ST522 Sucul Ekosistemlerde Üretim

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ST522
Ad Sucul Ekosistemlerde Üretim
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. HACER YELDAN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı, öğrencilerin birincil üretim gross ve net üretim, mevcut ürün kavramları ile ilgili bilgi alması ve denizlerde birincil üretimin coğrafi dağılımı, birincil ve ikincil üretimi tahmin metotlarını kavramasıdır.

Dersin İçeriği

Birincil üretim, gross ve net üretim, mevcut ürün kavramı, birincil üretimin okyanuslardaki coğrafi dağılımı, birincil üretimi etkileyen faktörler ve birincil üretim tahmin yöntemleri, ikincil üretim, ikincil üretimi tahmin yöntemleri, cohortlar ve cohort üretiminin tahmini.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

LIVINGSTON, R.J., 2001. Eutrophication Processes in Coastal Systems. CPR Press New York, 327p. PARSONS, T.R., TAKAHASHI, M., HARGRAVE, B., 1990. Biological oceanographic Process. Third edition. Pergamon Press, Oxford, England, 330p.

Notlar

VALIELA, I., 1984. Marine Ecological Processes. Springer-Verlag New York Inc., Printed in USA, 408p


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Besin tuzları ve diğer elementlerle bir sucul ekosistemde gerçekleşen üretim düzeyi arasındaki ilişkiyi kurabilir
ÖÇ02 Birincil üretimi etkileyen faktörlerle üretim düzeyi arasındaki ilişkiyi kurabilir
ÖÇ03 Birincil üretimi etkileyen faktörlerin etki mekanizmalarını ayırt edebilir
ÖÇ04 Sucul ortamda gerçekleşen fotosentez miktarını belirleyebilir
ÖÇ05 Sucul ekosistemde organik üretimin ölçümünü yapabilir
ÖÇ06 Mevcut ürün ve okyanuslardaki birincil üretimin coğrafik değişimini ayırt edebilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili disiplinler arası etkileşimleri kavrar. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı alan ile ilgili stratejileri belirler; yöntem ve teknikleri ölçme ve kavramları açıklar. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak, farklı disiplinler arası bilgileri sentezler, yorumlar, yeni bilgi ve teoriler üretir. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında veri toplar, sonuçları değerlendirir; araştırma yöntemlerini kullanarak, neden-sonuç ilişkisi kurup, sorunlara çözüm önerileri geliştirir. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak planlar, projelendirir ve yürütür. 2
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alan ile ilgili uygulamalarda ortaya çıkabilecek sorunların çözümü için bireysel veya ekip üyesi olarak yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir, sorumluluk alarak çözüm üretir. 2
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynaklara ulaşır, bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirecek deneyim kazanır. 2
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgi ve becerilerle yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve toplum yararına kullanır. 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili gelişmeleri takip eder, çalışma ve araştırmalarını yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır; alanında toplumsal bilinç oluşumuna katkı sağlar. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, seminer ve toplantıları izler, eleştirir. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yabancı dil bilgilerini kullanarak yurt dışı kaynaklı yayınları izler, sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışma alanında gereksinim duyduğu bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uygulama alanı ile ilgili verilerin bilimsel yönden değerlendirilmesi ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder, denetler ve bu değerleri öğretir. 2
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek strateji, politika ve uygulama planları geliştirir; elde ettiği sonuçları toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde toplum yararına değerlendirir ve yaygınlaştırır.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yüksek lisans eğitimi sürecinde edindiği bilgi ve deneyimlerle, uygulama ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş ve Kemosentez İlk Hafta ön hazırlık yapılır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası
2 Mevcut Ürün ve Okyanuslardaki Birincil Üretimin Coğrafik Değişimi Ders Notları 1-13. Sayfalar Okunacak. Ödev: Sucul Ortamda Kemosentez Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Organik Üretimin Ölçümü Ders Notları 13-19. Sayfalar Okunacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Klorofil Tahmini-Fotosentez Ders Notları 19-23. Sayfalar Okunacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
5 Fotosentez Miktarının Tahmini Ders Notları 32-41. Sayfalar Okunacak. Ödev: Birincil Üretim ve Etkileyen Faktörler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
6 Birincil Üretime Etki Eden Faktörler Ders Notları 41-50. Sayfalar Okunacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Birincil Üretimin Vertikal Değişimi Ders Notları 50-60. Sayfalar Okunacak. Ödev: Besin Tuzları ve Döngüleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınavlar Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Besin Tuzları Ders Notları 60-78. Sayfalar Okunacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Birincil Üretim İçin Gerekli Diğer Elementler Ders Notları 78-83. Sayfalar Okunacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Birincil Üretimi Etkileyen Diğer Faktörler I Ders Notları 83-90. Sayfalar Okunacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Birincil Üretimi Etkileyen Diğer Faktörler II Ders Notları 90-98. Sayfalar Okunacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
13 Otlama (Grazing) Ders Notları 98-102. Sayfalar Okunacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Nutrient Dağılımı ve Fitoplankton Ders Notları 102-109. Sayfalar Okunacak. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
15 Otlama Oranının Tahmini ve İkincil Üretim Ders Notları 109-128. Sayfalar Okunacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 13 3 39
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 3 7 21
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 18 18
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 138
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,52
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 20.05.2024 05:27