Genel Bilgi
Kod | İGT022 |
Ad | Hayvancılık İşletmelerinde İş Güvenliği |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 7 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. SERAP GÖNCÜ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Hayvancılık işletmelerinde teknolojik gelişmelerin ihtiyaç duyduğu bilgiyi almış, uygulama yeteneği kazanmış, üretim tekniklerinde bilgisi olan, mesleki problemleri çözebilecek bilgi ve beceriye sahip, çağdaş aygıtları kullanabilen iş güvenliği uzmanların temel bilgi temin etmek.
Dersin İçeriği
Hayvancılık işletmelerinde çalışacak iş güvenliği uzmanlarının hayvancılık risk unsurları konusunda teknik alt yapıya sahip olması gerekir. Hayvancılık işletmelerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddeler de dahil olmak üzere işin planlanması, organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimi, temini, kullanımı, bakımı, muhafazası ve test edilmesi konularının, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sürdürülmesi için önerileri geliştirmek; kritik kontrol noktaları ve risk analizleri yapılmasını sağlayarak düzenleyici çalışmaları planlayarak alınacak sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak, yönetmelikte belirtilen görevlerini yaparken, işin normal akışını mümkün olduğu kadar aksatmamak ve verimli bir çalışma ortamının sağlanmasına katkıda bulunmak, işverenin ve işyerinin meslek sırları, ekonomik ve ticari durumları ile ilgili bilgilerini gizli tutmak, iş güvenliği uzmanı, iş yerinde yapılan çalışmalara ilişkin tespit ve tavsiyelerini onaylı deftere yazmak ve iş yeri hekimi ile beraber suretlerini saklamak
Dersin Ön Koşulu
Hayvancılıkla bir şekilde ilgili olmak
Kaynaklar
SIĞIRCILIK GÖNCÜ S. akademisyen, Ankara, 2020 Sığrı davranışları ve sürü yönetimi GÖNCÜ S. Akademsiyen, Ankara, 2018
Notlar
SIĞIRCILIK GÖNCÜ S. akademisyen, Ankara, 2020 Sığrı davranışları ve sürü yönetimi GÖNCÜ S. Akademsiyen, Ankara, 2018
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Çalışma ortamındaki sağlık ve güvenlik risklerini belirleyebilme becerisi kazanır, |
ÖÇ02 | İşyeri ortamında gerekli koruyucu işlemleri saptayıp, önlemler alabilme, işverenin ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda koordinasyonu sağlayabilme becerisi kazannır, |
ÖÇ03 | İş güvenliği alanında kuramsal, teknik, uygulama ve hukuki bilgilerini sürekli güncelleyerek kullanabilme becerisi kazanır, |
ÖÇ04 | Mesleği ile ilgili mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olma ve güncel takip edebilme becerisi kazanır |
ÖÇ05 | Uzmanlık alanında edindiği bilgi ve beceriyle, iş güvenliği konusunda karşısına çıkan problemleri tanımlayabilme, çözümünde etkin kullanabilme ve çözüm yöntemlerini iş ortamındaki ilgili kişilerle diyalog kurarak çözebilme becerisi kazanır, |
ÖÇ06 | İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevcut sistem ve uygulamalara yenilik katabilme, araştırma yapıp değerlendirebilme becerisine sahip olur, |
ÖÇ07 | Genel bilgi iletişim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma ve kullanabilme becerisi kazanır, |
ÖÇ08 | İlk yardım, olağan dışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda ekiple birlikte çalışır, |
ÖÇ09 | Çalıştığı ortamda yasal mevzuat ve şartlara uygun olarak işin yürütülme becerisine sahip olma, çalışanları ve çalışan temsilcilerini bilgilendirme becerisi kazanır, |
ÖÇ10 | hayvancılıkta canlı materyale bağlı iş kazaları ve önlenmesi hakkında bilgi sahibi olur, |
ÖÇ11 | öğrenci İş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan kişisel koruyucu donanımları öğrenir, |
ÖÇ12 | İş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan kişisel koruyucu donanımları öğrenir, |
ÖÇ13 | Meslek hastalıkları, iş kazaları ve önlenmesi hakkında bilgi sahibi olur, |
ÖÇ14 | Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini bilir. |
ÖÇ15 | öğrenci hayvancılık işletmeleri iç ve dış ortam ölçüm tekniklerini bilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasal mevzuatı öğrenir | 2 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş yerlerindeki tehlike kaynaklarını, tehlikleri bilir ve tehlike tanımlaması yapar. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Risk değerlendirme metodlarını öğrenir. | 1 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Risk değerlendirme tabloları hazırlar ve dökümantasyon presüdürünü öğrenir. | 2 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Meslek hastalıklarını ve Ergonomik Risk etmenlerini öğrenir | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Risklerden kornmak için gerekli kişisel koruyucu ve donanımların seçimini yapar. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini öğrenir. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş yerlerinde temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimini verme becerisi kazanır. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş sağlığı ve Güvenliği kurullarının oluşumunu ve sorumluluklarını öğrenir. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş yerlerinde Acil eylem planlarını hazırlama becerisini kazanır. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş yerlerindeki Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik risk etmenlerini öğrenir. | 3 |
PÖÇ12 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İŞ sağlığı ve Güvenliği Yönetim sistemlerini öğrenir ve planlama yapma becerisi kazanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Hayvancılık işletmelerinde kalite kriterleri, | sunum ve grup çalışmaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Hayvancılık işletmelerinde çalışanların görev, yetki ve sorumlulukları, | sunum ve grup çalışmaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Hayvancılık işletmelerinde çalışanların görev, yetki ve sorumlulukları 1 | sunum ve grup çalışmaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Hayvancılık işletmelerinde kaynak yönetimi Hayvancılık işletmelerinde malzeme, zaman ve insan kaynaklarının etkili kullanımı, | sunum ve grup çalışmaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kuralları | sunum ve grup çalışmaları | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
6 | Hayvancılık işletmelerinde İşletmelerde girdi-çıktı, canlı demirbaş stok kontrol ve sevkiyat faaliyetlerinin sisteme girişi takibi | sunum ve grup çalışmalarıv | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
7 | Hayvancılık işletmelerinde İşletmelerde girdi-çıktı, canlı demirbaş stok kontrol ve sevkiyat faaliyetlerinin sisteme girişi takibi 1 | sunum ve grup çalışmaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | yazılı sınav | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
9 | Hayvancılık işletmelerinde demirbaş kaydı ve takibi, | sunum ve grup çalışmaları | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
10 | Hayvancılık işletmelerinde demirbaş kaydı ve takibi 1 | sunum ve grup çalışmaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Hayvancılık işletmelerinde demirbaş kaydı ve takibi, Hayvancılık işletmelerinde işletme iç tetkiklerde sistemin sürekliliği ve başarı kontrolü ve iyileştirilmesi | sunum ve grup çalışmaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Hayvancılık işletmelerinde demirbaş kaydı ve takibi, Hayvancılık işletmelerinde işletme iç tetkiklerde sistemin sürekliliği ve başarı kontrolü ve iyileştirilmesi 1 | sunum ve grup çalışmaları | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
13 | Hayvancılık işletmelerinde hayvan, ortam, makine ve çalışanlara bağlı hata kaynakları tespit ve düzeltme yolları tespiti | sunum ve grup çalışmaları | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
14 | örnek çalışma | sunum ve grup çalışmaları | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
15 | ciftlik ziyaret | sunum ve grup çalışmaları | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
16 | genel tekrar | yazılı sınav | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | yazılı sınav | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 2 | 14 | 28 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 175 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 7,00 | ||
AKTS | 7 AKTS |