AIS224 Radyo Program Yapımı

5 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod AIS224
Ad Radyo Program Yapımı
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket S Seçmeli
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NÜKET ELPEZE ERGEÇ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. NÜKET ELPEZE ERGEÇ (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Öğrenciler radyo programcılığının farklı türlerini canlı ve banttan radyo yayınının teknik ve ilkelerini keşfetme, yaratma ve analiz etme üzerinde çalışacaklar.

Dersin İçeriği

Bu dersin temelinde radio pratiği yatmaktadır. Öğrenciler bir çok saat uygulama yapacaklardır. Bu pratik uygulama her hafta öğrecilere bildirilerek iyi radyo programı yapmanın asıl ilkeleri üzerine tartışılacaktır.

Dersin Ön Koşulu

ön koşul aranmaz

Kaynaklar

Özlem Akkaya, (2020). “Adalet Ağaoğlu’nun Radyo Oyunlarında Kadınlık Halleri,” Fe Dergi 12, no. 1 1-15. Kurtuluş Özyazıcı, (2020). Beyazperdede Radyolu Filmler, ISSN 2149-9446 | Cilt 05 | Sayı 09 | Ocak 2020 |Radyo: Dün, Bugün, Yarın. Ali Murat Kırık, Kenan Bölükbaş, Bir Alternatif Medya Örneği Olarak Topluluk Radyoları, Journal of Human Sciences Volume: 14 Issue:1

Notlar

Nurgün Koç, (2012). Cumhuriyet Tarihi Araştırmaları Dergisi Yıl 8 Sayı 70 15 (Bahar 2012)


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Radyo programı yapımının orjinal fikirlerden son ürünlere kadarki ilkelerini ve tekniklerini uygular.
ÖÇ02 Yüksek kalitede banttan radyo programı üretir.
ÖÇ03 Yüksek kalitede canlı yayın radyo programı üretir.
ÖÇ04 Radyo türlerinin farklılıklarını açıklar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Radyo, televizyon ve sinema alanında uygulanan araştırma yöntem ve teknikleriyle diğer kaynaklarda desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İletişim alanına dair bilgiye sahiptir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Görsel ve işitsel yayıncılığa ilişkin program yapım ve yönetim ile ilgili bilgiye sahiptir. 5
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sinema, televizyon ve radyo sektöründe kullanılabilecek çeşitli türlerde senaryo yazma, program hazırlama konusunda beceri kazanır.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Radyo, televizyon ve sinema alanında eleştirel düşünme ve yorumlama becerisi kazanır.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sosyal bilimlerin farklı alanlarını kendi uzmanlık alanına uyarlayarak araştırma yapar. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Görsel ve işitsel alana ilişkin her tür içeriği tasarımdan, kurgu yapım ve yayın aşamasına kadar sonuçlandırma becerisi kazanır. 4
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanına ilişkin sanat, estetik, hukuk ve genel kültür bilgileri arasında bağlantı kurar.
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yayın ve yapım teknolojilerini kullanma becerisine sahiptir. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanında hem bireysel hem de takım halinde çalışır. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ulusal ve uluslararası düzeyde toplumsal sorunları takip ederek mesleki çalışmalarına uyarlar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İletişim teknolojilerini kullanma, değişimleri izleme ve kendini sürekli geliştirme yetkinliği kazanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanındaki çeşitli sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Disiplinlerarası bakış açısıyla alanındaki uygulamalarda kendisinden beklenen çalışmaları bir ekip üyesi olarak yürütebilir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kazandığı bilimsel formasyonla görsel ve işitsel içerikler üretir. 5
PÖÇ17 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bir filmi, bir senaryoyu ya da bir televizyon programını teknik, estetik ve ideolojik açıdan çözümleyebilir.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mesleki uygulamalarında etik ilkelere bağlı, önyargılardan uzak, ayrımcılığa karşıdır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sosyal, kültürel hakların evrenselliğini destekler, sosyal adalet bilinci kazanır, kültürel mirasa sahip çıkar.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kalite yönetim süreçleri ve iş sağlığı/güvenliğine uygun olarak stüdyo, set gibi çalışma ortamlarını hazırlar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş, program belirleme. Radyo stüdyosunu tanıma. Okuma
2 Radyonun tarihi, gelişimi Süleyman İlaslan (2017) Türkiye'de Amatör Radyoculuk Tarihi Ütopya Yay. 23-32
3 Radyonun özellikleri. Birinci projelerin yüzde10 dinlemesi ve eleştirilmesi. Özel yapımlar. Haberde hikaye anlatma. Öğrencilerin haftalık programlarının belirlenmesi. Haftalık radyo programı yapma ve gelişimini belirleme (Her hafta tekrarlanacak) Radyoyu eleştirel dinleme
4 Reklamlar. Program tanıtımı ve girişi. İkinci projenin verilmesi: Program jingle ve giriş. Örneklerin dinletilmesi. ses kaydı ve müzikle mixleme. Canlı yayın denemesi. McLeish, R. (2005), Radio Production, London: Alsevier: 188/203.
5 Program girişlerini analiz etme, imza tonu ve tanıtım. Scriptlerin okunması. Çok opsiyonlu kayıt teknikleri ile tanışma. Radyo programları reklamlarını eleştirel dinleme
6 Radyo programı öneri formu hazırlanması, program yapım süreçlerinin anlatılması MEGEP , Radyo Program Yapım aşamaları,Ankara 2006, sayfa 1-20
7 Radyo programı metni yazmak, seslendirme ve kurgu süreçleri MEGEP , Radyo Program Yapım aşamaları,Ankara 2006, sayfa 22-47
8 Ara Sınav hazırlık
9 Radyo Program Formatları: Radyo tiyatrosu Behçet Necatigil. (2019) Konuş Göreyim Seni, Radyo Oyunları, İstanbul, Yapı Kredi Yayınları. Özden Cankaya (2011) Kaybolan Bir Program Formatı, Radyo Tiyatrosu Selçuk İletişim, 6, 4, sf 5-17
10 Cumhuriyet Dönemi Radyoculuk faaliyetleri Meltem Ahıska. (2005) Radyonun Sihirli Kapısı, Metis Yayınları, İstanbul. Nurgün Koç, Cumhuriyetin İlk Yıllarında Radyo, Cumhuriyet Tarihi Araştırmaları Dergisi, 8 -15, Bahar 2012
11 Bültenler. Final projesi senaryosunun sunulması. Projelerin verilmesi. Bülten hazırlama ve canlı yayında okunması. McLeish, R. (2005), Radio Production, London: Alsevier: 264/274.
12 Halkın sesi ve yarışmalar. Röportaj sorularının sunumu. Eski projelerin eleştirisi. Final projelerinin senaryolarının sunulması. Canlı yayın denemesi: Vox Pops kaydının yapılması. McLeish, R. (2005), Radio Production, London: Alsevier: 242/264.
13 Tartışma Programları. Final projelerinin taslaklarının sunulması. Canlı söyleşi programının denenmesi. Quiz hakkında bilgilendirme. Fleming, C. (2006), The Radio Handbook (second edition), London: Routledge: 109.
14 Quiz Final projesinin son taslak halinin sunulması ve tartışılması. 10 dakikalık deneme programlarının yapılması Fleming, C. (2006), The Radio Handbook (second edition), London: Routledge:136/153
15 Canlı olarak final projelerinin yayınlanması. Dinlemesi ve eleştirisi. Final sınavı Okuma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları
17 Yarıyıl Sonu Sınavları


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 3 3
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 125
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,00
AKTS 5 AKTS

Güncelleme Zamanı: 17.05.2024 02:24