SAİ034 Su Ürünleri Kökenli Mikroorganizmaların Sekonder Metabolitleri ve Üretimleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ034
Ad Su Ürünleri Kökenli Mikroorganizmaların Sekonder Metabolitleri ve Üretimleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. Yılmaz UÇAR


Dersin Amacı / Hedefi

Su ürünleri kökenli önemli mikrobiyal sekonder metabolitlerin biyokimyasal özelliklerinin ve çeşitlerinin verilmesi ve üretimleri hakkında avantaj ve dezavantajları ile birlikte kapsamlı bir alt yapı vermektir.

Dersin İçeriği

Su ürünleri kökenli bakteriyel organizmaların üretmiş oldukları antibiyotikler, farmasötik olarak aktif bileşikler, toksinler, pigmentler ve enzimler gibi mikrobiyal metabolizmanın sekonder ürünleri ile bunların metabolik yolakları, metabolit ürünler ve deneysel uygulamaları konularını içermektedir.

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur.

Kaynaklar

Secondary Metabolites: Their Function and Evolution, No. 171, Wiley Inc. Biotechnology: Products of Secondary Metabolism, H.J. Rehm, G. Reed, Volume 7, 2nd Edition, İlave Kaynak Regulation of Secondary Metabolism In Actinomycetes (1989), Stuart Shapiro, CRC Press

Notlar

Ders notları ve ilgili makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Mikrobiyal metabolizmanın sekonder ürünlerini tanımlar.
ÖÇ02 Sekonder metabolitlerin üretim işlemlerini açıklar.
ÖÇ03 Antibiyotiklerin etki mekanizmalarını karşılaştırır.
ÖÇ04 Sekonder metabolizmanın düzenlenmesini açıklar.
ÖÇ05 Mikotoksinlerin yapı ve fonksiyonlarını açıklar.
ÖÇ06 Denizel mikroorganizmaların sekonder metabolitlerini listeler.
ÖÇ07 Su ürünleri kökenli sekonder metabolitlerinin ekonomik önemini analiz eder.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 5
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 5
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Mikrobiyal sekonder metabolizma Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Sekonder metabolit üretimi Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Sekonder metabolitlerin izolasyonu Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Sekonder metabolizmanın regülasyonu Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Sekonder metabolitlerin mikroorganizmalardaki rolü Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Hücre duvarı sentezini inhibe eden metabolitler Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Mikotoksinler Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Proje / Tasarım
9 Denizel mikroorganizmaların sekonder metabolitleri Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Su ürünleri kökenli bakteriyel sekonder metabolitlerinin ekonomik önemi Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Sekonder ürün çeşitleri ve biyoteknolojik önemleri Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Sekonder ürün çeşitleri ve endüstriyel önemleri Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Mikrobiyal enzimler ve biyoteknolojik kullanım alanları Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Biyoteknoloji alanında sekonder mteabolitler-1 Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Biyoteknoloji alanında sekonder metabolitler-2 Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Proje / Tasarım
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Proje / Tasarım


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 24.06.2024 12:48