SD0564 Sürdürülebilir Gıda Sistemleri

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0564
Ad Sürdürülebilir Gıda Sistemleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz ve Bahar
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Üniversite Dersi
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. FATİH ÖZOĞUL
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. FATİH ÖZOĞUL (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınma kavramlarını tanıtmak; gıda sisteminde sürdürülebilirliğin multidisipliner bir sistem yaklaşımıyla değerlendirilebilmesi için gereken bilgi ve becerileri kazandırmak.

Dersin İçeriği

Sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınma, sürdürülebilir gıda sistemleri kavramı ve çerçevesi, iklim değişimi ve gıda sistemi, eko-etiketleme, gıda sistemi sürdürülebilirliğinin değerlendirilmesi, gıda sistemi aşamalarında sürdürülebilirlik konuları hakkında bilgi verilecektir.

Dersin Ön Koşulu

Kaynaklar

Ders notları, bilimsel makaleler

Notlar

Ders notları, bilimsel makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınmayı tanımlar.
ÖÇ02 Sürdürülebilir gıda sistemi kavramı ve çerçevesini açıklar.
ÖÇ03 Gıda sistemlerinde sürdürülebilirlik sorunlarını belirler ve bunları çözmek için çözümler geliştirir.
ÖÇ04 Mühendislik uygulamalarının sürdürülebilirlik üzerine etkilerini değerlendirir.
ÖÇ05 Sürdürülebilir gıda sistemlerinin tasarım ve işletilmesinde ilgili mühendislerin rol ve sorumluluklarını analiz eder.
ÖÇ06 Sürdürülebilir gıda ile ilgili bilgileri, durumları ve fikirleri etkin bir şekilde tartışıp aktarır.
ÖÇ07 Sürdürülebilirlik konuları ile ilgili bilgiye ulaşabilmek için çeşitli multidisipliner kaynakları etkin bir şekilde kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınmaya giriş Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Sürdürülebilir gıda sistemleri – kavram ve çerçeve Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Sürdürülebilir gıda üretimini etkileyen faktörler: İklim değişikliği, sera gazları ve karbon salınımı Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 İklim değişikliği ve gıda sistemi Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Sürdürülebilir gıda üretimini etkileyen faktörler: sürdürülebilir su ve tarım uygulamaları Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Küresel gıda güvenliği Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Ara sınav öncesi hazırlık Yok Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Yok Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
9 Döngüsel ekonomi Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Sürdürülebilir gıda üretim sistemleri ve gıda güvenliği Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Gıda sisteminde (üretimden tüketime) sürdürülebilirlik Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Sürdürülebilir gıda sistemlerinin yasal boyutu Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 AB Çiftlikten Çatala Stratejisi Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Dünyanın sürdürülebilir gıda politikaları Yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Yarıyıl sonu sınav öncesi hazırlık Yok Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yok Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yok Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 6 3 18
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü (Saat) 82
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,28
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 01.09.2024 07:15