Genel Bilgi
Kod | ECS308 |
Ad | Protein, Vitamin ve Minerallerce Zengin Doğal Ürünler |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 6. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi TUBA ŞERBETÇİ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Dr. Öğr. Üyesi TUBA ŞERBETÇİ
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Doğal kaynaklarda özellikle tıbbi bitkilerde bulunan protein, vitamin ve minerallerin özellikleri, insan sağlığına etkileri ve kullanım amaçlarını kavrar ve analiz eder.
Dersin İçeriği
Bitkisel ve hayvansal doğal protein ve doğal kaynaklardan elde edilen vitamin ve minerallerin insan sağlığındaki rolü ve bunların zengin olduğu doğal bitkisel kaynakların detaylı işlendiği derstir
Dersin Ön Koşulu
Yoktur.
Kaynaklar
Life Essentials: Carbohydrates, Fats, Protein, Vitamins & Minerals, Water, C.D Shelton ders notları
Notlar
literatürden edinilen makaleler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Hayvansal ve bitkisel protein kaynaklarını sınıflandırır ve bunlara çok sayıda örnek verebilir. |
ÖÇ02 | Hayvansal ve bitkisel proteinlerin tamamlayıcı sağlıkta ve tedavide kullanım alanlarını bilir |
ÖÇ03 | Hayvansal proteinlerin sağlıktaki rolü ve risk faktörlerini anlatır |
ÖÇ04 | Bitkisel proteinlerin sağlıktaki rolü ve risk faktörlerini anlatır |
ÖÇ05 | Doğal vitamin kaynaklarını açıklar ve tıbbi bitkilerde dahil olmak üzere farklı kaynaklardan örnekler verir. |
ÖÇ06 | Doğal ve sentetik vitaminlerin karşılaştırılmasını yapar ve farklılıklarının etkilerini tartışır. |
ÖÇ07 | Doğal vitaminlerin kullanım alanlarını bilir ve bunların kaynaklarına örnekler verebilir. |
ÖÇ08 | Minerallerin sağlıkta rolünü açıklar ve biyofizyolojik etkilerini anlatır. |
ÖÇ09 | Minerallerce zengin doğal ürünleri sınıflandırır ve her bir gruba örnekler verir. |
ÖÇ10 | Süpergıdaları açıklar ve bu gruptaki gıdalara örnekler verir |
ÖÇ11 | Sağlık problemlerinde destekleyici süpergıdalara örnekler verir |
ÖÇ12 | Metabolik hastalıklarda doğal vitamin ve minerallerin rolünü açıklar |
ÖÇ13 | Güncel sağlık problemlerinde kullanılabilecek bitkisel protein, doğal mineral ve vitaminleri sınıflandırır |
ÖÇ14 | Güncel sağlık problemlerinde kullanılabilecek bitkisel protein, doğal mineral ve vitaminlere uygun dozlarını bilir. |
ÖÇ15 | Güncel sağlık problemlerinde kullanılabilecek bitkisel protein, doğal mineral ve vitamin kombinasyonları oluşturur |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farmasötik alanda yeterli bilgiye sahip olur ve edindiği bilgileri geliştirir. | 2 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Mevcut yasalar ve mevzuat doğrultusunda, etik sorumluluk ile mesleki bilgileri kavrar. | |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | İlaç konusunda edindiği bilgiler ile hastaya, topluma ve sağlık personeline danışmanlık hizmeti sunar, ileri düzeydeki bilgi ve becerisini eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | 3 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Eczacılık alanında tarihi ve güncel gelişmelere ulaşma, bilimsel ve kanıta dayalı verileri izleme, değerlendirme ve uygulama bilgisine sahip olur. | |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Klinik eczacılık temelini öğrenerek, ilaç/hasta odaklı eczacılık uygulamalarının ve bireyselleşmiş farmasötik bakım hizmetinin sağlanmasına yardımcı olacak bilgi ve beceriye sahip olur. | |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Eczacılık meslek ve eğitiminin gelişimine ait olay ve olguları araştırma, değerlendirme ve çözümlemede rol alır. | 2 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Eczacılık meslek bilgilerini, farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip geliştirir ve edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır. | 2 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel bilimler ve temel tıp bilimlerinin kavram ve uygulamalarını ilaç ve eczacılık alanında etkili bir şekilde kullanılır, yaşam boyu öğrenme ilkesi ile bilgilerini doğru bilgi kaynakları ile günceller. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Sözlü ve yazılı olarak etkili iletişim kurar. | 2 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı evrensel bilgi ile donanmış, Türkçeyi doğru kullanan en az bir yabancı dil bilen eczacı olarak bilgi birikimini kullanarak mesleğini yürütür. | 1 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Dış görünüm, tavır, tutum ve davranışları, profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. | 3 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Toplumun sağlık düzeyinin ve kalitenin yükseltilmesine yönelik sağlık politikaları ve sağlık ekonomisi, eczane yönetimi konularında bilgi sahibi olur ve farmasötik alandaki problemleri tanımlar. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Güncel sağlık ve tedavi sorunları hakkında bilgileri kavrar, bu konularda ulusal ve uluslararası toplantılara katılır ve toplum sağlığı konusunda etkin rol oynar. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Hastalıklar ile ilgili temel bilgileri edinir, tedavide kullanılan ilaçlar hakkında akılcı ilaç kullanımına uygun kararlar verir. | 2 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Hayvansal ve bitkisel protein kaynakları | Ders notu ve literatür araştırması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım |
2 | Hayvansal ve bitkisel proteinlerin tamamlayıcı sağlıkta ve tedavide kullanım alanları | Ders notu ve literatür araştırması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım |
3 | Hayvansal proteinlerin sağlıktaki rolü ve risk faktörleri | Ders notu ve literatür araştırması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım |
4 | Bitkisel proteinlerin sağlıktaki rolü ve risk faktörleri | Ders notu ve literatür araştırması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım |
5 | Doğal vitamin kaynakları | Ders notu ve literatür araştırması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım |
6 | Doğal ve sentetik vitaminlerin karşılaştırılması | Ders notu ve literatür araştırması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım |
7 | Doğal vitaminlerin kullanım alanları I | Ders notu ve literatür araştırması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım |
8 | Ara Sınav | sunum | Ölçme Yöntemleri: Ödev, Performans Değerlendirmesi |
9 | Doğal vitaminlerin kullanım alanları II | Ders notu ve literatür araştırması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Minerallerin sağlıkta rolü | Ders notu ve literatür araştırması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Minerallerce zengin doğal ürünler I | Ders notu ve literatür araştırması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Minerallerce zengin doğal ürünler II | Ders notu ve literatür araştırması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Fonksiyonel gıdalar ve süpergıdalar | Ders notu ve literatür araştırması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Metabolik hastalıklarda doğal vitamin ve minerallerin rolü | Ders notu ve literatür araştırması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Güncel sağlık problemlerinde kullanılabilecek bitkisel protein, doğal mineral ve vitaminler | Ders notu ve literatür araştırması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Konu tekrarı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | konu tekrarı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 54 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,16 | ||
AKTS | 2 AKTS |