyle korumada, depolamada, kimyasal kalitesini muhafaza etmede uygun yöntem ve teknikleri kullanır.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kimyasal çözelti hazırlar, kimya enstrümental analizleri yorumlar.
PÖÇ14 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili bitki besleme yöntemlerini, sulama yöntemlerini açıklar, zararlı, hastalık ve yabancı otları tanımlar ve bunlarla mücadelede uygun yöntem ve teknikleri kullanır. 1
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliği kurallarını, temel İSG risklerini ve tehlikeleri önleme yöntemlerini bilir, çevre bilincine sahip olur.
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekonomi üzerine temel kavram ve ilkeleri tanımlar, Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini açıklar. 3
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak özelliklerini, toprak oluşumu ve toprak analiz yöntemlerini açıklar. 4
PÖÇ18 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Zaman cümleleri, yardımcı fiiller, edatlar hakkında bilgi sahibidir ve mesleki terimlerin İngilizce karşılıklarını bilir.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında genel bilgi sahibi olur.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından diller hakkında değerlendirme yapar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kaparinin botanik özellikleri, yetiştirilme ilkeleri,etken maddeleri,kullanılan kısımları Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 susamc bitkisinin botanik özellikleri, yetiştirilme ilkeleri,etken maddeleri,kullanılan kısımları Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 kudrret narı bitkisinin botanik özellikleri, yetiştirilme ilkeleri,etken maddeleri,kullanılan kısımları Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Aleo vera bitkisinin botanik özellikleri, yetiştirilme ilkeleri,etken maddeleri,kullanılan kısımları Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Fesleğen bitkisinin botanik özellikleri, yetiştirilme ilkeleri,etken maddeleri,kullanılan kısımları Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
6 Semizotu bitkisinin botanik özellikleri, yetiştirilme ilkeleri,etken maddeleri,kullanılan kısımları Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
7 Rezene bitkisinin botanik özellikleri, yetiştirilme ilkeleri,etken maddeleri,kullanılan kısımları Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav Sınava hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Defne bitkisinin botanik özellikleri, yetiştirilme ilkeleri,etken maddeleri,kullanılan kısımları Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
10 Civanperçemi bitkisinin botanik özellikleri, yetiştirilme ilkeleri,etken maddeleri,kullanılan kısımları Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
11 Isırgan bitkisinin botanik özellikleri, yetiştirilme ilkeleri,etken maddeleri,kullanılan kısımları Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Yasemin bitkisinin botanik özellikleri, yetiştirilme ilkeleri,etken maddeleri,kullanılan kısımları Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Şerbetçi otunun botanik özellikleri, yetiştirilme ilkeleri,etken maddeleri,kullanılan kısımları Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Ekinezyanın botanik özellikleri, yetiştirilme ilkeleri,etken maddeleri,kullanılan kısımları Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Nane bitkisinin botanik özellikleri, yetiştirilme ilkeleri,etken maddeleri,kullanılan kısımları Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve sunulara çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve sunulara çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 4 4
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü (Saat) 75
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,00
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 19.05.2024 10:18