Temel Bilgiler
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Doktora programı, alanında ileri düzey bilgi birikimine sahip, bu alanda özgün araştırma yapabilen, edindiği bilgileri teorik ve pratik alanlarda uygulayabilen, bilimsel araştırmayı, etik ve akademik değerleri öncelikli hedef edinen öğrenciler yetiştirmektir.
Programın Süresi ve Kredisi
4 Yıl - 240 AKTS
Özellik ve Tanım
Program, öğrencinin doktora düzeyinde bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır. Anabilim Dalımızda 6 profesör, 4 doçent, 3 doktor öğretim üyesi ve 5 araştırma görevlisi bulunmakta olup akademik kadrosunu nitelikli bilim insanları ile genişletme çalışmaları devam etmektedir. Anabilim dalında, lisansüstü öğrencilerimizin Farabi ve Erasmus Programları kapsamında öğrenimlerinin bir bölümüne yurtiçindeki ve yurtdışındaki üniversitelerde devam etme imkânları bulunmaktadır.
Eğitim Şekli
Tam Zamanlı
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. MUSTAFA GÖK
AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü
Prof. Dr. MUSTAFA KEREM ÜN
Erasmus Koordinatörü
Prof. Dr. ULUS ÇEVİK
Staj Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan TİMUR
Oryantasyon Sorumlusu
Dr. Öğr. Üyesi NİSA NACAR ÇIKAN
Amaç
1) Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nin alt dallarında ileri düzeyde analiz ve tasarım yapabilecek bilgi birikimine sahip, 2) Seçtiği alt dalla ilgili donanım ve yazılımlarını etkin kullanabilen, 3) Çalıştığı alt dalda geliştirilmiş model, teknik ve başka çalışmaları yeni uygulamalara uyarlayabilen veya yeni modeller ve yöntemler geliştirebilen, 4) Mesleği ile ilgili gelişmeleri takip edebilecek yeteneğe ve yaşam boyu öğrenme bilincine sahip, 5) Bireysel ve grup çalışmasına yatkın, sorumluluk duygusu gelişmiş, mesleki etik bilinci kazanmış, 6) Sosyal sorumluluk ve özgüven sahibi, 7) Teknik konulardaki gelişmeleri ve yayınları izleyebilecek, bu çalışmaları kavrayıp özetleyebilecek, uygun çıkarımlar yapabilecek, bu bilgileri ve kendi çalışmalarını etik kurallara uygun bir biçimde yazılı ve sözlü olarak ifade edebilecek mezunlar yetiştirmektir.
Hedef
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği alanında, özgün fikirler ve ürünler geliştirebilmeyi, araştırma-geliştirmeyi ve evrensel akademik bilgi birikimine katkıda bulunmayı hedefleyen bir programdır.
Kayıt Kabul Koşulları
Bu programdan mezun olabilmek için bölümün ya da ilişkili olan diğer bölümlerin lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (60 AKTS karşılığı) ders alan ve tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 3.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunması gerekir.
Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik
Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında Doktora derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
Kazanılan Derecenin Düzeyi
Doktora
Kazanılan Derecenin Kuralları
Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için toplam en az yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi (güz ve bahar yarıyılı toplamı) 60 AKTS’den az olmamak üzere en az yedi adet kredili ders; seminer dersi, uzmanlık alan dersleri, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur ve toplam 240 AKTS kredisinden az olamaz. Doktora programında alınabilecek azami ders sayısı ise on adettir.
Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler, uzmanlık alanlarına bağlı olarak doktora sonrası programlara (öğretim üyeliği vb.) başvurabilirler.
Staj
Doktora programında staj söz konusu değildir.
Uygulamalı Ders
Uygulamalı dersler ilgili öğretim üyesinin koordine ettiği eğitim veya araştırma laboratuvarında yapılmaktadır.
İş Yeri Eğitimi
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Doktora Programı için yapılması gereken iş yeri eğitimi ile ilgili öğrenme yoktur.
Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları
Doktora seviyesinde değişim programımız yoktur.
İstihdam Olanakları
Mezunlar, birçok farklı alanda, farklı amaçlı ve farklı ölçekteki üniversite, kamu ve özel sektör kurumlarında istihdam edilmektedirler.