Genel Bilgi
Kod | SD0651 |
Ad | Kahve Kültürü |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Üniversite Dersi |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Sema Nur TECİMEN |
Dersin Amacı / Hedefi
Dünyada önemli bir tüketim hacmine sahip olan kahvenin tarihini, kültürünü, üretim aşamasından tüketicinin sofrasına gelene dek süren yolculuğunu incelemektir.
Dersin İçeriği
Bu ders kahvenin tanımı, kahve meyvesinin anatomisi, kahve türleri ve dünyada kahve yetiştirilen bölgeler, kahve toplama metotları, kahve türlerinin sınıflandırılması, işleme teknikleri, kavurma makinelerinin tanıtılması, kavurma işlemi, değirmen çeşitleri ve öğütme, espresso ve espresso bazlı ürünler, demleme teknikleri, tadım (cupping) konularını içermektedir.
Dersin Ön Koşulu
Kaynaklar
Cenk Girginol - Kahve: Topraktan Fincana Cenk Girginol - Ahde Vefa: Bir Türk Kahvesi Hikayesi Hiroshi Sawada - The Barista Book Jonathan Morris - Çekirdekten Fincana Kahve Jonathan Morris - The World Atlas of Coffee Jonathan Morris - How to Make the Best Coffee
Notlar
Ders içerisinde incelenecek güncel makaleler ve ders notları.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Kahve bitkisinin, çekirdeğinin ve türlerinin genel özelliklerini tanımlar. |
ÖÇ02 | Kahve değirmen çeşitlerini ve kahve öğütme tekniklerini sınıflandırır. |
ÖÇ03 | Kahvenin üretim aşamalarını anlatır. |
ÖÇ04 | Espresso bazlı ürünleri sıralar. |
ÖÇ05 | Kahve meyvesinin bölümlerini ayırt eder. |
ÖÇ06 | Kahve türleri familyasını sınıflandırır. |
ÖÇ07 | Kahve kavurmanın inceliklerini örneklerle açıklar. |
ÖÇ08 | Kahvenin öğütülmesi aşamalarını izah eder. |
ÖÇ09 | Kahve trendlerinin arasındaki farkları karşılaştırır. |
ÖÇ10 | Kahve demleme tekniklerini örneklerle açıklar. |
ÖÇ11 | Toplulukların kahve kültürlerini ana hatlarıyla belirtir. |
ÖÇ12 | Kahve tadımı (cupping) yapar. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Kahvenin tanımı ve kahve meyvesinin anatomisi | Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Kahve türleri, kahve yetiştirilen bölgeler ve özellikleri | Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Kahve çekirdeği üretimi, kahve çekirdeği toplama metotları ve sınıflandırılması | Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Kahve i̇şleme metotları, kahvede defectler, kafeinsizleştirme teknikleri, muhafaza teknikleri | Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Kahve kavurma teknikleri ve profil oluşturma | Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması, konuyla ilgili videolar izlenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Kahve değirmeni çeşitleri ve kahve öğütme teknikleri | Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Espresso, espresso makineleri (kalibrasyon, dozajlama, tamp), espresso protokolü | Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınavlar | Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Süt, sütün kimyasal yapısı, alternatif süt çeşitleri, süt ısıtma teknikleri | Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Espresso ve espresso bazlı ürünler | Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Kahve demleme incelikleri | Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması, konuyla ilgili videolar izlenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Kahve demleme teknikleri | Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması, konuyla ilgili videolar izlenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma |
13 | Kahve trendleri | Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Kahve trendleri | Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Kahve tadım (cupping) | Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması, konuyla ilgili videolar izlenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösterip Yaptırma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 1 | 1 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 72 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,88 | ||
AKTS | 3 AKTS |