Genel Bilgi
Kod | İGT039 |
Ad | Gıda Sektöründe Yönetim Sistemleri ve İş Güvenliği Uygulamaları |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 7 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Gıda sektöründe gıda güvenliği yönetim sistemi ve iş güvenliğinin önemini kavramak, gıda sektöründe iş güvenliği riskleri ve bu risklere karşı alınacak önlemleri bilmek, iş kazaları ve meslek hastalıklarını bilmek.
Dersin İçeriği
Gıda sektöründeki işletmelerde uygulanan yönetim sistemleri ve gıda güvenliği sisteminin temel prensipleri, gıda sektöründe sektörel bazda genel ve özel iş güvenliği riskleri ve bu risklerden kaynaklanabilecek tehlikelere karşı alınması gerekli önlemler, iş kazaları ve ve meslek hastalıkları. Vaka analizleri: süt ürünleri, et ürünleri ve içecek sektöründe iş güvenliği uygulamaları
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Gıda Ürünleri ve İçecek İmalatı Sektörü İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Rehberi, ÇSGB yayınları, Ankara
Notlar
ders notu ve slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Gıda sektöründe uygulanan gıda güvenliği yönetim sistemlerinin prensiplerini ve önemini bilir |
ÖÇ02 | Toplam kalte yönetiminde iş güvenliğinin önemini bilir |
ÖÇ03 | Gıda endüstrisinde iş sağlığı ve güvenliğinde anahtar konuları bilir |
ÖÇ04 | Gıda endüstrisinde iş sağlığı ve güvenliği yönetimi için aksiyon planını bilir |
ÖÇ05 | Gıda endüstrisinde sağlık ve güvenlik önceliklerini ve yönetimini bilir |
ÖÇ06 | Gıda endüstrisinde yaralanma nedenlerini bilir |
ÖÇ07 | Gıda sektörüne özgü iş kazalarını bilir |
ÖÇ08 | Gıda sektöründe karbondioksit zehirlenmesi ve önlemlerini bilir |
ÖÇ09 | Gıda sektöründe toz patlamasını ve önlemlerini bilir |
ÖÇ10 | Gıda sektörüne özgü meslek hastalıklarını ve tehlikelerini bilir |
ÖÇ11 | Gıda laboratuvarında iş güvenliği uygulamalarını bilir |
ÖÇ12 | Zincir Perakende sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir |
ÖÇ13 | Süt ürünleri sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir |
ÖÇ14 | Et ürünleri sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir |
ÖÇ15 | Alkollü içki sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasal mevzuatı öğrenir | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş yerlerindeki tehlike kaynaklarını, tehlikleri bilir ve tehlike tanımlaması yapar. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Risk değerlendirme metodlarını öğrenir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Risk değerlendirme tabloları hazırlar ve dökümantasyon presüdürünü öğrenir. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Meslek hastalıklarını ve Ergonomik Risk etmenlerini öğrenir | 4 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Risklerden kornmak için gerekli kişisel koruyucu ve donanımların seçimini yapar. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini öğrenir. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş yerlerinde temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimini verme becerisi kazanır. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş sağlığı ve Güvenliği kurullarının oluşumunu ve sorumluluklarını öğrenir. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş yerlerinde Acil eylem planlarını hazırlama becerisini kazanır. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş yerlerindeki Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik risk etmenlerini öğrenir. | |
PÖÇ12 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İŞ sağlığı ve Güvenliği Yönetim sistemlerini öğrenir ve planlama yapma becerisi kazanır. | 3 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Gıda sektöründe uygulanan gıda güvenliği yönetim sistemlerinin prensipleri ve önemi | Ders notu | |
2 | Toplam kalte yönetiminde iş güvenliğinin önemi | Ders notu | |
3 | Gıda endüstrisinde iş sağlığı ve güvenliğinde anahtar konular | Ders notu | |
4 | Gıda endüstrisinde iş sağlığı ve güvenliği yönetimi için aksiyon planı | Ders notu | |
5 | Gıda endüstrisinde sağlık ve güvenlik öncelikleri ve yönetimi | Ders notu | |
6 | Gıda sektörüne özgü iş kazaları ve yaralanmaları | Ders notu | |
7 | Gıda sektöründe karbondioksit zehirlenmesi ve önlemleri | Ders notu | |
8 | Ara Sınav | Yazılı | |
9 | Gıda sektöründe toz patlaması ve önlemleri | Ders notu | |
10 | Gıda sektörüne özgü meslek hastalıkları ve tehlikeleri | Ders notu | |
11 | Gıda laboratuvarında iş güvenliği uygulamaları | Ders notu | |
12 | Zincir Perakende sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları | Ders notu | |
13 | Süt ürünleri sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları | Ders notu | |
14 | Et ürünleri sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları | Ders notu | |
15 | Alkollü içki sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları | Ders notu | |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yazılı | |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yazılı |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 2 | 5 | 10 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 18 | 18 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 170 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,80 | ||
AKTS | 7 AKTS |