BT0151 Laktik Asit Bakterilerinin Endüstriyel Uygulamaları ve Metabolitleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT0151
Ad Laktik Asit Bakterilerinin Endüstriyel Uygulamaları ve Metabolitleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. FATİH ÖZOĞUL
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. FATİH ÖZOĞUL (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Derste, laktik asit bakterilerinin genişletilmiş uygulamalarında önemli metabolitler, biyomühendislik ve biyoteknoloji perspektifinden gıda endüstrisi açısından ele alınıp incelenecektir.

Dersin İçeriği

Laktik asit bakterileri (LAB), şeker fermantasyonunun ana ürünü olarak laktik asit sentezleyen heterojen bir tür grubudur. LAB, süt ürünleri, şarap, ekmek, deniz ürünleri ve sebzeler gibi çok çeşitli gıda fermantasyonları için dünya çapında kullanılan endüstriyel açıdan önemli bir mikroorganizma grubudur. Bu kursta, LAB'nin fermantasyon süreçlerine adaptasyonu, biyosentetik kapasiteleri ve metabolik çok yönlülükleri, LAB'nin fermente bir gıdada belirli yararlı bileşikleri üretmek, serbest bırakmak ve/veya artırmak için mikrobiyal başlatıcılar olarak uygulanmasını kolaylaştıran başlıca özelliklerden bazılarıdır. Ayrıca, gıda muhafazası için yeni bakteriyosinlerin karakterizasyonu ve kullanımı ve LAB tarafından biyojenik amin üretiminin tespiti, anlaşılması ve kontrolü ele alınacaktır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

İlgili ders notları

Notlar

1. Wang, Y., Wu, J., Lv, M., Shao, Z., Hungwe, M., Wang, J., ... & Geng, W. (2021). Metabolism characteristics of lactic acid bacteria and the expanding applications in food industry. Frontiers in Bioengineering and Biotechnology, 9. 2. Fidan, H., Esatbeyoglu, T., Simat, V., Trif, M., Tabanelli, G., Kostka, T., ... & Özogul, F. (2022). Recent developments of lactic acid bacteria and their metabolites on foodborne pathogens and spoilage bacteria: Facts and gaps. Food Bioscience, 101741. 3. Lactic acid bacteria as pro-technological, bioprotective and health-promoting cultures in the dairy food industry 4. Bartkiene, E., Gruzauskas, R., Ruzauskas, M., Zokaityte, E., Starkute, V., Klupsaite, D., ... & Özogul, F. (2022). Changes in the Microbial Community and Biogenic Amine Content in Rapeseed Meal during Fermentation with an Antimicrobial Combination of Lactic Acid Bacteria Strains. Fermentation, 8(4), 136. 5. Retrospecting the concept and industrial significance of LAB bacteriocins


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Laktik asit bakterilerinin metabolik, genetik, ekolojik, morfolojik, fizyolojik özellikleri ile isimlendirilmesi ve sınıflandırılması hakkında bilgi edinir.
ÖÇ02 Endüstrideki önemleri ve kullanımları hakkında bilgi edinir.
ÖÇ03 Gelişme ihtiyaçları ile sayım, izolasyon ve identifikasyon metotlarını öğrenir.
ÖÇ04 Biyoteknolojik metabolitlerin oluşum mekanizmaları ve kullanım alanlarının öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. 5
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer. 4
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur.
PÖÇ04 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 3
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar. 2
PÖÇ07 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. 1
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Tanım ve terminoloji dersi Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Laktik Asit Bakterileri Tarafından Sentezlenen Ürünler (Organik Asitler, Bakteriyosin, Vitaminler, Ekzopolisakkaritler, Gama-Aminobütirik Asit, Aroma Maddeleri, Antioksidan Maddeler) Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Laktik asit bakterilerinin biyolojik katalizör olarak potansiyeli Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Gıda fermantasyon mekanizması Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 LAB'nin fermantasyon süreçlerine uyarlanabilirliği Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 LAB'nin biyosentetik kapasitesi Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 LAB suşunun gelişimi Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Starter Kültürler Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Bakteriyosinler ve karakterizasyonları Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Gıdaların korunmasında yeni bakteriyosinlerin kullanımı Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 LAB ve metabolitler tarafından biyojenik amin üretiminin kontrolü Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 LAB ve metabolitlerin gıda güvenliği Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Bakteriyosin eğilimleri Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Gelecek trendler Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 5 70
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 4 4
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü (Saat) 152
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,08
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 03.10.2024 12:54