SD0563 Su Ürünlerinde Sürdürülebilir Gıda Güvenliği ve Hijyeni

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0563
Ad Su Ürünlerinde Sürdürülebilir Gıda Güvenliği ve Hijyeni
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz ve Bahar
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Üniversite Dersi
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. Yılmaz UÇAR
Dersin Öğretim Elemanı Öğr.Gör.Dr. Yılmaz UÇAR (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı, güvenli su ürünleri kökenli gıda üretimi, hijyen uygulamaları ve sürdürülebilirlik konularında temel bilgileri vererek öğrencileri bilinçlendirip, gıda güvenliği konusunda hassas olmalarını ve bu hassasiyeti mutfakta uygulamalarını sağlamaktır.

Dersin İçeriği

Gıda güvenliği ve temel kavramları, gıda güvenliğinin önemi, su ürünlerinde gıda güvenliği ve gıda güvenliğini etkileyen tehlikeler, gıda kaynaklı hastalıklar, su ürünlerinde gıda zehirlenmeleri ve bunlara yol açan etmenler, gıda zehirlenmelerini önlemek adına gerekli korunma teknikleri, satın alma ve işletmeye kabul kuralları, hazırlık, saklama ve servis kuralları, gıda muhafaza yöntemleri, mutfak alanında hijyen, personel hijyeni, yiyecek akış sürecinde hijyen, su ürünleri işleme tesislerinde temizlik ve dezenfeksiyon yöntemleri, sanitasyon kuralları ve ekipmanlarının tanıtımı, gıda güvenliği yönetim sistemleri (HACCP, ISO 22000)

Dersin Ön Koşulu

Kaynaklar

Güncel ders notları ve bilimsel makaleler

Notlar

Güncel ders notları ve bilimsel makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıda güvenliği, gıda hijyeni kavramlarını ve sürdürülebilir güvenli gıda üretiminin önemini tanımlar.
ÖÇ02 Personel, ortam ve ekipman hijyeninin güvenli gıda üretimindeki önemini ilişkilendirir.
ÖÇ03 Su ürünleri kökenli gıda üretiminde potansiyel riskleri belirler ve risk analizi yapar.
ÖÇ04 Gıda güvenliğini bozan faktörleri açıklar ve sürdürülebilir su ürünleri gıda güvenliği hakkında bilgi edinir.
ÖÇ05 Gıdaların bozulmasına neden olan fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik etmenleri tanımlar.
ÖÇ06 Mutfakta sürdürülebilir hijyen ve sanitasyon kurallarını tanımlar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda Güvenliğinin Önemi ve Temel Kavramlar Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Hijyen ve Sanitasyon Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Dezenfeksiyon ve Dezenfektanlar Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Pastörizasyon ve Sterilizasyon Yöntemleri Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Su Ürünleri İşleme Tesislerinde Genel ve Personel Hijyeni Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Su Ürünleri İşletmelerinin Çalışma Ortamı ve Ekipmanların Hijyeni Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Ara Sınav Öncesi Hazırlık Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Yok Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Gıda Satın Almada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar ve Gıda Depolama Sistemleri (Kuru Depo, Soğuk Depo) Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Gıda Hazırlamada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Su Ürünleri Sunumu ve Serviste Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Sucul Gıdaların Bozulmasına Neden Olan Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Etmenler Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Su Ürünleri Kökenli Gıda Kaynaklı Hastalıklar ve Zehirlenmeler ile Gıda Muhafaza Yöntemleri Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Gıda Güvenliği Mevzuatı ve Kalite Güvence Sistemleri (Gıda Kodeksi, HACCP, ISO 22000) Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Yarıyıl Sonu Sınav Öncesi Hazırlık Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yok Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yok Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 6 3 18
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü (Saat) 82
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,28
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 21.08.2024 03:28