İGT107 Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği - I

7 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod İGT107
Ad Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği - I
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 7 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SERAP GÖNCÜ
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. SERAP GÖNCÜ (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Hayvancılık işletmelerinde teknolojik gelişmelerin ihtiyaç duyduğu bilgiyi almış, uygulama yeteneği kazanmış, üretim tekniklerinde bilgisi olan, mesleki problemleri çözebilecek bilgi ve beceriye sahip, çağdaş aygıtları kullanabilen iş güvenliği uzmanların temel bilgi temin etmek.

Dersin İçeriği

Hayvancılık işletmelerinde çalışacak iş güvenliği uzmanlarının hayvancılık risk unsurları konusunda teknik alt yapıya sahip olması gerekir. Hayvancılık işletmelerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddeler de dahil olmak üzere işin planlanması, organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimi, temini, kullanımı, bakımı, muhafazası ve test edilmesi konularının, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sürdürülmesi için önerileri geliştirmek; kritik kontrol noktaları ve risk analizleri yapılmasını sağlayarak düzenleyici çalışmaları planlayarak alınacak sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak, yönetmelikte belirtilen görevlerini yaparken, işin normal akışını mümkün olduğu kadar aksatmamak ve verimli bir çalışma ortamının sağlanmasına katkıda bulunmak, işverenin ve işyerinin meslek sırları, ekonomik ve ticari durumları ile ilgili bilgilerini gizli tutmak, iş güvenliği uzmanı, iş yerinde yapılan çalışmalara ilişkin tespit ve tavsiyelerini onaylı deftere yazmak ve iş yeri hekimi ile beraber suretlerini saklamak

Dersin Ön Koşulu

Hayvancılıkla bir şekilde ilgili olmak

Kaynaklar

GÖNCÜ S. 2018. Sığrı davranışları ve sürü yönetimi. Akademsiyen, Ankara, 2018

Notlar

GÖNCÜ S. 2018. Sığrı davranışları ve sürü yönetimi. Akademsiyen, Ankara, 2018


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 İş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasal mevzuatı öğrenir
ÖÇ02 Hayvancılıkta iş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasal mevzuatı öğrenir
ÖÇ03 hayvana ait risk unsurunu öğrenir
ÖÇ04 Meslek hastalıklarını ve Ergonomik Risk etmenlerini öğrenir
ÖÇ05 hayvancılıkta Meslek hastalıklarını ve Ergonomik Risk etmenlerini öğrenir
ÖÇ06 Hayavncılık tehlike kaynaklarını, tehlikleri bilir ve tehlike tanımlaması yapar.
ÖÇ07 İş yerlerindeki tehlike kaynaklarını, tehlikleri bilir ve tehlike tanımlaması yapar.
ÖÇ08 Risk değerlendirme metodlarını öğrenir.
ÖÇ09 Hayvancılık canlı materyal Risk değerlendirme metotlarını öğrenir.
ÖÇ10 İş yerlerinde Acil eylem planlarını hazırlama becerisini kazanır
ÖÇ11 hayvancılıkta Acil eylem planlarını hazırlama becerisini kazanır
ÖÇ12 hayvanılıkta Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik risk etmenlerini öğrenir
ÖÇ13 İş yerlerindeki Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik risk etmenlerini öğrenir.
ÖÇ14 İş sağlığı ve Güvenliği Yönetim sistemlerini öğrenir ve planlama yapma becerisi kazanır.
ÖÇ15 hayvancılık İş sağlığı ve Güvenliği Yönetim sistemlerini öğrenir ve planlama yapma becerisi kazanır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasal mevzuatı öğrenir 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş yerlerindeki tehlike kaynaklarını, tehlikleri bilir ve tehlike tanımlaması yapar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Risk değerlendirme metodlarını öğrenir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Risk değerlendirme tabloları hazırlar ve dökümantasyon presüdürünü öğrenir. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Meslek hastalıklarını ve Ergonomik Risk etmenlerini öğrenir
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Risklerden kornmak için gerekli kişisel koruyucu ve donanımların seçimini yapar. 2
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini öğrenir.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş yerlerinde temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimini verme becerisi kazanır. 1
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve Güvenliği kurullarının oluşumunu ve sorumluluklarını öğrenir.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş yerlerinde Acil eylem planlarını hazırlama becerisini kazanır.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş yerlerindeki Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik risk etmenlerini öğrenir.
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İŞ sağlığı ve Güvenliği Yönetim sistemlerini öğrenir ve planlama yapma becerisi kazanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 İş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasal mevzuatları grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Anlatım
2 İş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasal mevzuatları 1 grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 hayvana ait risk unsurları grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Meslek hastalıklarını ve Ergonomik Risk etmenlerini öğrenir grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
5 Risk değerlendirme metodları grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
6 İş yerlerinde Acil eylem planlarını hazırlama grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
7 İş yerlerinde Acil eylem planlarını hazırlama 1 grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
8 Ara Sınav yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 süt sığırcılığında fiziksel risk faktörleri grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
10 süt sığırcılığında kimyasal risk faktörleri grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 süt sığırcılığında biyolojik risk faktörleri grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Meslek hastalıklarını ve Ergonomik Risk etmenleri 1 grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
13 Meslek hastalıklarını ve Ergonomik Risk etmenleri grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
14 İş yerlerindeki tehlike kaynaklarını, tehlikleri bilir ve tehlike tanımlaması yapar. 2 grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
15 İş yerlerindeki tehlike kaynaklarını, tehlikleri bilir ve tehlike tanımlaması yapar. grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 genel tekrar tartışma Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 11 22
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 21 21
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü (Saat) 175
Toplam İş Yükü / 25 (s) 7,00
AKTS 7 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.10.2024 11:32