Temel Bilgiler
Ebelik Programı, Çukurova Üniversitesi Adana Sağlık Yüksekokulu bünyesinde 1997-1998 eğitim - öğretim yılında lisans düzeyinde öğrenci alımına başlamıştır. Lisans düzeyinde ilk mezunlarını 2001 yılında vermiştir. 2015 yılında Adana Sağlık Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Fakülte’sine dönüştürülmüştür. Bu tarihten itibaren, Ebelik Programı Sağlık Bilimleri Fakültesine bağlı olarak lisans eğitimini sürdürmektedir. Programda lisans üstü eğitime geçiş imkanı bulunmaktadır. Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak Ebelik Ana Bilim Dalında bağlı Yüksek Lisans Programına 2006 yılında, Doktora Programına 2020 yılında öğrenci alımı başlamış ve devam etmektedir.
Programın Süresi ve Kredisi
4 Yıl - 240 AKTS
Özellik ve Tanım
Lisans derecesine sahip ebe yetiştiren bir programdır. Program temel tıp bilimleri, ebelik mesleği ve genel kültür alanlarında zorunlu dersleri içermektedir. Zorunlu derslere ek olarak, eğitim planlarında öğrencilere kendi tercihlerine göre seçim yapma şansı sunan seçmeli dersler bulunmaktadır.
Eğitim Şekli
Tam Zamanlı
Bölüm Başkanı
Doç. Dr. BURCU AVCIBAY VURGEÇ
AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi MELİKE ÖZTÜRK
Erasmus Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi MELİKE ÖZTÜRK
Staj Koordinatörü
Doç. Dr. BURCU AVCIBAY VURGEÇ
Oryantasyon Sorumlusu
Öğr. Gör. Ayseren ÇEVİK
Amaç
• Hizmet verdiği gruba bütüncül olarak yaklaşan, • Gebelik öncesi, gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemlerde anne, yenidoğan, aile ve toplum sağlığını korumak, yükseltmek ve geliştirmek için gerekli ebelik hizmetlerini planlayabilen, uygulayabilen ve değerlendirebilen, • Multidisipliner sağlık ekibinin etkin ve etkili bir üyesi olarak rol ve sorumluluklarını yerine getirebilen, • Ebelik eğitimi, yönetimi ve araştırmalarında rol alabilen, • Tüm bunları yerine getirirken mesleki etik ilkeleri göz önünde bulunduran profesyonel ebeler yetiştirmektir.
Hedef
Mezunların yakın gelecekte; • Mesleğini benimsemiş bir sağlık profesyoneli olarak ulusal ve uluslararası düzeyde kamu/özel sağlık kurumlarında/işletmelerinde ebelik yapmaları, • Meslekleri ve anne çocuk sağlığını ilgilendiren konularda politika yapıcı birimlerde görev almaları ya da serbest ebe olarak çalışmaları • Eğitici, araştırmacı, danışman veya yönetici pozisyonlarında çalışmaları, • Lisansüstü eğitim almaları ve/veya üniversitelerde öğretim elemanı olarak kariyer yapmaları hedeflenir.
Kayıt Kabul Koşulları
• YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilen öğrenciler istenilen belgeler ile kesin kayıt yaptırır. • Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda belirtilen programa özgü bir adet özel koşul bulunmaktadır. Bu koşul; “Bu programa yalnız kız öğrenciler alınacaktır.” şeklindedir. • Uluslararası öğrenci kabulü, Çukurova Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Programları için Uluslararası Öğrenci Kabul ve Kayıt Yönergesi ilkeleri doğrultusunda yapılmaktadır.
Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik
Lisans
Kazanılan Derecenin Düzeyi
Lisans
Kazanılan Derecenin Kuralları
1. “Çukurova Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” gereğince öğrencilerin programda yer alan ders, uygulama ve çalışmalardan başarılı olmaları ve en az iki yüz kırk (240) AKTS’yi tamamlamaları ve en az 2.00 GNO’ya sahip olmaları gerekir. 2. “Doktorluk, Hemşirelik, Ebelik, Diş Hekimliği, Veterinerlik, Eczacılık ve Mimarlık Eğitim Programlarının Asgari Eğitim Koşullarının Belirlenmesine Dair Yönetmelik” gereğince EUÇEP’te tanımlı mezuniyet kriterlerini tamamlaması gerekir. Bu kriterler: a) En az 100 doğum öncesi muayeneyi de içerecek şekilde gebe kadınlara danışmanlık yapması, b) En az 40 gebe kadının gebelik takibini ve bakımını yapması, c) En az 40 doğumu kendisinin yaptırması (Doğum yapan kadın sayısı eksikliği nedeniyle bu sayıya ulaşılamıyorsa, bu sayı öğrencinin 20 tane daha doğuma yardım etmesi koşulu ile 30'a indirilebilir. ç) Makat doğuma aktif olarak katılması (Makat doğum mümkün olmadığı takdirde simülasyon yapılarak çalışılmalıdır.), d) Epizyotomi uygulaması ve dikiş ile başlaması (Bu, teorik bilgi verme ve klinik pratiği içerir. Dikiş pratiği, epizyotomi sonrası veya basit perianal yırtılmalara dikiş atılmasını içerir. Gerekirse bu durum simülasyon şeklinde yapılabilir.), e) Gebelik, doğum ya da doğum sonrası dönemde risk altında olan 40 kadını izlemesi ve bakım yapması, f) En az 100 lohusayı ve sağlıklı yeni doğan bebeği izlemesi ve bakımını yapması (muayene dahil), g) Özel bakım gerektiren, prematür, postmatür, düşük doğum ağırlıklı veya hasta bebekler dahil olmak üzere; yeni doğan bebek gözlemini ve bakımını yapması, h) Jinekolojik ve obstetrik patolojisi olan kadınların bakımını yapması, ı) Tıbbi ve cerrahi bakımın içinde yer alması (Bu, teorik eğitim ve klinik uygulamayı içermelidir) tamamlaması gerekir.
Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş
Bu programda lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler, "Çukurova Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" çerçevesinde ALES, Yabancı Dil (YDS/YÖKDİL) ,Lisans mezuniyet not ortalaması ve mülakat sınavının birlikte değerlendirilmesi sonucunda kendi alanında veya ilgili alanlarda lisansüstü programlarda eğitimlerine devam edebilirler.
Staj
Öğrenciler, Üniversite ve Sağlık Bakanlığı Hastanelerinde 2. ve 3. sınıfın yaz döneminde 20 iş günü olmak üzere toplam 40 iş günü yaz staj eğitimi yapmaktadır.
Uygulamalı Ders
Öğrenciler dönem içerisinde Üniversite Hastanesi, Sağlık Bakanlığı Hastaneleri ve Aile Sağlığı Merkezleri´nde uygulaması dersin içeriğine uygun kliniklerde uygulama eğitimi yapmaktadır.
İş Yeri Eğitimi
Hasta başı uygulama, saha çalışmaları
Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları
Öğrenciler, uluslararası (Erasmus, Mevlana vb.) ve ulusal (Farabi) değişim programlarından gerekli koşulları sağlayarak yararlanabilmektedirler.
İstihdam Olanakları
• Mezunlar, Sağlık Bakanlığına bağlı birinci, ikinci, üçüncü basamak sağlık hizmetleri veren tüm kurum ve kuruluşlarda, özel hastaneler ve sağlık merkezlerinde “ Ebe” unvanı ile çalışırlar. • Mezuniyet sonrası Ebelik Yönetmeliğinde tanımlanmış ilkeler doğrultusunda aldıkları eğitim, sertifika, lisansüstü eğitimler ile rehber ebe, sorumlu ebe ve uzman ebe unvanlarını alabilirler. • Mesleklerini serbest olarak icra edebilirler. • Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve doktora programlarına devam edebilirler.