TAB222 Tıbbi ve Aromat.Bitki Hast.

3 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2.5 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TAB222
Ad Tıbbi ve Aromat.Bitki Hast.
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2.5 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Genel fitapatoloji, tıbbi ve aromatik bitkilerde bulunan hastalık etmenlerinin (fungal hastalıklar, viral hastalıklar, bakteriyal hastalıklar) ve yabancıotların tanınması ve mücadele yöntemlerinin öğretilmesi

Dersin İçeriği

Fungal, bakteriyel ve viral hastalık etmenleri ile yabancı otların tıbbi ve aromatik bitkilerde neden olduğu hastalıklar ve mücadele yöntemleri

Dersin Ön Koşulu

Bitki koruma dersini almış olmak

Kaynaklar

Öğretim elemanı ders notları

Notlar

Öğretim elemanı ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Tıbbi ve aromatik bitkilerde görülen mantari hastalıklar ile bunların zarar şekillerini öğrenir
ÖÇ02 Tıbbi ve aromatik bitkilerde görülen bakteriyel hastalıklar ile bunların zarar şekillerini öğrenir
ÖÇ03 Tıbbi ve aromatik bitkilerde görülen viral hastalıklar ile bunların zarar şekillerini öğrenir
ÖÇ04 Tıbbi ve aromatik bitkilerde görülen önemli yabancıotlar ile bunların zarar şekillerini öğrenir.
ÖÇ05 Tıbbi ve aromatik bitkilerdeki hastalık etmenleriyle mücadele yöntemlerini öğrenir.
ÖÇ06 Tıbbi ve aromatik bitkilerde sorun olan yabancı ot türleri, zarar şekilleri ile mücadele yöntemlerini öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dünyada ve Türkiye'de yoğun yetiştiriciliği yapılan tıbbi ve aromatik bitkileri tanımlar, bunların genel özelliklerini, iklim ve toprak istekleri ile kullanım alanlarını açıklar. 3
PÖÇ02 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bitkiler hakkında web üzerinden kaynak tarar, verilerin bilgisayara girişini, raporlamasını ve sunumunu yapar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi bitkiler, aromatik bitkiler, baharat bitkileri, keyif bitkileri, boya bitkilerininin genel özelliklerini tanımlar ve bunların kullanım alanlarını açıklar.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkilerde fiziksel, kimyasal ve duyusal analizler yapar.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitkileri doğadan toplar, üretimini, yetiştiriciliğini, bakımını, farklı yöntemlerle çoğaltımını yapar ve hasadını gerçekleştirir. 2
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin fitoterapi, aromaterapi ve tıp alanında kullanımlarını açıklar.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletlerin özelliklerini açıklar. 1
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin biyoloji, sistematiği ve fizyolojisini açıklar.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel ekolojik kavramları ve ekolojik faktörleri tanımlar, tarımsal faaliyetlerin ekolojiye ve çevreye olan etkilerini açıklar. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Üniversite kampüsünde alanı ile ilgili katılabileceği etkinlikleri listeler, staj yapacağı kurumlar ve bu kurumlara yapacaği başvuruları değerlendirir.
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkilerden yağ çıkarmayı ve koku testi yapar, kokularla nota değerlendirmesi yapar, parfüm yapmada yağları notalara göre karıştırır.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi aromatik bitkileri bioktif maddeleriyle korumada, depolamada, kimyasal kalitesini muhafaza etmede uygun yöntem ve teknikleri kullanır.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kimyasal çözelti hazırlar, kimya enstrümental analizleri yorumlar.
PÖÇ14 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili bitki besleme yöntemlerini, sulama yöntemlerini açıklar, zararlı, hastalık ve yabancı otları tanımlar ve bunlarla mücadelede uygun yöntem ve teknikleri kullanır. 5
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliğinin önemini, temel İSG risklerini ve tehlikeleri önleme yöntemlerini açıklar. 2
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım ekonomisinin tanımı ve kapsamı ile Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini açıklar. 1
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak özellikleri (Katyonların adsorpsiyonu – Anyonların adsorpsiyonu – Toprak asitliği, toprağın organik maddesi, toprak yapısı, toprak suyu, toprak rengi), toprak oluşunu (Ayrışma ve parçalanma – Bünye (Tekstür) – Kil Mineralleri) vetoprak analiz yöntemlerini açıklar.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İngilizce zaman cümleleri, yardımcı fiilleri, edatları açıklar. Mesleki terimleri açıklar.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında genel bilgi sahibi olur.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından dilleri açıklar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Bitki hastalık etmenleri- Fitopatoloji Verilen ders notlarından çalışarak derse hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Bakteriyel hastalık etmenlerinin özellikleri, oluşturduğu hastalık belirtileri ve ekonomik önemleri -1 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Tıbbi ve aromatik bitkilerdeki önemli bakteriyel hastalıklarının mücadele yöntemleri -2 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Bitkilerde zarar oluşturan fungal hastalıkların ekonomik önemleri -3 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Tıbbi ve aromatik bitkilerdeki önemli fungal hastalıklar -1 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
6 Tıbbi ve aromatik bitkilerdeki önemli fungal hastalıkların özellikleri ve hastalık belirtileri - 2 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
7 Tıbbi ve aromatik bitkilerdeki önemli fungal hastalıkların mücadele yöntemleri -3 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Bitkilerde zarar oluşturan viral hastalıklar ve ekonomik önemleri -1 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Tıbbi ve aromatik bitkilerdeki önemli viral hastalıklar ve genel özellikleri -2 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Tıbbi ve aromatik bitkilerdeki önemli viral hastalıkların mücadele yöntemleri -3 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Bitkilerde zarar oluşturan yabancı otların tanınması ve ekonomik önemleri -1 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
13 Tıbbi ve aromatik bitkilerdeki önemli yabancı ot türleri -2 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
14 Tıbbi ve aromatik bitkilerdeki önemli yabancı otların genel özellikleri ve zararı- 3 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Tıbbi ve aromatik bitkilerdeki önemli yabancı otların mücadele yöntemleri -4 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak, sunu hazırlamak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 87
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,48
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 18.05.2024 01:58