BT162 Peynir Biliminin Temelleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT162
Ad Peynir Biliminin Temelleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. DİLEK SAY


Dersin Amacı / Hedefi

Peynir üretiminin temel kavramlarını öğrenme, peynir çeşitlerini sıralama, peynir üretimi sırasında karşılaşabilecekleri sorunları çözme becerisi edindirmektir

Dersin İçeriği

Peynirin tanımı ve tarihçesi, Dünya'da ve Türkiye'de peynir üretimi ve tüketimi, Peynir üretim teknolojisi, peynirin bileşimi, peynir sütünün nitelikleri, peynir üretiminde kullanılacak süte uygulanan ısıl işlem, süt proteinleri ve sütün pıhtılaşma mekanizması, peynir mikrobiyolojisi, peynir üretiminde kullanılan starter kültürler, peynirde olgunlaşma ve olgunlaşmayı hızlandırma yöntemleri, peynirde tuzlama ve tuzlama yöntemleri, peynirde aroma, Türkiye peynirleri (beyaz, kaşar, tulum ve yöresel peynirler) üretimi ve özellikleri, yabancı tip peynirlerin üretimi ve özellikleri

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Üçüncü, M., 2004. “A’dan Z’ye Peynir Teknolojisi,” Cilt I-II. Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Mete Basım Matbaacılık, İzmir

Notlar

- Fox, P., McSweeney, P., Cogan, T., Guinee, T. 2004. Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology, 3rd Edition, Volume 2, Elsevier eBooks. e ISBN: 9780080500942 - Kamber, U.,2005. Geleneksel Anadolu Peynirleri. Kafkas Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Kars - Ünsal, A.,1997. Süt Uyuyunca Türkiye Peynirleri. Yapı Kredi Bankası Yayınları. ISBN: 978-975-363-755-1


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Türk Standartlarına göre ve Türk Gıda Kodeksine göre peyniri tanımlar
ÖÇ02 Peynirin bileşimini ve kimyasal yapısını kavrar
ÖÇ03 Peynir üretiminde kullanılan alet, ekipman ve üretim hattını tanımlar
ÖÇ04 Peynir üretimini ve peynir üretiminde kullanılan katkı maddelerini anlatır
ÖÇ05 Yöresel peynirlerive bu peynirlerin bölgelere göre ayrımını anlatır
ÖÇ06 Yöresel peynirlerin üretimini açıklar
ÖÇ07 Yabancı tip peynirlerin hangi ülkelerde üretildiğini sıralar
ÖÇ08 Yabancı tip peynirlerin üretimini ve üretim sırasındaki farklılıklarını açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. 4
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. 3
PÖÇ04 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 4
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar. 3
PÖÇ07 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır 5
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Peynirin tanımı ve tarihçesi, Dünya'da ve Türkiye'de peynir üretimi ve tüketimi, Peynir üretim teknolojisi, peynirin bileşimi Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Peynir sütünün nitelikleri Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Peynir üretiminde kullanılacak süte uygulanan ısıl işlem Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Süt proteinleri ve sütün pıhtılaşma mekanizması Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Peynir mikrobiyolojisi Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Peynir üretiminde kullanılan starter kültürler Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Peynirde olgunlaşma ve olgunlaşmayı hızlandırma yöntemleri Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Peynirde tuzlama ve tuzlama yöntemleri Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Peynirde aroma Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Türkiye peynirleri (beyaz, kaşar) üretimi ve özellikleri Ders notları, verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması, konuyla ilgili makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Türkiye peynirleri (tulum ve yöresel peynirler) üretimi ve özellikleri Ders notları, verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması, konuyla ilgili makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Türkiye peynirleri (yöresel peynirler) üretimi ve özellikleri Ders notları, verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması, konuyla ilgili makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Yabancı tip peynirlerin üretimi ve özellikleri Ders notları, verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması, konuyla ilgili makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Ödev sunum Sunum hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma, Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 23.05.2024 04:00