İG0106 Gıda Endüstrisinde Mesleki Tehlikeler

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod İG0106
Ad Gıda Endüstrisinde Mesleki Tehlikeler
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU


Dersin Amacı / Hedefi

Gıda endüstrisinin farklı sektörlerinde karşılaşılan sağlık ve güvenlik tehlikeleri, bu tehlikelerin kaynakları, tehlikelerin önlenmesi ve risk değerlendirmesi hakkında bilgi sahibi olur.

Dersin İçeriği

Gıda endüstrisinde çalışanaların sektörel bazda çalıştıkları işyerlerinde karşı karşıya kaldıkları sağlık ve güvenlik tehlikeleri; fiziksel / mekanik tehlikeler, biyolojik ajanlar, alerjenler, kimyasal tehlikeler, ergonomik durumlar, psikososyal risk faktörleri. Gıda sektöründe sektörel bazlı sağlık sorunları. risk değerlendirmesi

Dersin Ön Koşulu

Hayır

Kaynaklar

Anon., 2017. Gıda ürünleri ve içecek imalatı sektöründe iş sağlığı gözetimi rehberi, ÇSGB, Ankara

Notlar

Ders notu ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıda sektöründe genel tehlikeler ve sağlık sorunları hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ02 Sağlık sorunlarına yol açan fiziksel ve kimyasal etmenleri öğrenir.
ÖÇ03 İş yerlerinde olması gereken hijyen koşullarını öğrenir.
ÖÇ04 Et, tahıl, süt, deniz ürünlerinde ve içecek sektöründe karşılaşılabilecek tehlikeleri öğrenir.
ÖÇ05 Risk değerlendirmesini öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalışma ortamındaki sağlık ve güvenlik risklerini belirleyebilme becerisi kazanır, 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşyeri ortamında gerekli koruyucu işlemleri saptayıp, önlemler alabilme, işverenin ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda koordinasyonu sağlayabilme becerisi kazannır,
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş güvenliği alanında kuramsal, teknik, uygulama ve hukuki bilgilerini sürekli güncelleyerek kullanabilme becerisi kazanır,
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleği ile ilgili mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olma ve güncel takip edebilme becerisi kazanır
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanında edindiği bilgi ve beceriyle, iş güvenliği konusunda karşısına çıkan problemleri tanımlayabilme, çözümünde etkin kullanabilme ve çözüm yöntemlerini iş ortamındaki ilgili kişilerle diyalog kurarak çözebilme becerisi kazanır,
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevcut sistem ve uygulamalara yenilik katabilme, araştırma yapıp değerlendirebilme becerisine sahip olur,
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Genel bilgi iletişim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma ve kullanabilme becerisi kazanır,
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlk yardım, olağan dışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda ekiple birlikte çalışır,
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalıştığı ortamda yasal mevzuat ve şartlara uygun olarak işin yürütülme becerisine sahip olma, çalışanları ve çalışan temsilcilerini bilgilendirme becerisi kazanır,
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Meslek hastalıkları, iş kazaları ve önlenmesi hakkında bilgi sahibi olur, 5
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan kişisel koruyucu donanımları öğrenir, 3
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini bilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda endüstrisi ve sektörün temel sınıflandırılması Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Gıda sektöründe iş sağlığı ve güvenliği verileri ve istatistiki bilgiler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Gıda sektöründe genel tehlikeler ve sağlık sorunları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Fiziksel etmenler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Tozlar Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Kimyasal etmenler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Ergonomik etmenler ve psikososyal etmenler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
9 İşyerlerinde genel hijyen koşullarının saptanması ve iyileştirilmesi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Et ve et ürünleri tehlikeleri ve sağlık sorunları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Deniz ürünleri sektöründe tehlikeler ve sağlık sorunları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Tahıl ürünleri sektöründe tehlikeler ve sağlık sorunları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Süt ürünleri sektöründe tehlikeler ve sağlık sorunları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 İçecek sektöründe tehlikeler ve sağlık sorunları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Risk değerlendirme örneği Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 17.05.2024 09:43