Temel Bilgiler
Peyzaj Tasarımı ve Peyzaj Planlama disiplinlerini tüm ölçeklerde yönlendiren, ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilen, yenilikçi kadrosu ile eğitim ve öğretim, araştırma, uygulama alanlarında öncü bir bilim dalı olmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda anabilim dalının öz görevi geleceği yönlendirmek üzere çevreyi, doğa ve doğal bileşenleri, yaşam ve mekanı kavrayabilen, bilgi birikimini yaratıcı ve aydın kimliği ile bütünleştiren, yeniliklerle kendini geliştirebilen ve bilim insanı adayı Peyzaj Mimarları yetiştirmek ve araştırma-uygulama alanlarında bilgi üreten ve üretilmiş bilgiyi kamu yararına toplumsal yaşama aktarmaktır.
Programın Süresi ve Kredisi
2 Yıl - 120 AKTS
Özellik ve Tanım
Programın özelliği kendisi ile ilgili alanlarda eğitim verme, araştırma yapma, araştırma sonuçlarını yorumlama ve yazma, sözlü ve görsel olarak farklı çevrelerde sunabilme becerisini kazandırır. Bu kapsamda geleceği yönlendirmek üzere çevreyi, doğa ve doğal bileşenleri, yaşam ve mekanı kavrayabilen, bilgi birikimini yaratıcı ve aydın kimliği ile bütünleştiren, yeniliklerle kendini geliştirebilen ve bilim insanı adayı Peyzaj Mimarları yetiştirmek ve araştırma-uygulama alanlarında bilgi üreten ve üretilmiş bilgiyi kamu yararına toplumsal yaşama aktarır.
Eğitim Şekli
Tam Zamanlı
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. ZERRİN SÖĞÜT
AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi YÜKSEL ÜNLÜKAPLAN
Erasmus Koordinatörü
Prof. Dr. HAKAN ALPHAN
Staj Koordinatörü
Prof. Dr. ZERRİN SÖĞÜT
Oryantasyon Sorumlusu
Arş.Gör.Dr. Nermin Merve YALÇINKAYA
Amaç
Programın amacı geleceği yönlendirmek üzere çevreyi, doğa ve doğal bileşenleri, yaşam ve mekanı kavrayabilen, bilgi birikimini yaratıcı ve aydın kimliği ile bütünleştiren, yeniliklerle kendini geliştirebilen ve bilim insanı adayı Peyzaj Mimarları yetiştirmek ve araştırma-uygulama alanlarında bilgi üreten ve üretilmiş bilgiyi kamu yararına toplumsal yaşama aktarmaktır.
Hedef
Programın hedefi geleceği yönlendirmek üzere çevreyi, doğa ve doğal bileşenleri, yaşam ve mekanı kavrayabilen, bilgi birikimini yaratıcı ve aydın kimliği ile bütünleştiren, yeniliklerle kendini geliştirebilen ve bilim insanı adayı Peyzaj Mimarları yetiştirmektir.
Kayıt Kabul Koşulları
Bu programa öğrenciler "Ç.Ü. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" çerçevesinde ALES, lisans mezuniyet not ortalaması ve mülakat sınavının birlikte değerlendirilmesi sonucunda kendi alanında veya ilgili alanlarda lisansüstü programlarda eğitimlerine devam ederler.
Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik
Yüksek Peyzaj Mimarı ünvanını alır.
Kazanılan Derecenin Düzeyi
Yüksek Lisans
Kazanılan Derecenin Kuralları
Bu programdan mezun olabilmek için programdaki tüm dersleri başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.50 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak gereklidir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi (güz ve bahar yarıyılı toplamı) 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Tezli yüksek lisans programında alınabilecek azami ders sayısı ise on adettir. Öğrencinin ve danışmanın talebi, anabilim dalı akademik kurul gerekçeli kararını içeren anabilim dalı başkanlığı önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile ilave dersler aldırılabilir. Ders aşaması; uzmanlık alan dersleri ve seminer dâhil toplam 60 AKTS’den, tez aşaması; uzmanlık alan dersi ve tez çalışması dâhil 60 AKTS’den az olamaz.
Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler “Çukurova Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği”nin ilgili maddeleri uyarınca kendi alanında veya ilgili alanlarda doktora programlarına devam edebilirler.
Staj
-
Uygulamalı Ders
-
İş Yeri Eğitimi
-
Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları
Devletin belirli kurumları (Üniversiteler, MEB, vd), Erasmus ve özel anlaşmalarla yurtdışı değişim programları mevcuttur.
İstihdam Olanakları
Peyzaj Mimarlığı Programı mezunları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Belediyelerin İmar, Fen İşleri, Park ve Bahçeler Birimleri, İller Bankası, Karayolları ve DSİ Genel Müdürlükleri, meslekle ilgili Araştırma Enstitüleri gibi kamu kuruluşlarının Peyzaj Planlama ve Tasarımı, Doğa Koruma, Çevre Yönetimi, Çevresel Etki Değerlendirmesi, Stratejik Çevresel Değerlendirme konularındaki etkinliklerinde yoğun ve etkili görev alabilirler. Peyzaj Mimarları, özel sektör bağlamında gerek çalışan olarak ve gerekse kendi adına; Planlama ve Tasarım Büroları, Peyzaj Uygulama Müteahhitlik Firmaları yanında Yapı Denetim Kuruluşları, Turizm Tesisleri, Ulusal ve Uluslararası Çevre Örgütlerinde çalışma olanağına sahiptir.