ST011 Su Ürünleri için Moleküler Büyolojik Yöntemler

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ST011
Ad Su Ürünleri için Moleküler Büyolojik Yöntemler
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MAKBULE BAYLAN
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. MAKBULE BAYLAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Su ürünlerinde kullanılan moleküler biyolojik yöntemleri tanıtmak ve kavratmak

Dersin İçeriği

DNA izolasyonu ve analizi (Bakteri, maya ve balıktan DNA izolasyonu), Bakteri transformasyonu (Kimyasal uygulama ile transformasyon, elektroporasyon ile transformasyon (elektrotransformasyon) ), DNA nın polimeraz zincir reaksiyonuyla çoğaltılması (PCR), Proteinlerin izolasyonu analizi, saflaştırılması ve enzimatik analizi.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Temizkan G., Arda N., 2004. Moleküler Biyolojide Kullanılan Yöntemler, Nobel Kitapevi, 613p

Notlar

Temizkan G., Arda N., 2021. Temel ve İleri Moleküler Biyoloji Yöntemleri-genomik ve Proteomik Analizler. Nobel Kitapevi


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Su Ürünlerinde genetik ve biyoteknoloji alanında çalışma yapmak isteyen kişilerin tek başına yapabilecek duruma gelmesini sağlar
ÖÇ02 DNA izolasyonu hakkında detaylı bilgi sahibi olur
ÖÇ03 DNA nın PCR ile çoğaltılması hakkında detaylı bilgi sahibi olur
ÖÇ04 Laboratuvar konusunda bilgi sahibi olur
ÖÇ05 Kimyasallar hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ06 Kullanacağı yöntemleri hakkında detaylı bilgi sahibi olur.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili disiplinler arası etkileşimleri kavrar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı alan ile ilgili stratejileri belirler; yöntem ve teknikleri ölçme ve kavramları açıklar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak, farklı disiplinler arası bilgileri sentezler, yorumlar, yeni bilgi ve teoriler üretir. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında veri toplar, sonuçları değerlendirir; araştırma yöntemlerini kullanarak, neden-sonuç ilişkisi kurup, sorunlara çözüm önerileri geliştirir. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak planlar, projelendirir ve yürütür. 4
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alan ile ilgili uygulamalarda ortaya çıkabilecek sorunların çözümü için bireysel veya ekip üyesi olarak yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir, sorumluluk alarak çözüm üretir. 4
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynaklara ulaşır, bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirecek deneyim kazanır. 2
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgi ve becerilerle yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve toplum yararına kullanır. 1
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili gelişmeleri takip eder, çalışma ve araştırmalarını yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır; alanında toplumsal bilinç oluşumuna katkı sağlar.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, seminer ve toplantıları izler, eleştirir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yabancı dil bilgilerini kullanarak yurt dışı kaynaklı yayınları izler, sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışma alanında gereksinim duyduğu bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. 4
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uygulama alanı ile ilgili verilerin bilimsel yönden değerlendirilmesi ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder, denetler ve bu değerleri öğretir. 2
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek strateji, politika ve uygulama planları geliştirir; elde ettiği sonuçları toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde toplum yararına değerlendirir ve yaygınlaştırır. 3
PÖÇ16 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yüksek lisans eğitimi sürecinde edindiği bilgi ve deneyimlerle, uygulama ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 DNA izolasyonu ve analizi, Kromozom DNA izolasyonu Konu ile ilgili ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
2 Bakterilerden Kromozom DNA sı izolasyonu Konu ile ilgili ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
3 Mayalardan Kromozom DNA sı izolasyonu Konu ile ilgili ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Balıklardan Kromozomal DNA izolasyonu Konu ile ilgili ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
5 Bakteri de kimyasal uygulama ile transformasyon Konu ile ilgili ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
6 Bakteri de Elektroporasyon ile transformasyon (elektrotransformasyon) Konu ile ilgili ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 DNA nın polimeraz zincir reaksiyonuyla çoğaltılması (PCR) Konu ile ilgili ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Ara sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Polimeraz zincir reaksiyonunun oluşum mekanizması, PCR ın temel bileşenleri, PCR ın işleyişi Konu ile ilgili ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 PCR ile doğru ürünün çoğaltılması, PCR ürünlerinin belirlenmesi ve analizi Konu ile ilgili ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 PCR da kontaminasyondan korunma, PCR çeşitleri Konu ile ilgili ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Proteinlerin izolasyonu , saflaştırılması ve enzimatik analizi Konu ile ilgili ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Alet, malzeme ve kimyasal maddeler Konu ile ilgili ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Protein ekstresinin hazırlanması Konu ile ilgili ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Protein ektraksiyonu, Saklama koşulları, Balık dokularından ekstraksiyon Konu ile ilgili ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final Sınavı Hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final Sınavı Hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 16.05.2024 03:38