Genel Bilgi
Kod | BT174 |
Ad | Hayvansal kaynaklı gıda mikrobiyolojisi-II |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. HATİCE YAZGAN |
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı, gıda mikrobiyolojilerinde kullanılan laboratuar analizlerininin etkin şekilde uygulanabilmesinin öğretilmesidir.
Dersin İçeriği
Hayvansal gıdalarda mikrobiyolojik analizler ile ilgili genel çerçeveyi, hayvansal gıda laboratuarlarında kullanılan cihaz, alet ve ekipmanlarI, gıdalardan numune alma metodları, gıda numunelerinin mikrobiyel analizler için sulandırılması, desimal soluyonlar hazırlama, gıda mikrobiyolojisi ile ilgili referanslar ve uluslararası standartları, mikroorganizma analizleri ve tanımlama testleri (Listeria monocytogenes,Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Salmonella spp. Shigella spp.).
Dersin Ön Koşulu
Ön koşul yoktur
Kaynaklar
A. Kadir Halkman. (2005). Gıda mikrobiyolojisi Uygulamaları. Başak Matbaacılık, Ankara
Notlar
Literature taraması
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir |
ÖÇ02 | Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir |
ÖÇ03 | Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir. |
ÖÇ04 | Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir |
ÖÇ05 | Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır |
ÖÇ06 | Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı açıklar |
ÖÇ07 | Mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir |
ÖÇ08 | Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstrisi çalışanları ile iyi iletişim kurabilir |
ÖÇ09 | Gıdalarda mikrobiyolojik analizleri yapar |
ÖÇ10 | Laboratuvar cihazlarını açıklar |
ÖÇ11 | Gıdalardan numune alma metodları konusunda beceri kazanır |
ÖÇ12 | Gıda numunelerinin mikrobiyel analizler için dilusyon, desimal soluyonlar hazırlayabilir |
ÖÇ13 | Gıda mikrobiyolojisi ile ilgili referanslar ve uluslararası standartları açıklar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. | |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir, kullanır ve aktarır. | |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar. | 4 |
PÖÇ05 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Özgün ve disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar. | |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir. | |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. | 5 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma gruplarında bilimsel araştırma yapar. | 2 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Gıdalarda mikrobiyolojik analizler ile ilgili genel çerçeve | Kaynak kitaplar ve literature taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Gıda laboratuarlarında kullanılan cihaz, alet ve ekipmanlar | Laboraturavda Materyal hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Soru-Cevap |
3 | Gıdalardan numune alma metodları | Laboratuvarda materyal ön hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Anlatım |
4 | Gıda numunelerinin mikrobiyel analizler için dilusyonu, desimal soluyonlar hazırlama | Laboratuvarda ön hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Anlatım, Soru-Cevap |
5 | Gıda mikrobiyolojisi ile ilgili referanslar ve uluslararası standartlar | Kaynak kitaplar ve literature taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası |
6 | Mikroorganizma analizleri ve tanımlama testleri (Listeria monocytogenes, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens) | Laboratuvarda materyal hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Mikroorganizma analizleri ve tanımlama testleri (Campylobacter jejuni) | Laboratuvarda materyal hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Anlatım |
8 | Uygulamalı sözlü sınav | Uygulama çalışması | Ölçme Yöntemleri: Performans Değerlendirmesi |
9 | Mikroorganizma analizleri ve tanımlama testleri (Brucella spp. Vibrionaceae) | Laboratuvarda materyal hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Mikroorganizma analizleri ve tanımlama testleri (Staphylococcus aureus, Bacillus cereus,) | Laboratuvarda ön hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Soru-Cevap |
11 | Shigella spp. tanımlama ve analizi | Laboratuvar hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Salmonella spp. tanımlama ve analizi | Laboratuvar hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Soru-Cevap, Anlatım |
13 | Yersinia enterocolitica tanımalama ve analizi | Laboratuvarda hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Escherichia coli tanımlama ve analizi | Laboratuvarda hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Gıda mikrobiyolojisinde kullanılan enstrumental analizler | Literature tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Yıl sonu sunumu | Sunum hazırlama | Ölçme Yöntemleri: Performans Değerlendirmesi |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Performans Değerlendirmesi |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 4 | 56 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 12 | 12 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 28 | 28 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 154 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,16 | ||
AKTS | 6 AKTS |