SAİ038 Su Ürünleri İşleme Teknolojisinde Biyoteknolojik Uygulamalar

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ038
Ad Su Ürünleri İşleme Teknolojisinde Biyoteknolojik Uygulamalar
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. Yılmaz UÇAR
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı; biyoteknolojinin tanımını yapmak, genelde gıda özelde ise su ürünleri kökenli gıda teknolojilerinde önemini ve uygulama alanlarını tanıtmak, biyoteknolojide önemli mikroorganizmalar ve yetişme şartları hakkında bilgi vermek, endüstriyel alanda su ürünleri kökenli gıda ürünlerinin eldesi, bitkisel ve hayvansal üretimde kullanım teknikleri hakkında aydınlatmak, sucul gıda katkı maddelerini tanıtmaktır.

Dersin İçeriği

Mikroorganizma, bitki ve hayvanlar gibi canlı organizmaların, bu organizmalardan izole edilen metabolitlerin (enzimler vb.) yeni su ürünleri ürünleri ve katkı maddeleri eldesinde kullanımları; su ürünleri işleme tekniklerinin geliştirilmesi ve genetik modifikasyon uygulamaları ve gıda güvenliği açısından irdelenmeleri, hızlı ürün analiz teknikleri konularını içermektedir.

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur.

Kaynaklar

Food Biotechnology (Journal) https://www.tandfonline.com/journals/lfbt20 P.J. Fellows. Food biotechnology, in Food Processing Technology (Third Edition), 2009 https://www.tarimorman.gov.tr/ABDGM/Belgeler/%C4%B0DAR%C4%B0%20%C4%B0%C5%9ELER/nisan%202014/6.pdf

Notlar

Ders notları ve ilgili makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıda biyoteknolojisi kullanılarak elde edilen ve ekonomik değeri olan ürünleri tanımlar.
ÖÇ02 Gıda biyoteknolojisi açısından önemli bakteri, küf ve maya türleri ve özelliklerini analiz eder.
ÖÇ03 Sucul gıda üretiminde geleneksel ve modern biyoteknolojik yöntemlerini karşılaştırır.
ÖÇ04 Sucul kökenli gıda hammaddesi ve katkı maddelerinin üretiminde biyoteknolojik yöntemleri listeler.
ÖÇ05 Genetiği değiştirilmiş organizmaları açıklar.
ÖÇ06 Gıda biyoteknolojisinde kullanılan metotlar hakkında bilgileri analiz eder.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi konularında yüksek lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini özgün düşünce ve araştırma ile derinleştirir, geliştirir ve çalışma alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. Yeni fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık bilgilerini kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalışma alanıyla ilgili güncel bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanması gereken araştırma yöntemlerinde ileri düzeyde beceri kazanır. 5
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili yeni bir düşünce, yöntem veya tasarıyı geliştirebilir veya mevcut bir yöntem veya tasarımı farklı bir alana uygulayabilir. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili özgün bir konuyu kavrayarak araştırır, uyarlar ve uygular, farklı düşüncelerin, yeni fikirlerin eleştirel analizini yapabilir ve değerlendirebilir. 5
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi alanına yenilik getiren yeni bir fikir, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir yöntemi alanına uygulayabilir. 4
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal veya uluslararası bilimsel dergilerde makale yayınlayarak alanındaki bilgilere ve sorunların çözümüne katkıda bulunur.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanıyla ilgili yeni fikir ve yöntemler geliştirir ve bu süreçte yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi zihinsel süreçleri başarıyla kullanır.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışma alanındaki konuları uzman kişilerle tartışırken özgün görüşlerini savunabilir ve alanında yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği En az bir yabancı dilde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilir ve tartışabilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Avlama ve İşleme Teknolojisi alanındaki teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemelere akademik ve profesyonel bir disiplinle katkıda bulunur.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Çalışma alanıyla ilgili sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik konularda çözüm üretebilir ve bu değerlerin gelişimini destekler


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Biyoteknolojinin tanımı ve sucul gıda biyoteknolojisi kullanılarak elde edilen ve ekonomik değeri olan ürünler Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Gıda kaynaklı mikroorganizmalar ve sucul gıda biyoteknolojisi açısından önemli bakteriler ve özellikleri Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Sucul gıda biyoteknolojisi açısından önemli küfler ve özellikleri Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Sucul gıda biyoteknolojisi açısından önemli maya türleri ve özellikleri Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Gıdalar ve genetiği değiştirilmiş organizmalar I Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Gıdalar ve genetiği değiştirilmiş organizmalar II Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Gıdalar ve genetiği değiştirilmiş organizmalar III Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Proje / Tasarım
9 Su ürünleri orijinli gıda üretiminde biyoteknoloji Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Kabuklu su ürünleri kökenli gıda üretiminde biyoteknoloji Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Su ürünleri kökenli gıda hammaddesi ve katkı maddelerinin üretiminde biyoteknolojik yöntemlerin kullanımı Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Su ürünleri atıkları ve biyoteknoloji Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Su ürünleri analizleri ve biyoteknoloji Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Dünyada ve Türkiye’de biyoteknolojinin gelişimi, bugünkü durumu ve gelişme potansiyeli-1 Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Dünyada ve Türkiye’de biyoteknolojinin gelişimi, bugünkü durumu ve gelişme potansiyeli-2 Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Proje / Tasarım
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Proje / Tasarım


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 24.06.2024 12:45