Temel Bilgiler
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü et, süt, yumurta, bal, deri, kıl ve yapağı gibi hayvansal ürünler üretimini kaliteli ve ucuz şekilde üretebilmek için hayvan yetiştirme, hayvan ıslahı, hayvan besleme, yemler ve yem teknolojisi, konularında lisans ve yüksek lisans öğretimi veren bir yüksek öğretim birimidir. Bölüm eğitim-öğretim yanında gerek Çukurova bölgesinin ve gerekse ulusal düzeyde Türkiye'nin hayvansal üretiminin geliştirilmesine yönelik olarak araştırma ve uygulama çalışmaları da yürütmektedir.
Programın Süresi ve Kredisi
4 Yıl - 240 AKTS
Özellik ve Tanım
Zootekni bölümü: çeşitli hayvan türlerinin genetik ıslahı, beslenmesi, yetiştirilmesi ve sağlık-koruma konularında çalışabilecek nitelikli zooteknist ziraat mühendisleri yetiştirmeyi amaçlar. Zootekni bölümü; tarımın sorunlarına bilimsel yöntemler kullanarak çözüm üretmeyi, tarım kesiminde çalışanlara sunmayı, sanayi, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleriyle ortak projeler geliştirmeyi ve sonuçlarını toplumla paylaşmayı görev kabul eder. Zootekni bölümü; eğitimin dinamik bir yapıda olduğunu, her yıl yeniden gözden geçirilerek iyileştirilmesini; öğrencilerin, mezunların ve ilgili tarafların uygulanmakta olan eğitimi değerlendirmelerini kabul eder ve gerekli düzenlemeler yapar. Zootekni Bölümü, bilginin her alanda üretilmesi, uygulanması ve yayılması koşullarını yalnız akademik gerekçelerle belirler. Kalıplaşmış düşünce ve fikirlere çağdaş, bilimsel yaklaşımların gerektirdiği ölçüde ve üslupla karşı çıkar. Zootekni Bölümü; bilimsel, teknolojik, kültürel ve sanatsal değerlerin yaratılmasında, farklı disiplinlerin birlikteliğinin ve bütünsel düşüncenin oluşturacağı zenginlik ve güçten yararlanarak yapılacak akademik çalışmaların çok yönlü yararına inanır ve bu tür etkinlikleri destekler.
Eğitim Şekli
Tam Zamanlı
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. BAHRİ DEVRİM ÖZCAN
AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü
Harun KUTAY
Erasmus Koordinatörü
Ali Galip ÖNAL
Staj Koordinatörü
Prof. Dr. MİKAİL BAYLAN
Oryantasyon Sorumlusu
Ali Galip ÖNAL
Amaç
1. Çeşitli hayvan türlerinin genetik ıslahı, beslenmesi, yetiştirilmesi ve sağlık-koruma konularında kamu ve ulusal/uluslararası kuruluşlarda görev yapabilecek, 2. Tarımın sorunlarına bilimsel yöntemler kullanarak çözüm üretmeyi, tarım kesiminde çalışanlara sunmayı, sanayi, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleriyle ortak projeler geliştirmeyi ve sonuçlarını toplumla paylaşmayı görev kabul eden, 3. Üniversitelerin öğretim elemanı ihtiyacını karşılayan, eğitimin dinamik bir yapıda olduğunu, her yıl yeniden gözden geçirilerek iyileştirilmesini kabul eden, inovatif, 4. Hayvansal üretimin her basamağında girişimci ve yönetici olarak sorumluluk alabilecek zooteknist ziraat mühendisleri yetiştirmek.
Hedef
Zootekni bölümünün vizyonu: nitelikli eğitimi gerçekleştirirken uluslararası düzeyde bilgi üreten, sürekli gelişen, ulusal ve evrensel boyutta topluma katkı sağlayan, tarım ve tarıma dayalı sektörlerin gereksinim duyduğu niteliklere sahip zooteknist yetiştirilmesini gerçekleştiren, öğrencilerin öncelikli tercih ettikleri ve ülkemizin kalkınma planları doğrultusunda hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayabilecek niteliklere sahip bir bölüm olmaktır.
Kayıt Kabul Koşulları
Bu programa öğrenciler "Ç.Ü. Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenmiş koşulları tamamlamak şartıyla kayıt olabilirler. Ayrıca yurtiçi ve yurtdışında eşdeğer programlarda örgün öğrenimine devam eden öğrenciler "Ç.Ü. Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönerge" kapsamındaki kriterleri sağlamak koşuluyla programa yatay geçiş yaparak öğrenimlerine devam edebilirler.
Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik
Ziraat Mühendisi, Zooteknist.
Kazanılan Derecenin Düzeyi
Lisans
Kazanılan Derecenin Kuralları
240 AKTS ders almak, Yaz stajından başarılı olmak, 4 üzerinden 2 GNO'ya sahip olmak
Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş
Bu programda yüksek lisans egitimini basari ile tamamlayan ögrenciler, ALES sinavindan geçerli not almalari ve yeterli düzeyde Ingilizce dil bilgisine sahip olmalari kosuluyla kendi alanlarinda veya ilgili alanlarda Doktora programlarinda ögrenim görebilirler.
Staj
40 iş günü Üniversite Araştırma Uygulama Çiftliği, kamu kurumları ve hayvancılık sektöründeki özel işletmeler
Uygulamalı Ders
Uygulamalı dersler Öğretim Üyeleri tarafından arazide ve laboratuvarlarda yapılmaktadır.
İş Yeri Eğitimi
Bu programda uygulanmamaktadır.
Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları
Türk Yükseköğretim Kurumları'nda önceki formal (örgün ) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu`nun belirlemiş olduğu "Yükseköğretim Kurumları'nda Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" kapsamında gerçekleştirilmektedir.
İstihdam Olanakları
Programından mezun olan öğrenciler, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ile değişik devlet kuruluşlarında araştırıcı ve yayımcı olarak görev alabildikleri gibi, Ziraat Bankası ve bazı diğer bankalar, Tarım Kredi Kooperatifleri, Belediyeler, özel tohumculuk ve fide-fidan yetiştiricilik firmaları, meyve-sebze muhafaza depoları ve ürün paketleme evleri, salça-konserve ve meyve suyu fabrikaları, özel çiftlikler ve seracılık işletmelerinde çalışabilmekte; özel bahçe bakımı ve danışmanlık hizmetleri yanında ayrıca tohum, gübre ve zirai ilaç bayiliği yapabilmekte; ihracat-ithalat, paketleme-pazarlama ve sertifikasyon gibi konularda çalışabilmekte, isterlerse kendileri özel yetiştiricilik birimlerini kurup işletebilmekte veya üniversitelerde akademik kariyer yapabilmektedirler.