İGT039 Gıda Sektöründe Yönetim Sistemleri ve İş Güvenliği Uygulamaları

7 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod İGT039
Ad Gıda Sektöründe Yönetim Sistemleri ve İş Güvenliği Uygulamaları
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 7 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Gıda sektöründe gıda güvenliği yönetim sistemi ve iş güvenliğinin önemini kavramak, gıda sektöründe iş güvenliği riskleri ve bu risklere karşı alınacak önlemleri bilmek, iş kazaları ve meslek hastalıklarını bilmek.

Dersin İçeriği

Gıda sektöründeki işletmelerde uygulanan yönetim sistemleri ve gıda güvenliği sisteminin temel prensipleri, gıda sektöründe sektörel bazda genel ve özel iş güvenliği riskleri ve bu risklerden kaynaklanabilecek tehlikelere karşı alınması gerekli önlemler, iş kazaları ve ve meslek hastalıkları. Vaka analizleri: süt ürünleri, et ürünleri ve içecek sektöründe iş güvenliği uygulamaları

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Gıda Ürünleri ve İçecek İmalatı Sektörü İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Rehberi, ÇSGB yayınları, Ankara

Notlar

ders notu ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıda sektöründe uygulanan gıda güvenliği yönetim sistemlerinin prensiplerini ve önemini bilir
ÖÇ02 Toplam kalte yönetiminde iş güvenliğinin önemini bilir
ÖÇ03 Gıda endüstrisinde iş sağlığı ve güvenliğinde anahtar konuları bilir
ÖÇ04 Gıda endüstrisinde iş sağlığı ve güvenliği yönetimi için aksiyon planını bilir
ÖÇ05 Gıda endüstrisinde sağlık ve güvenlik önceliklerini ve yönetimini bilir
ÖÇ06 Gıda endüstrisinde yaralanma nedenlerini bilir
ÖÇ07 Gıda sektörüne özgü iş kazalarını bilir
ÖÇ08 Gıda sektöründe karbondioksit zehirlenmesi ve önlemlerini bilir
ÖÇ09 Gıda sektöründe toz patlamasını ve önlemlerini bilir
ÖÇ10 Gıda sektörüne özgü meslek hastalıklarını ve tehlikelerini bilir
ÖÇ11 Gıda laboratuvarında iş güvenliği uygulamalarını bilir
ÖÇ12 Zincir Perakende sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir
ÖÇ13 Süt ürünleri sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir
ÖÇ14 Et ürünleri sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir
ÖÇ15 Alkollü içki sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasal mevzuatı öğrenir 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş yerlerindeki tehlike kaynaklarını, tehlikleri bilir ve tehlike tanımlaması yapar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Risk değerlendirme metodlarını öğrenir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Risk değerlendirme tabloları hazırlar ve dökümantasyon presüdürünü öğrenir.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Meslek hastalıklarını ve Ergonomik Risk etmenlerini öğrenir 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Risklerden kornmak için gerekli kişisel koruyucu ve donanımların seçimini yapar.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini öğrenir.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş yerlerinde temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimini verme becerisi kazanır.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve Güvenliği kurullarının oluşumunu ve sorumluluklarını öğrenir.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş yerlerinde Acil eylem planlarını hazırlama becerisini kazanır.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş yerlerindeki Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik risk etmenlerini öğrenir.
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İŞ sağlığı ve Güvenliği Yönetim sistemlerini öğrenir ve planlama yapma becerisi kazanır. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda sektöründe uygulanan gıda güvenliği yönetim sistemlerinin prensipleri ve önemi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Toplam kalte yönetiminde iş güvenliğinin önemi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Gıda endüstrisinde iş sağlığı ve güvenliğinde anahtar konular Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Gıda endüstrisinde iş sağlığı ve güvenliği yönetimi için aksiyon planı Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Gıda endüstrisinde sağlık ve güvenlik öncelikleri ve yönetimi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
6 Gıda sektörüne özgü iş kazaları ve yaralanmaları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
7 Gıda sektöründe karbondioksit zehirlenmesi ve önlemleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
8 Ara Sınav Yazılı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
9 Gıda sektöründe toz patlaması ve önlemleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
10 Gıda sektörüne özgü meslek hastalıkları ve tehlikeleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
11 Gıda laboratuvarında iş güvenliği uygulamaları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
12 Zincir Perakende sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
13 Süt ürünleri sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
14 Et ürünleri sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
15 Alkollü içki sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 5 10
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 18 18
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 170
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,80
AKTS 7 AKTS

Güncelleme Zamanı: 17.05.2024 09:24