Genel Bilgi
Kod | SD0251 |
Ad | Biyoteknolojide Algler |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz ve Bahar |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. LEYLA USLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. LEYLA USLU
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
Prof. Dr. LEYLA USLU (B Grubu) (Sor. Öğr. Ele.) |
Dersin Amacı / Hedefi
Biyoteknolojide önem kazanan alglerin potansiyel kullanım alanlarının ve yöntemlerinin vurgulanması, elde edilen ürünleri tanıtabilmek.
Dersin İçeriği
Algler yüzyıllardır geleneksel olarak endüstriyel anlamda gübre, besin, vb. olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Dünya nüfusunun hızlı artışı buna karşılık doğal kaynakların azalışı ile ekolojik sorunlar artmaktadır. Bu noktada doğal kaynaklardan daha farklı nasıl yararlanılacağı düşüncesi ile algler gündeme gelmektedir. Bu bağlamda; - Dünden bugüne alglerin geleneksel kullanımı - Günümüzde alglerden genel yararlanma yolları - Alglerin biyoteknolojik kullanımı ve önemleri - Alglerin gelecekte ve yeni alanlarda (Biyoyakıt, gıdalar, biyoetken/farmasötikler, yeni enzimler, spesifik kimyasallar, doğa dostu gübre ve böcek ilaçları, biyoiyileşme vb) kullanımı konuları ayrıntılı olarak ele alınacaktır.
Dersin Ön Koşulu
Kaynaklar
Bux, F., & Chisti, Y. (Eds.). (2016). Algae biotechnology: products and processes. Springer. Richmond, A., & Preiss, K. (1980). The biotechnology of algaculture. Interdisciplinary Science Reviews, 5(1), 60-70.
Notlar
ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Alglerin özellikle de denizel alglerin geçmişten günümüze geleneksel kullanımını kavrar |
ÖÇ02 | Günümüzde alglerden genel yararlanma yollarını kavrar |
ÖÇ03 | Alglerin biyoteknolojik kullanımı ve önemlerini algılar. |
ÖÇ04 | Alglerin gelecekte ve yeni alanlarda (Biyoyakıt, gıdalar, biyoetken/farmasötikler, yeni enzimler, spesifik kimyasallar, doğa dostu gübre ve böcek ilaçları, biyoiyileşme vb) kullanımını açıklar. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Ders içeriğinin genel olarak anlatılması, dersin kapsamı ve işleyişi ile ilgili bilgilendirme, Alglerin genel olarak tanıtılması Tatlı su ve Denizel alg grupları hakkında bilgilendirme | ders notunu okuyarak gelir | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Alglerin sucul ekosistemler ve dünyamız için önemleri, ekolojik işlevleri, Teknoloji alanındaki uygulamaları: Biyoteknoloji ilişkilendirilmesi | ders notunu okuyarak gelir ve ödevi yapar. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Alglerin geleneksel kullanımı | ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Günümüzde alglerden genel yararlanma yolları; - İnsan beslenmesinde algler- Hayvan beslenmesinde algler- Akuakültürde algler | ders notunu oukyarak gelir ve ödevi yapar. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Algal kimyasallar ve farmasötikler - Alg pigmentleri- Diatomit / Kieselgur | ders notunu okurak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Algal gübreler - Algler ve kirli ya da atık su arıtımında kullanımı - Algler ve kozmetik - Algler ve biyoyakıt | ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Alglerin biyoteknolojik kullanımı ve önemleri | sınava çalışarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınavlar | Sinava hazirlik | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Mikroalglerin biyoteknolojik kullanımı ve önemleri, Öğrencilerin araştırma konularının verilmesi | ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Mikroalg teknolojileri, yetiştirme ve kültür yöntemleri | ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Makroalglerin biyoteknolojik kullanımı ve önemleri | ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Makroalg teknolojileri, yetiştirme ve kültür yöntemleri | ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Alglerin gelecekte ve yeni alanlarda kullanımı – Farmasötikler, Nutrasötikler • Fonksiyonel gıdalar (alglerden elde edilen metabolitler; yağ asitleri vb.) • Probiyotikler • Antioksidanlar - Endüstriyel ürünler | ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Biyoyakıt ve Biyodizel • Kimyasalların biyodönüşümü ve yeni enzim kaynakları • Yeni kozmetik ürünler | ders notunu okuyarak gelir | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Öğrenci sunumlarının dinlenmesi | sunuma hazırlık yaparak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması, Gösteri, Alıştırma ve Uygulama, Beyin Fırtınası |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 15 | 2 | 30 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 15 | 2 | 30 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 2 | 2 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 66 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,64 | ||
AKTS | 3 AKTS |