SD0662 Türkiye’nin Peynir Hazinesi

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0662
Ad Türkiye’nin Peynir Hazinesi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Üniversite Dersi
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. DİLEK SAY
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı; Türkiye’de üretilen peynirleri sıralama, bu peynirlerin genel özellikleri ve tüketimi ile ilgili temel bilgileri öğrenme ve bu peynirleri üretme becerisi edindirmektir

Dersin İçeriği

Peynirin tarihi, Dünya’da ve Türkiye’de peynir üretimi ve tüketimi, peynirlerin sınıflandırılması, peynirin tanımı ve besin değeri, geleneksel ve endüstriyel peynir üretimi, bölgelere göre geleneksel peynirler, Türkiye’nin coğrafi işaretli peynirleri, Beyaz peynir, Kaşar peyniri, Tulum peyniri, Lor, Çökelek, Ezine peyniri, Van otlu peyniri üretimi, Örgü peyniri, Sürk, Carra ve Künefe peynir üretimleri, özellikleri ve tüketimleri

Dersin Ön Koşulu

Kaynaklar

Kamber, U., 2005. Geleneksel Anadolu Peynirleri, 219 s.

Notlar

Hayaloğlu A., Özer, B., Peynir Biliminin Temelleri, 643 s.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Peyniri ve özelliklerini tanımlar
ÖÇ02 Peynirlerin besin değerini açıklar
ÖÇ03 Standartlara göre peynirleri sınıflandırır
ÖÇ04 Peynir yapım aşamalarını ve tekniklerini anlatır
ÖÇ05 Bölgelere göre geleneksel peynirleri sıralar
ÖÇ06 Türkiye’nin coğrafi işaret almış peynirlerini sıralar
ÖÇ07 Türkiye peynirlerinin üretim aşamalarını açıklar
ÖÇ08 Türkiye peynirlerinin özelliklerini ve tüketim şekillerini açıklar


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Peynirin tarihi, Dünya’da ve Türkiye’de peynir üretimi ve tüketimi Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Peynirlerin sınıflandırılması Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Peynirin tanımı ve besin değeri Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Geleneksel ve endüstriyel peynir üretimi Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Bölgelere göre geleneksel peynirler Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Türkiye’nin coğrafi işaretli peynirleri Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Beyaz peynir üretimi, özellikleri ve tüketimi Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Kaşar peyniri üretimi, özellikleri ve tüketimi Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Tulum peynir üretimi, özellikleri ve tüketimi Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Lor ve çökelek peynirlerinin üretimi, özellikleri ve tüketimi Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Ezine peyniri üretimi, özellikleri ve tüketimi Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Van otlu peynir üretimi, özellikleri ve tüketimi Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Örgü peyniri üretimi, özellikleri ve tüketimi Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Sürk, Carra peyniri ve Künefe peyniri üretimi, özellikleri ve tüketimi Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 80
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,20
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 30.09.2024 11:43