SD0651 Kahve Kültürü

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0651
Ad Kahve Kültürü
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Üniversite Dersi
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Sema Nur TECİMEN
Dersin Öğretim Elemanı Sema Nur TECİMEN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Dünyada önemli bir tüketim hacmine sahip olan kahvenin tarihini, kültürünü, üretim aşamasından tüketicinin sofrasına gelene dek süren yolculuğunu incelemektir.

Dersin İçeriği

Bu ders kahvenin tanımı, kahve meyvesinin anatomisi, kahve türleri ve dünyada kahve yetiştirilen bölgeler, kahve toplama metotları, kahve türlerinin sınıflandırılması, işleme teknikleri, kavurma makinelerinin tanıtılması, kavurma işlemi, değirmen çeşitleri ve öğütme, espresso ve espresso bazlı ürünler, demleme teknikleri, tadım (cupping) konularını içermektedir.

Dersin Ön Koşulu

Kaynaklar

Cenk Girginol - Kahve: Topraktan Fincana Cenk Girginol - Ahde Vefa: Bir Türk Kahvesi Hikayesi Hiroshi Sawada - The Barista Book Jonathan Morris - Çekirdekten Fincana Kahve Jonathan Morris - The World Atlas of Coffee Jonathan Morris - How to Make the Best Coffee

Notlar

Ders içerisinde incelenecek güncel makaleler ve ders notları.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kahve bitkisinin, çekirdeğinin ve türlerinin genel özelliklerini tanımlar.
ÖÇ02 Kahve değirmen çeşitlerini ve kahve öğütme tekniklerini sınıflandırır.
ÖÇ03 Kahvenin üretim aşamalarını anlatır.
ÖÇ04 Espresso bazlı ürünleri sıralar.
ÖÇ05 Kahve meyvesinin bölümlerini ayırt eder.
ÖÇ06 Kahve türleri familyasını sınıflandırır.
ÖÇ07 Kahve kavurmanın inceliklerini örneklerle açıklar.
ÖÇ08 Kahvenin öğütülmesi aşamalarını izah eder.
ÖÇ09 Kahve trendlerinin arasındaki farkları karşılaştırır.
ÖÇ10 Kahve demleme tekniklerini örneklerle açıklar.
ÖÇ11 Toplulukların kahve kültürlerini ana hatlarıyla belirtir.
ÖÇ12 Kahve tadımı (cupping) yapar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kahvenin tanımı ve kahve meyvesinin anatomisi Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Kahve türleri, kahve yetiştirilen bölgeler ve özellikleri Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Kahve çekirdeği üretimi, kahve çekirdeği toplama metotları ve sınıflandırılması Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Kahve i̇şleme metotları, kahvede defectler, kafeinsizleştirme teknikleri, muhafaza teknikleri Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Kahve kavurma teknikleri ve profil oluşturma Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması, konuyla ilgili videolar izlenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Kahve değirmeni çeşitleri ve kahve öğütme teknikleri Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Espresso, espresso makineleri (kalibrasyon, dozajlama, tamp), espresso protokolü Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Süt, sütün kimyasal yapısı, alternatif süt çeşitleri, süt ısıtma teknikleri Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Espresso ve espresso bazlı ürünler Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Kahve demleme incelikleri Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması, konuyla ilgili videolar izlenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Kahve demleme teknikleri Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması, konuyla ilgili videolar izlenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
13 Kahve trendleri Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Kahve trendleri Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Kahve tadım (cupping) Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması, konuyla ilgili videolar izlenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notlarının ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin okunması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü (Saat) 72
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,88
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 06.09.2024 01:18