SAİ553 Kabuklu ve Yumuşakça İşleme Yöntemleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ553
Ad Kabuklu ve Yumuşakça İşleme Yöntemleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. YASEMEN YANAR
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. YASEMEN YANAR (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Yumuşakça ve kabukluların avlama sonrası taşımacılığı ve sonrasında yapılan ön işlemeleri tanımlamak, konserve, salamura vb. işleme tekniklerini tanımlamak, işlenmiş ürünlerin depolanması ve kalite kontrolünü öğrenmektir.

Dersin İçeriği

Bu derste kabuklu ve yumuşakçaların hasat sonrası taşımacılığı, işleme öncesi yapılan ön işlemler, işleme yöntemleri (konserve, tuzlama, kurutma, dondurma vb.), depolanma koşulları ve kalite kontrolünde uygulanan yöntemler öğretilmekte ve tartışılmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Shellfish safety and quality (2009) Edited by Sandra E. Shumway and Gary E. Rodrick.Published by Woodhead Publishing Limited, Abington Hall, Granta Park, Great Abington, Cambridge CB21 6AH, England

Notlar

Shellfish safety and quality.Author(s): Sandra E Shumway; Gary Eugene Rodrick Series: Woodhead Publishing in food science, technology, and nutrition ISBN: 9781601197917,1601197918


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kabuklu ve yumuşakçaları sınıflandırır
ÖÇ02 Kabukluların işleme yöntemlerini tanımlar
ÖÇ03 Yumuşakçaların işleme yöntemlerini tanımlar
ÖÇ04 İşlenmiş kabuklu ve yumuşakçaların depolanma yöntemlerini açıklar
ÖÇ05 İşlenmiş kabuklu ve yumuşakçaların kalite kontrol yöntemlerini açıklar
ÖÇ06 Yumuşakça kabuklu deniz ürünleri kaynaklı mikrobiyal hastalıkları açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 2
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 2
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 3
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. 2
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kabuklu ve yumuşakçaların sınıflandırılması Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Kabuklu ve yumuşakçaların üretimi ve ihracatı Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Kabukluların besin içeriklerini etkileyen faktörler Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
4 Yengeçlerin işleme teknikleri İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Karideslerin işlenme yöntemleri lgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Bivalviaların işlenme yöntemleri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
7 İstakozların işleme teknikleri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Ara sınav için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Yumuşakçaların besin içerikleri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Kalamar işleme yöntemleri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Deniz anası işleme yöntemleri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
12 İşlenmiş kabuklu su ürünlerinde kalite kontrol yöntemleri İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 İşlenmiş yumuşakçaların kalite kontrol yöntemleri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
14 Bir karides işleme fabrikasının örnek bir iş akış diagramı lgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Bir yengeç işleme fabrikasının örnek bir iş akış diagramı Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 05.10.2024 07:08