SUF435 Balık Besleme

4 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF435
Ad Balık Besleme
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. OĞUZ TAŞBOZAN
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. OĞUZ TAŞBOZAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Balik beslemede temel prensipler, besin maddelerinin sindirimi ve metabolizmasi, antibesinsel maddeler ve balik besleme açisindan önemi, baliklarin protein, aminoasit, yag, yag asitleri, karbonhidrat, vitamin ve mineral ihtiyaçlari ile ilgili temel bilgilerin verilmesi

Dersin İçeriği

Balik beslemede temel prensipler, balik beslemede antibesinsel maddeler ve besleme açisindan önemi, sindirim orani, metabolizma, baliklarin protein ve aminoasit ihtiyaçlari, esansiyel aminoasitler, aminoasit metabolizmasi, besinlerin enerjetigi, balik besinlerindeki protein-enerji dengesi, baliklarin lipit ve yag asitleri ihtiyaçlari, esansiyel yag asitleri, yag asitlerinin beta oksidasyonu, baliklarda karbonhidratlarin sindirimi ve degerlendirilmesi, balik beslemede vitaminlerin metabolizmadaki rolleri ve önemi, baliklarin vitamin ihtiyaçlari, balik beslemede minerallerin önemi, Baliklarin mineral madde ihtiyaçlari, baliklarda vitaminlerin, yag asitlerinin, aminoasitlerin ve bazi minerallerin eksikliginde görülen belirtiler

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Balık Besleme Ders Kitabı

Notlar

Balık Besleme ile ilgili makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Balıklarda besin alımı, besleme oranı ve besleme sıklığı konularını açıklar
ÖÇ02 Balıkların protein ve esansiyel aminoasit gereksinimlerini açıklar
ÖÇ03 Balıklarıda yağ asitlerinin önemi ve esansiyel yağ asitlerini açıklar
ÖÇ04 Balıklarda vitaminlerin ve minerallerin önemini açıklar
ÖÇ05 Antibesinsel maddeler ve bunların balıklarda önemini anlatır
ÖÇ06 Vitamin yetersizliğine bağlı belirtileri açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 2
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 4
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 4
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 4
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giris Konu ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Beyin Fırtınası
2 Baliklarda besin alimi, beslenme davranislari. Ödev Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
3 Baliklarda yemleme orani, sikligi, besleme sekli. Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması, ödev için çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
4 Baliklarda besinlerin sindirimi, besin maddelerinin metabolizmasi, Ödev Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
5 Metabolizma, besinlerin enerjetigi. Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması, ödev için çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
6 Baliklarin protein gereksinimleri, esansiyel olan aminoasitler, ödev Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması, ödev için çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
7 Aminoasitlerin deaminasyonu Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Balik beslemede lipitlerin önemi, ödev Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması, ödev çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
10 Enerji kaynagi olarak yaglar, baliklarda esansiyel olan yag asitleri. Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
11 Baliklarda karbonhidratlarin önemi, glikoz metabolizmasi, Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
12 Baliklarin karbonhidrat kullanimlari Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
13 Balik beslemede vitaminlerin önemi ve gereksinimi, vitamin eksikliginde görülen belirtiler Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
14 Yagda eriyen vitaminler, suda eriyen vitaminler Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması, ödevler için çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
15 Ödevlerin değerlendirilmesi Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 94
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,76
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 12.06.2024 03:13