Genel Bilgi
Kod | ATO209 |
Ad | Yaz Stajı Değerlendirme |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 8 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör. AYHAN SAYĞI |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör.Dr. MEHTAP BAYKAL
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Öğrencilerin staj görecekleri işyerlerinde: * Mesleki bilgi ve becerilerini arttırmalarını sağlamak, * İşyerlerine uyum sağlamalarını kolaylaştırmak, * Görev yapacakları işyerlerindeki sorumluluklarını, ilişkileri, organizasyon ve üretim sürecini ve yeni teknolojileri tanımalarını sağlamaktır.
Dersin İçeriği
1.yy ve 2.yy derslerinde öğrencilerin aldığı teorik bilgilerin iş hayatında nasıl uygulandığını öğrenmeleri sağlamaktır.
Dersin Ön Koşulu
30 işgünü işyeri uygulamalı yaz stajını yapılması
Kaynaklar
Öürencileri 30 işgünü işyeri uygulamalı yaz stajında deneyimlerini not ettikleri staj defterleri
Notlar
Dijital kaynaklar, Ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Derslerde öğrenilen konuların uygulamasını yapar. |
ÖÇ02 | Mesleki etik konularını tartışır.. |
ÖÇ03 | Mesleği ile ilgili iş süreçlerini açıklar. |
ÖÇ04 | Teori ve uygulamada farlarını tartışır. |
ÖÇ05 | Çalışma disiplinin başarıya katkısını yorumlar. |
ÖÇ06 | Turizm hizmet üretme sürecini yorumlar. |
ÖÇ07 | Alanına uygun sektörel araç ve gereçleri açıklar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili yasal mevzuat, mesleki standartlar ve uygulamalar, iç ve dış çevre faktörleri ve hizmet verme süreçleri hakkında temel düzeyde bilgileri açıklar. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili konaklama, seyahat acenteleri, yiyecek içecek vb işletmelerde yasal mevzuat, mesleki standartlar ve uygulamalar, iç ve dış çevre faktörleri hizmet verme süreçleri hakkında temel düzeyde sahip oldukları bilgileri uygularlar. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında üstlendiği sorumlulukları müşteri tatminini temelinde yerine getirirler. | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında hizmet sürecindeki fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri kullanırlar. | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında üstlendiği görev ve sorumlulukları çalışma ortamının gerektirdiği dinamiklere göre hem bireysel olarak hem de takım üyesi olarak yaparlar. | 5 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili teknik ve mesleki yenilikleri karşılaşacağı olağan ve olağanüstü sorunlara çözümünde kullanırlar. | 3 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili bilgi ve becerilerini olarak örgüt üyelerinin mesleki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ve objektif performans değerlendirilmesinde kullanırlar. | 3 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Öğrenciler Mesleği ile ilgili yenilikleri hayat boyu öğrenmenin bilinci ile takip edip durum analizi yaparak sahip oldukları bilgi ve becerileri ve geliştirirler. | 3 |
PÖÇ09 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Öğrenciler mesleki özgüven, bilgi ve becerisi ile sahip olduğu kaynakları yönetirler. | 3 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Öğrenciler Turizm alanı ile ilgili edindiği bilgi ve beceriler düzeyindeki düşüncelerini ve önerilerini ilgililere yazılı ve sözlü olarak aktarırlar. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Öğrenciler alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanırlar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Öğrenciler Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde (en az alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek kadar) yabancı dil bilirler. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Öğrenciler yasal mevzuat (yasa, yönetmelik, genelge vb.), temel etik değerler, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ve doğal çevrenin korunması ile ilgili kurallara göre mesleğini icra ederler. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Öğrenciler kültürel ve etik değerler, sosyal adalet ve sorumluluk bilinci ile, ülkenin ve yakın çevrenin sosyo-kültürel ve ekonomik özelliklerinin, toplumun alanla ilgili ilgi, istek ve ihtiyaçlarının bilir. | 3 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliğinin temel faaliyeti olan hizmet üretim sürecinin gerektirdiği kişisel niteliklere ve dinamizme sahiptirler. | 3 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Turizmin ülke ekonomisi açısından önemi | Staj kayıt defterinden staj uygulamalarını gözden geçirmeli | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Sürdürülebilir turizm ve faaliyetlerinin önemi | Staj kayıt defterinden staj uygulamalarını gözden geçirmeli | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Turizm ve çevre | Staj kayıt defterinden staj uygulamalarını gözden geçirmeli | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Turizmde ürün kavramı | Staj kayıt defterinden staj uygulamalarını gözden geçirmeli | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Turizmde konaklama işletmeleri | Staj kayıt defterinden staj uygulamalarını gözden geçirmeli | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
6 | Turizmde seyehat işletmeleri | Staj kayıt defterinden staj uygulamalarını gözden geçirmeli | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
7 | Turizmde yiyecek içecek işletmeleri | Staj kayıt defterinden staj uygulamalarını gözden geçirmeli | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | Staj kayıt defterinden staj uygulamalarını gözden geçirmeli | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Turizmde eğlence işletmeleri | Staj kayıt defterinden staj uygulamalarını gözden geçirmeli | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
10 | Turizm rehberlik mesleği | Staj kayıt defterinden staj uygulamalarını gözden geçirmeli | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
11 | Turizm mevzuatı | Staj kayıt defterinden staj uygulamalarını gözden geçirmeli | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
12 | Alternatif turizm kavramının çıkış nedenleri | Staj kayıt defterinden staj uygulamalarını gözden geçirmeli | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
13 | Turizmde güncel konular | Staj kayıt defterinden staj uygulamalarını gözden geçirmeli | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
14 | Turizmde girişimcilik | Staj kayıt defterinden staj uygulamalarını gözden geçirmeli | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
15 | Turizmde kariyer imkanları | Staj kayıt defterinden staj uygulamalarını gözden geçirmeli | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 30 | 5 | 150 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 8 | 8 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 198 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 7,92 | ||
AKTS | 8 AKTS |