Temel Bilgiler
İlköğretim Matematik Öğretmenliği Lisans Programı, matematik eğitimi alanını kapsayan dört yıllık lisans eğitimi sonunda alanında yetkin ilköğretim matematik öğretmenleri yetiştirmektedir. Öğrenciler son sınıfta, bölümümüz tarafından belirlenmiş orta okullara giderek stajlarını yaparlar. Mezunlarımız, akademik kariyerlerine devam edebilirken, Milli Eğitim Bakanlığı´na bağlı devlet ve özel okullarda öğretmen olarak çalışabilmektedirler.
Programın Süresi ve Kredisi
4 Yıl - 240 AKTS
Özellik ve Tanım
Bu programın özelliği aşağıdaki özelliklere sahip matematik öğretmenlerini yetiştirmektir. -Matematik alanındaki bilgileri günlük yaşamında kullanır. -Bilgiye ulaşır. -Öğrencinin kendi bilgisini yapılandırmasına imkan veren çağdaş öğretim yöntem ve tekniklerini uygular, -Bulunduğu sosyal ortamdaki insanlarla etkili iletişim kurar. -Yeniliklere açık olur. -Demokratik ve etik değerlere saygılıdır. -Bilimi en önemli yol gösterici olarak benimser.
Eğitim Şekli
Tam Zamanlı
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. KAMURAN TARIM
AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü
Prof. Dr. AYTEN PINAR BAL
Erasmus Koordinatörü
Prof. Dr. AYTEN PINAR BAL
Staj Koordinatörü
Doç. Dr. Gülfem SARPKAYA AKTAŞ
Oryantasyon Sorumlusu
Prof. Dr. KAMURAN TARIM
Amaç
Programın amacı ülkemiz ve dünyamız için bilime ve eğitime katkıda bulunmak, bilgi üretmek, çağdaş eğitim ortamları oluşturmak, çağdaş eğitim anlayışını benimseyen matematik öğretmenlerini yetiştirmektir. Bunun yanı sıra bu öğretmenlere matematik alanında araştırma ve uygulama yapma, problem çözme, günlük yaşamla matematiği ilişkilendirme gibi temel bilgi, becerileri kazandırmaktır.
Hedef
Öğretmenlik mesleğinin etik anlayışına sahip ilköğretim matematik öğretmenleri yetiştirmektir.
Kayıt Kabul Koşulları
Öğrencilerin ilköğretim matematik öğretmenliği programına yerleşebilmeleri için Yükseköğretim Kurumları Sınavından yeterli puanı almış olmaları gerekmektedir.
Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik
Programı başarıyla tamamlayan öğrenciye İlköğretim Matematik Öğretmenliği lisans diploması verilir.
Kazanılan Derecenin Düzeyi
Lisans
Kazanılan Derecenin Kuralları
Bu programdan mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak ve tüm derslerden başarılı olmak gereklidir.
Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş
Bu programda lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler, "Ç.Ü. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" çerçevesinde ALES, Lisans mezuniyet not ortalaması ve mülakat sınavının birlikte değerlendirilmesi sonucunda kendi alanında veya ilgili alanlarda lisansüstü programlarda eğitimlerine devam edebilirler.
Staj
Program kapsamında yer alan Öğretmenlik Uygulaması-I ve Öğretmenlik Uygulaması-II dersleri Milli Eğitime bağlı okullarda, bakanlıkla kurulan işbirliği kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Uygulamalı Ders
Topluma Hizmet Uygulamaları dersinde, öğrenciler çeşitli sivil toplum kuruluşlarında (TEMA, LÖSEV, TEV, AÇEV vb.) gönüllü olarak çalışırlar. Öğretmenlik Uygulaması-I ve Öğretmenlik Uygulaması-II bu özellikte derslerdir.
İş Yeri Eğitimi
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel kurumlar (okul, dershane, etüt merkezleri bu kapsamdadır.
Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları
Çift ana dal programı; ilgili anabilim dalının isteği, ilgili birim kurulunun önerisi ve Senatonun kararı ile herhangi bir lisans programına kayıtlı olan ve gerekli koşulları sağlayan öğrencilere, konu bakımından kendi lisans programlarına yakın olan bir başka lisans programını birlikte yürüterek, ikinci bir lisans diploması almalarını sağlayan bir programdır. Çift ana dal ile ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir. Yan dal programı; ilgili anabilim dalının isteği, ilgili birim kurulunun önerisi ve Senatonun kararı ile belirlenir ve anabilim dallarının işbirliğiyle yürütülür. Yan dal programı; herhangi bir lisans programına kayıtlı öğrencilerden gerekli koşulları sağlayanlara, kendi lisans programlarına ek olarak sertifikaya yönelik bir yan dal programını izlemelerine olanak veren programdır. Yan dal programı ayrı bir lisans programı anlamını taşımaz. Yan dal ile ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir.
İstihdam Olanakları
Programı başarı ile bitiren öğretmen adayları devlet okullarında ve özel okullarda “Ortaokul Matematik Öğretmeni” olarak istihdam edilebilmektedir. Mezunlarımız bunun dışında dershanelerde ve bir lisansüstü programa devam ederek üniversitelerin akademik kadrolarında görev alabilmektedirler.