SAİ547 Su Ürünlerinde Biyokimyasal ve Fiziksel Bozulma Parametrelerinin Belirlenmesi

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ547
Ad Su Ürünlerinde Biyokimyasal ve Fiziksel Bozulma Parametrelerinin Belirlenmesi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. GÜLSÜN ÖZYURT
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. GÜLSÜN ÖZYURT (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Su ürünlerinin biyokimyasal ve fiziksel kalite düzeylerinin tespit edilmesi amacıyla kullanılan analiz yöntemlerinin prensipleri ve uygulama şekilleri. Su ürünlerinin depolanmasında biyokimyasal değişim sonucu oluşan ürünlerin tespiti ve doku ve renkte görülen değişimleri açıklar.

Dersin İçeriği

Su ürünlerinin biyokimyasal ve fiziksel kalitelerini belirlemede kullanılan prensip ve yöntemler. Su ürünlerinin depolanma periyodu boyunca meydana gelen biyokimyasal değişimler sonucu oluşan ürünlerin belirlenmesi, doku ve renk değişimleri

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Su ürünleri biyokimyası ve kalitesi ile ilgili kitap ve makaleler

Notlar

internet kaynakları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Su ürünlerinde ölüm sonrası meydana gelen değişimleri açıklar
ÖÇ02 Su ürünlerinin kalitesini değerlendirmede uygun yöntemi belirler
ÖÇ03 Su ürünlerinin raf ömrünün belirlenmesinde biyokimyasal yöntemleri kullanır
ÖÇ04 Fiziksel kalite verilerini değerlendirir
ÖÇ05 Su ürünlerinin raf ömrünün belirlenmesinde fiziksel yöntemleri kullanır
ÖÇ06 Kimyasal kalite verilerini yorumlar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 2
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 3
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 1
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 4
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ölüm sonrası balıkta meydana gelen değişimler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Otolitik değişimler, ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
3 Nükleotid yıkım ürünleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
4 Lipit oksidasyonu ve hidrolizi, ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
5 TMAO ve yıkım ürünleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
6 Kalite indikatörü olarak enzimlerin kullanımı Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
7 Kalite indikatörü olarak enzim ürünlerinin kullanımı , ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
9 Kalite değerlendirmesinde NMR uygulamaları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
10 Fiziksel analizler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
11 Doku değişimleri ve ölçüm yöntemleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
12 Renk değişimleri ve ölçüm yöntemleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
13 Elektronik burun ve dil Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
14 Öğrenci sunumları ve genel değerlendirme Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
15 Sunumlar ve tartışma Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Sözlü Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Sözlü Sınav, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 10.12.2024 11:20