SD0101 Fide ve Fidan Yetiştiriciliği

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0101
Ad Fide ve Fidan Yetiştiriciliği
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz ve Bahar
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Önlisans/Lisans Dersi
Etiket ADS Alan Dışı Seçmeli Dersler (Üniversite) ÜOD Üniversite Ortak Ders
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi HÜLYA SAYĞI
Dersin Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi HÜLYA SAYĞI (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Ülkemizin fide ve fidan üretimindeki durumu, karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri ve geleceği konusunda bilinçli teknik elemanlar yetiştirmek

Dersin İçeriği

Fide yetiştiriciliğinin amacı ve önemi, Ülkemizdeki fidecilik sektörün genel durumu Fide yetiştiriciliğinde tohumluğun önemi Fide yetiştirmede kullanılan ortamlar ve özellikleri Sebzecilikte aşılı fide kullanımı Sebzecilikte aşılı fide kullanımı Modern fide üretim tesisleri Ülkemiz fidancılığının durumu Fidan üreticilerinin sorunları Fidan üretim tekniklerinin tanıtılması Fidanlık işletmeciliğinde çalışma amacı ve tipin tespiti Fidanlık tesis edilirken dikkat edilmesi gerekli olan konular Fidanlık tesis edilirken dikkat edilmesi gerekli olan konular

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

1. Roberto L. Benech Arnold, Rodolfo A. Sanchez Handbook of Seed Physiology Applications to Agriculture. 2. ORMAN FİDANI-SÜS BİTKİSİ YETİŞTİRİCİLİĞİ ve KALİFİYE ORMAN İŞÇİLİĞİ EL KİTABI, Ege Orman Vakfı yayınları. 3. Fidan Üretimi, MEB Yayınları 4. Prof. Dr. Yüksel TÜZEL, Prof. Dr. Gölgen Bahar ÖZTEKİN, Arş. Gör. Tunç DURDUORGANİK FİDE YETİŞTİRİCİLİĞİ,

Notlar

Dijital kaynaklar, Ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Fide ve fidan üretiminin prensiplerini açıklar.
ÖÇ02 Sebzelerde tüplü fide ile çoğaltmanın ilkelerini ve uygulanmasını açıklar.
ÖÇ03 Fidan üretim yöntemlerini açıklar.
ÖÇ04 Aşılama yöntemlerini açıklar.
ÖÇ05 Çelikle çoğaltmanın prensiplerini açıklar.
ÖÇ06 Fide yetiştiriciliğinin önemi, fide yetiştirmede kullanılan ortamlar ve özelliklerini ilişkilendirir.
ÖÇ07 Fidan üretim tekniklerini açıklar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Fide yetiştiriciliğinin amacı ve önemi İlgili konunun okunması
2 Ülkemizdeki fidecilik sektörün genel durumu İlgili konunun okunması
3 Fide yetiştiriciliğinde tohumluğun önemi İlgili konunun okunması
4 Fide yetiştirmede kullanılan ortamlar ve özellikleri İlgili konunun okunması
5 Sebzecilikte aşılı fidenin önemi İlgili konunun okunması
6 Sebzecilikte aşılı fide kullanımı İlgili konunun okunması
7 Modern fide üretim tesisleri İlgili konunun okunması
8 Ara Sınav İlgili konunun okunması
9 Ülkemiz fidancılığının durumu İlgili konunun okunması
10 Fidan üreticilerinin sorunları İlgili konunun okunması
11 Fidan üretim tekniklerinin tanıtılması İlgili konunun okunması
12 Fidanlık işletmeciliğinde çalışma amacı ve tipin tespiti İlgili konunun okunması
13 Fidanlık tesis kurulumu İlgili konunun okunması
14 Fidanlık tesis edilirken dikkat edilmesi gerekli olan konular İlgili konunun okunması
15 Fide ve fidan yetiştiriciliğinde güncel konular. Konu ile ilgili dijitaj kaynakların araştırılması
16 Yarıyıl Sonu Sınavları
17 Yarıyıl Sonu Sınavları


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 80
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,20
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 06.09.2024 09:48