ATO214 Çevre Koruma

3 AKTS - 1-1 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 1 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ATO214
Ad Çevre Koruma
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 1 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör. CANANİ YALÇİN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Öğr. Gör. CANANİ YALÇİN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu ders ile öğrencinin Çevre ve insan sağlığı koruma kuralları ile ilgili bilgi ve becerileri kazandırmak.

Dersin İçeriği

Çevre ve İnsan Sağlığı, çevre yönetmelik bilgisi, risk analizi Çevre ve İnsan Sağlığı, atık yönetimi, doğal kaynaklar, koruma önlemleri kapsamında uluslararası sağlık ve güvenlik ikazları, işçi sağlığı ve iş güvenliği yönetmeliği, çevre koruma önlemleri, kişisel korunma önlemleri konuları konularını anlatılmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

1-Ruşen Keleş; 100 Soruda Çevre ve Çevre Koruma, 2-MEGEP Çevre Koruma

Notlar

Dijital kaynaklar, Ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Çevre ve insan sağlığını koruyucu önlemleri açıklar.
ÖÇ02 İş yerinde karşılaşabileceği riskleri ve alınması gereken tedbirlerini açıklar.
ÖÇ03 İş sağlığı ve güvenliği ile iş verimliliğini ilişkilendirir.
ÖÇ04 Çevrenin canlı sağlığı ve geleceği ile turizm için önemini fark ederek korur.
ÖÇ05 Çevre koruma konusunda birey olarak yapması gerekeni bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili yasal mevzuat, mesleki standartlar ve uygulamalar, iç ve dış çevre faktörleri ve hizmet verme süreçleri hakkında temel düzeyde bilgileri açıklar. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili konaklama, seyahat acenteleri, yiyecek içecek vb işletmelerde yasal mevzuat, mesleki standartlar ve uygulamalar, iç ve dış çevre faktörleri hizmet verme süreçleri hakkında temel düzeyde sahip oldukları bilgileri uygularlar. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında üstlendiği sorumlulukları müşteri tatminini temelinde yerine getirirler. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında hizmet sürecindeki fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri kullanırlar. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında üstlendiği görev ve sorumlulukları çalışma ortamının gerektirdiği dinamiklere göre hem bireysel olarak hem de takım üyesi olarak yaparlar. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili teknik ve mesleki yenilikleri karşılaşacağı olağan ve olağanüstü sorunlara çözümünde kullanırlar. 3
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili bilgi ve becerilerini olarak örgüt üyelerinin mesleki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ve objektif performans değerlendirilmesinde kullanırlar. 3
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Öğrenciler Mesleği ile ilgili yenilikleri hayat boyu öğrenmenin bilinci ile takip edip durum analizi yaparak sahip oldukları bilgi ve becerileri ve geliştirirler. 4
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Öğrenciler mesleki özgüven, bilgi ve becerisi ile sahip olduğu kaynakları yönetirler. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Öğrenciler Turizm alanı ile ilgili edindiği bilgi ve beceriler düzeyindeki düşüncelerini ve önerilerini ilgililere yazılı ve sözlü olarak aktarırlar. 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Öğrenciler alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanırlar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Öğrenciler Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde (en az alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek kadar) yabancı dil bilirler.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenciler yasal mevzuat (yasa, yönetmelik, genelge vb.), temel etik değerler, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ve doğal çevrenin korunması ile ilgili kurallara göre mesleğini icra ederler. 4
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenciler kültürel ve etik değerler, sosyal adalet ve sorumluluk bilinci ile, ülkenin ve yakın çevrenin sosyo-kültürel ve ekonomik özelliklerinin, toplumun alanla ilgili ilgi, istek ve ihtiyaçlarının bilir. 3
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliğinin temel faaliyeti olan hizmet üretim sürecinin gerektirdiği kişisel niteliklere ve dinamizme sahiptirler.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Çevre ve çevre türleri Anlatım, Soru-Yanıt, Gözlem, Uygulama-Alıştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Çevre Nasıl Korunmalıdır? Anlatım, Soru-Yanıt, Gözlem, Uygulama-Alıştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Çevre Yönetmelik Bilgisi Anlatım, Soru-Yanıt, Gözlem, Uygulama-Alıştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Çevresel riskler nelerdir. Anlatım, Soru-Yanıt, Gözlem, Uygulama-Alıştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Tüketim alışkanlıkları ve çevre ilişkisi Anlatım, Soru-Yanıt, Gözlem, Uygulama-Alıştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
6 Risk Analizi Anlatım, Soru-Yanıt, Gözlem, Uygulama-Alıştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Tartışma
7 Atık Yönetimi Anlatım, Soru-Yanıt, Gözlem, Uygulama-Alıştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Proje / Tasarım, Ödev
9 Atık Depolama Anlatım, Soru-Yanıt, Gözlem, Uygulama-Alıştırma Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Tartışma
10 Kişisel Korunma Önlemleri Anlatım, Soru-Yanıt, Gözlem, Uygulama-Alıştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, Tartışma
11 Kişisel Korunma ekipmanları Anlatım, Soru-Yanıt, Gözlem, Uygulama-Alıştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Kültürel yozlaşma Anlatım, Soru-Yanıt, Gözlem, Uygulama-Alıştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Yerel,ulusal ve küresel çevre Anlatım, Soru-Yanıt, Gözlem, Uygulama-Alıştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Başlıca çevre sorunları Anlatım, Soru-Yanıt, Gözlem, Uygulama-Alıştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Su, toprak,hava, iklim sorunları Anlatım, Soru-Yanıt, Gözlem, Uygulama-Alıştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 80
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,20
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 16.05.2024 02:45