Seracılık

Ön Lisans Programı - Karaisalı Meslek Yüksekokulu


Temel Bilgiler

Karaisalı Meslek Yüksekokulu Adana'ya ve Çukurova Üniversitesi Yerleşkesine 50 km uzaklıktaki Karaisalı ilçesinde 1995 yılında kurulmuştur. Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü, Seracılık Programı eğitimine 1997-1998 Eğitim-Öğretim yılında başlamıştır. Programın amacı ülkemiz sebze ve süs bitkileri yetiştiriciliğinde hızla gelişmekte olan teknolojik uygulamaları kullanabilecek, tarım sektörü için ihtiyaç duyulan, iş sağlığı ve güvenliği talimatlarını uygulayan, çevre kurallarına duyarlı insan kaynağı yetiştirmektir.

Programın Süresi ve Kredisi

2 Yıl - 120 AKTS

Özellik ve Tanım

Çukurova, iklim ve konum özellikleri itibari ile açıkta ve örtüaltında bitki yetiştiriciliğinin modern yöntemlerle gerçekleştirildiği bir bölgedir. Yüksek okul bünyesinde bulunan üretim ve araştırma amaçlı uygulama alanı ve seralar, çok sayıda sebze ile süs bitkileri tür ve çeşitlerinin üretilmesine olanaklar sağlamaktadır. Programda alanıyla ilgili bitkilerin yetiştiriciliği ve üretim tekniklerini bilen ve pazarlama yeteneğine sahip insan kaynağı yetiştirilir. Dersler teorik ve uygulamalı olarak verilmekte olup uygulamalı derslerde öğrenciler birebir üretimin içinde yer almaktadırlar. Seracılık programında okutulan mesleki dersler mevcut kadrolu öğretim elemanları tarafından yürütülmektedir.

Eğitim Şekli

Tam Zamanlı

Bölüm Başkanı

Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU

AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü

Öğr. Gör.Dr. EBRU KARNEZ

Erasmus Koordinatörü

Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU

Staj Koordinatörü

Öğr. Gör.Dr. EBRU KARNEZ

Oryantasyon Sorumlusu

Öğr. Gör.Dr. HAKAN KAVUR

Amaç

Seracılık Programının amacı, ülkemiz sebze ve süs bitkileri yetiştiriciliğinde hızla gelişmekte olan teknolojik uygulamaları kullanabilecek ara eleman yetiştirmektir. Program kapsamında açıkta ve örtüaltında bitki yetiştiriciliği ve üretimi hakkında tüm teknik ve pratik bilgiler verilmektedir. Bu alanlarda yetiştirilen sebze ve süs bitkileri ile ilgili yetiştirme teknikleri, bitki besleme, gübreleme ve sulama metotları, üretim ve çoğaltım teknikleri, organik tarım ve topraksız tarım teknikleri, budama, ilaçlama, hasat gibi teknik konular, hastalık, zararlı ve yabancıotlar ve mücadele yöntemleri, sera kurulumu ve işletmesi ile ilgili konular detaylı olarak ele alınmaktadır.

Hedef

Programın hedefi, seracılık alanında teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın gereksinimlerine uygun bir eğitim altyapısı sağlamak ve eğitim öğretim faaliyetlerimizi alanda ihtiyaç duyulan konuları temel alarak yürütmek, bu konuda yenilikleri uygulayabilen, toplumun sorunlarına çözüm üretebilen, ulusal ve uluslararası düzeyde önder bir eğitim sağlamak ve bu sayede kamu ile özel sektörün ihtiyacına cevap verebilecek yüksek niteliklere sahip Ziraat Teknikerlerinin yetiştirilmesidir.

Kayıt Kabul Koşulları

Bu programa öğrenciler Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından verilen yerleştirme sonuç belgesi ile kabul edilir.

Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik

Programı başarıyla tamamlayan öğrenciye önlisans diploması verilmektedir. Programı bitiren kişiler Tarım Teknikeri ünvanını alır.

Kazanılan Derecenin Düzeyi

Ön Lisans

Kazanılan Derecenin Kuralları

Bu programda başarılı olabilmek için öğrencilerin tüm dersleri başarıyla tamamlamaları ve en az 120 AKTS kredisini karşılamaları ve en az 2.00/4.00 genel not ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir.

Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş

Bu programda ön lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavlarına (DGS) girerek programları ile ilgili lisans programlarında eğitimlerine devam edebilirler.

Staj

30 iş günü. Öğrenciler üniversitelerin Ziraat Fakültesinin çeşitli bölümlerinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı merkez ve taşra teşkilatları, Tarımsal Araştırma Enstitüleri, belediyelerin park ve bahçeler birimleri gibi kamu kurumları yanında özellikle sebze ve süs bitkileri üretimi yapan şirketlerde, fide-fidancılık sektöründe ve seralarda staj yapma imkânına sahiptirler.

Uygulamalı Ders

Uygulama derslerde açıkta ve örtüaltında çeşitli sebze ve süs bitkileri üretimi, yetiştiriciği, bakımı, çoğaltımı ve hasadı yapılmaktadır. Yüksekokulumuzdaki mevcut uygulama alanı araştırma, uygulama ve eğitimi bütünleştiren bir ortam içerisinde, bölüm öğrencilerinin bilgilenmesine olanak sağlamaktadır. Program kapsamında öğrencilerin sektördeki gelişmeleri yakından takip edebilmeleri amacı ile yöredeki sebze ve süs bitkileri seralarına teknik geziler düzenlenmektedir.

İş Yeri Eğitimi

-

Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları

-

İstihdam Olanakları

Seracılık Programından mezun olan öğrenciler; tohum, ilaç ve gübre firmalarında, fide, sebze ve süs bitkisi yetiştiriciliği yapan işletmelerde, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki ilgili kamu kuruluşlarda, belediyelerin park ve bahçeler birimleri gibi kamu kurumlarında Ziraat Teknikeri olarak istihdam edilebilirler. Öğrendikleri bilgilerin ışığı altında bu alanda faaliyet gösteren iş alanları kurabilirler.
Güncelleme Zamanı: 05.09.2024 10:51