BT0130 Paketleme Teknolojisi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT0130
Ad Paketleme Teknolojisi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. FATİH ÖZOĞUL


Dersin Amacı / Hedefi

Kurs, öğrencilere ambalaj üretimi ve kullanımının prensipleri, malzemeleri, süreçleri ve temel unsurları hakkında geniş bir bilgi sağlar.

Dersin İçeriği

Gıda ambalaj endüstrisinde, daha sürdürülebilir ve çevre dostu malzemeye olan talep nedeniyle biyolojik olarak parçalanmayan malzemeler bir sorundur ve bu nedenle biyo-nanokompozitler potansiyel bir çözüm sunar. Gıda ambalajındaki nanoteknolojik uygulamalar, ambalajı iyileştirmek için plastik film kaplamaları için nanokompozitler, mikrobiyal kontaminasyonu önlemek için antimikrobiyal nanoemülsiyonlar veya nanomalzemeler ve tüketicileri uyarmak için patojen kontaminasyonunu tespit eden nanosensörler içerir. Nanopartiküllerin ambalaj malzemelerine dahil edilmesi, hafif, dayanıklı ve düşük gaz geçirgenliğine sahip malzemelerin ürünlerin lezzetini ve aromasını korumasına olanak tanıyarak raf ömrünü uzatacaktır. Bu kurs, geliştirilmiş ambalajlama, aktif ambalajlama ve Akıllı/akıllı ambalajlama ve bunların gıdalara nasıl uygulanacağını kapsayacaktır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

İlgili ders notları

Notlar

1. Özoğul, Y., McClements, D. J., Kosker, A. R., Durmus, M., & Ucar, Y. (2019). Nanotechnological Applications. Innovative Technologies in Seafood Processing, 279-301. 2. Coles, R., McDowell, D., & Kirwan, M. J. (Eds.). (2003). Food packaging technology (Vol. 5). CRC press. 3. Nura, A. (2018). Advances in food packaging technology-a review. Journal of Postharvest Technology, 6(4), 55-64.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıda bozulmalarının önlenmesinde ambalajın önemini kavrar.
ÖÇ02 Gıda ambalajı üretiminde kullanılan materyalleri tanır ve özelliklerini öğrenir
ÖÇ03 Gıda özelliklerine uygun ambalaj seçimini yapar.
ÖÇ04 Gıdalarda raf ömrünün önemini kavrar ve bunu sağlayacak koşulları öğrenir.
ÖÇ05 Gıda ambalajlama teknolojisindeki son gelişmeleri ve gıda ambalajlamada kullanılabilecek biyolojik malzemeleri öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. 2
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir, kullanır ve aktarır. 1
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar. 4
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Özgün ve disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar. 5
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir.
PÖÇ08 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma gruplarında bilimsel araştırma yapar.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Tanım ve terminoloji dersi Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Yaygın ambalaj malzemeleri Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Ambalaj ve ambalaj malzemeleri üreticileri (kağıt, karton, plastik, metal, cam, ahşap) Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Ambalaj veya ambalaj malzemeleri kullanıcıları Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 İleri Paketleme Teknolojisi Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Nanokompozit içeren paketleme Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 İyileştirilmiş paketleme Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Aktif paketleme Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Akıllı/akıllı paketleme Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Biyosensörler Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Nanosensörler Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Ambalaj Geliştirme ve Tasarımı Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Ambalajda Trendler ve Gelecekteki Pazarlar Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Sürdürülebilirlik ve Kaynak Yönetimi Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 5 70
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 4 4
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü (Saat) 152
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,08
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 16.08.2024 02:50