Temel Bilgiler
Makine Programı 2002-2003 eğitim-öğretim yılında ikinci öğretim, 2010-2011 eğitim-öğretim yılında da normal öğretimle eğitime başlamıştır. Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü altında Eğitim-Öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.
Programın Süresi ve Kredisi
2 Yıl - 120 AKTS
Özellik ve Tanım
Endüstrinin ihtiyacı olan, mesleki bilgi ve beceri seviyesi yüksek, iş hayatına ve teknolojik gelişmelere kolay uyum sağlayabilecek kaliteli ve insanlığa faydalı birer MAKİNE TEKNİKERİ yetiştirmektir.
Eğitim Şekli
Tam Zamanlı
Bölüm Başkanı
Öğr. Gör. İNAN ÜNLÜ
AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü
Öğr. Gör. Mustafa Teoman ÖZLER
Erasmus Koordinatörü
Öğr. Gör. ARDA YENİÇUN
Staj Koordinatörü
Öğr. Gör. ARDA YENİÇUN
Oryantasyon Sorumlusu
Öğr. Gör. Mustafa Teoman ÖZLER
Amaç
akine Programında iki yıl süreli ön lisans eğitimi verilmektedir. Bu programdan mezun olan öğrenciler “Makine Teknikeri” unvanı almaktadır. Bu programda öğrencilere, sanayide mühendis ile teknisyen arasındaki rolü yürütecek şekilde aşağıdaki bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. ¨Makine eğitimine ait teorik ve pratik bilgiler ¨Günün değişen koşullarına uygun yeni teknolojilerin tanıtılması ¨Bilgisayar destekli eğitim ve çizim ¨Nümerik kontrollü tezgahlar için program hazırlama ve tezgah kullanımı ¨İş disiplini, yönetim ve organizasyon prensipleri ¨Üretim ve planlama teknikleri ¨Ölçü, kontrol teknikleri ile tahribatlı ve tahribatsız muayene yöntemleri ¨Talaşlı ve talaşsız imal usulleri ve takım tezgahları ¨Hidrolik-Pnömatik kontrol sistemleri teori ve uygulamaları ile devre tasarımları ¨Transport teknikler.
Hedef
Endüstrinin ihtiyacı olan, mesleki bilgi ve beceri seviyesi yüksek, iş hayatına ve teknolojik gelişmelere kolay uyum sağlayabilecek kaliteli ve insanlığa faydalı birer MAKİNE TEKNİKERİ yetiştirmektir.
Kayıt Kabul Koşulları
"Programa öğrenci kabulü Çukurova Üniversitesi Öğrenci işleri Daire Başkanlığı bölümünde yer alan “Öğrenci Kabulü ve Kayıt” başlığı altında ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır."
Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik
Makine Teknikeri Ünvanı
Kazanılan Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
Kazanılan Derecenin Kuralları
Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş
Buradan mezun öğrencilerimiz, DGS sınavları ile Makine ile alakalı lisans programlarına ayrıca Açık Öğretim fakültelerinin ilgili Lisans bölümlerine geçiş yapabilmektedir.
Staj
Var. İmalat atölyelerinde. 30 işgünü
Uygulamalı Ders
Bu programda uygulamalı ders bulunmamaktadır.
İş Yeri Eğitimi
Bu programda işyeri eğitimi bulunmamaktadır.
Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları
İstihdam Olanakları
Kamu ve özel sektör işletmelerinde; Talaşlı Üretim alanında, Makine Konstrüksiyon, Kalite Kontrol, Montaj ve Servis alanlarında teknik eleman olarak çalışabilirler. Ayrıca kendi işyerlerini açabilirler.