Genel Bilgi
Kod | İGT107 |
Ad | Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği - I |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 7 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. SERAP GÖNCÜ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. SERAP GÖNCÜ
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Hayvancılık işletmelerinde teknolojik gelişmelerin ihtiyaç duyduğu bilgiyi almış, uygulama yeteneği kazanmış, üretim tekniklerinde bilgisi olan, mesleki problemleri çözebilecek bilgi ve beceriye sahip, çağdaş aygıtları kullanabilen iş güvenliği uzmanların temel bilgi temin etmek.
Dersin İçeriği
Hayvancılık işletmelerinde çalışacak iş güvenliği uzmanlarının hayvancılık risk unsurları konusunda teknik alt yapıya sahip olması gerekir. Hayvancılık işletmelerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddeler de dahil olmak üzere işin planlanması, organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimi, temini, kullanımı, bakımı, muhafazası ve test edilmesi konularının, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sürdürülmesi için önerileri geliştirmek; kritik kontrol noktaları ve risk analizleri yapılmasını sağlayarak düzenleyici çalışmaları planlayarak alınacak sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak, yönetmelikte belirtilen görevlerini yaparken, işin normal akışını mümkün olduğu kadar aksatmamak ve verimli bir çalışma ortamının sağlanmasına katkıda bulunmak, işverenin ve işyerinin meslek sırları, ekonomik ve ticari durumları ile ilgili bilgilerini gizli tutmak, iş güvenliği uzmanı, iş yerinde yapılan çalışmalara ilişkin tespit ve tavsiyelerini onaylı deftere yazmak ve iş yeri hekimi ile beraber suretlerini saklamak
Dersin Ön Koşulu
Hayvancılıkla bir şekilde ilgili olmak
Kaynaklar
GÖNCÜ S. 2018. Sığrı davranışları ve sürü yönetimi. Akademsiyen, Ankara, 2018
Notlar
GÖNCÜ S. 2018. Sığrı davranışları ve sürü yönetimi. Akademsiyen, Ankara, 2018
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | İş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasal mevzuatı öğrenir |
ÖÇ02 | Hayvancılıkta iş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasal mevzuatı öğrenir |
ÖÇ03 | hayvana ait risk unsurunu öğrenir |
ÖÇ04 | Meslek hastalıklarını ve Ergonomik Risk etmenlerini öğrenir |
ÖÇ05 | hayvancılıkta Meslek hastalıklarını ve Ergonomik Risk etmenlerini öğrenir |
ÖÇ06 | Hayavncılık tehlike kaynaklarını, tehlikleri bilir ve tehlike tanımlaması yapar. |
ÖÇ07 | İş yerlerindeki tehlike kaynaklarını, tehlikleri bilir ve tehlike tanımlaması yapar. |
ÖÇ08 | Risk değerlendirme metodlarını öğrenir. |
ÖÇ09 | Hayvancılık canlı materyal Risk değerlendirme metotlarını öğrenir. |
ÖÇ10 | İş yerlerinde Acil eylem planlarını hazırlama becerisini kazanır |
ÖÇ11 | hayvancılıkta Acil eylem planlarını hazırlama becerisini kazanır |
ÖÇ12 | hayvanılıkta Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik risk etmenlerini öğrenir |
ÖÇ13 | İş yerlerindeki Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik risk etmenlerini öğrenir. |
ÖÇ14 | İş sağlığı ve Güvenliği Yönetim sistemlerini öğrenir ve planlama yapma becerisi kazanır. |
ÖÇ15 | hayvancılık İş sağlığı ve Güvenliği Yönetim sistemlerini öğrenir ve planlama yapma becerisi kazanır. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasal mevzuatı öğrenir | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş yerlerindeki tehlike kaynaklarını, tehlikleri bilir ve tehlike tanımlaması yapar. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Risk değerlendirme metodlarını öğrenir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Risk değerlendirme tabloları hazırlar ve dökümantasyon presüdürünü öğrenir. | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Meslek hastalıklarını ve Ergonomik Risk etmenlerini öğrenir | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Risklerden kornmak için gerekli kişisel koruyucu ve donanımların seçimini yapar. | 2 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini öğrenir. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş yerlerinde temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimini verme becerisi kazanır. | 1 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş sağlığı ve Güvenliği kurullarının oluşumunu ve sorumluluklarını öğrenir. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş yerlerinde Acil eylem planlarını hazırlama becerisini kazanır. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş yerlerindeki Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik risk etmenlerini öğrenir. | |
PÖÇ12 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İŞ sağlığı ve Güvenliği Yönetim sistemlerini öğrenir ve planlama yapma becerisi kazanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | İş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasal mevzuatları | grup çalışması, sunum | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Anlatım |
2 | İş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasal mevzuatları 1 | grup çalışması, sunum | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | hayvana ait risk unsurları | grup çalışması, sunum | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Meslek hastalıklarını ve Ergonomik Risk etmenlerini öğrenir | grup çalışması, sunum | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
5 | Risk değerlendirme metodları | grup çalışması, sunum | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
6 | İş yerlerinde Acil eylem planlarını hazırlama | grup çalışması, sunum | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
7 | İş yerlerinde Acil eylem planlarını hazırlama 1 | grup çalışması, sunum | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
8 | Ara Sınav | yazılı sınav | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
9 | süt sığırcılığında fiziksel risk faktörleri | grup çalışması, sunum | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım |
10 | süt sığırcılığında kimyasal risk faktörleri | grup çalışması, sunum | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | süt sığırcılığında biyolojik risk faktörleri | grup çalışması, sunum | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Meslek hastalıklarını ve Ergonomik Risk etmenleri 1 | grup çalışması, sunum | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
13 | Meslek hastalıklarını ve Ergonomik Risk etmenleri | grup çalışması, sunum | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
14 | İş yerlerindeki tehlike kaynaklarını, tehlikleri bilir ve tehlike tanımlaması yapar. 2 | grup çalışması, sunum | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
15 | İş yerlerindeki tehlike kaynaklarını, tehlikleri bilir ve tehlike tanımlaması yapar. | grup çalışması, sunum | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
16 | genel tekrar | tartışma | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | yazılı sınav | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 2 | 11 | 22 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 21 | 21 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 175 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 7,00 | ||
AKTS | 7 AKTS |