Genel Bilgi
Kod | ECS528 |
Ad | Mikrobiyoloji Tarihi |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 10. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. UMAY MERVE GÜVEN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Hatice Hale GÜMÜŞ
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Mikrobiyoloji tarihiyle ilgili bilgiler kazandırmayı amaçlamaktadır.
Dersin İçeriği
Biyoloji ve mikrobiyoloji tarihindeki önemli isimler, mikroorganizmaların keşfedilme serüveni, mikrobiyolojinin temel konseptlerinin tarihi, mikrobiyoloji tarihinin önemli metinlerine dair okumalar
Dersin Ön Koşulu
Yoktur.
Kaynaklar
Yoktur.
Notlar
Yoktur.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Yazılı tarih boyunca fizik biliminde meydana gelen temel paradigma değişimlerini açıklar |
ÖÇ02 | Yazılı tarih boyunca biyoloji biliminde meydana gelen temel paradigma değişimlerini açıklar |
ÖÇ03 | Mikroorganizma isimlerinin nereden kaynaklandığıyla ilgili örnek verir |
ÖÇ04 | Nobel ödülü alan mikrobiyoloji çalışmalarını örneklendirir |
ÖÇ05 | Antonie van Leeuwenhoek'u kısaca tanıtır |
ÖÇ06 | Louis Pasteur'ü kısaca tanıtır |
ÖÇ07 | Robert Koch'u kısaca tanıtır |
ÖÇ08 | Alexander Fleming'i kısaca tanıtır |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farmasötik alanda yeterli bilgiye sahip olur ve edindiği bilgileri geliştirir. | 2 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Mevcut yasalar ve mevzuat doğrultusunda, etik sorumluluk ile mesleki bilgileri kavrar. | |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | İlaç konusunda edindiği bilgiler ile hastaya, topluma ve sağlık personeline danışmanlık hizmeti sunar, ileri düzeydeki bilgi ve becerisini eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Eczacılık alanında tarihi ve güncel gelişmelere ulaşma, bilimsel ve kanıta dayalı verileri izleme, değerlendirme ve uygulama bilgisine sahip olur. | 5 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Klinik eczacılık temelini öğrenerek, ilaç/hasta odaklı eczacılık uygulamalarının ve bireyselleşmiş farmasötik bakım hizmetinin sağlanmasına yardımcı olacak bilgi ve beceriye sahip olur. | |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Eczacılık meslek ve eğitiminin gelişimine ait olay ve olguları araştırma, değerlendirme ve çözümlemede rol alır. | 2 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Eczacılık meslek bilgilerini, farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip geliştirir ve edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel bilimler ve temel tıp bilimlerinin kavram ve uygulamalarını ilaç ve eczacılık alanında etkili bir şekilde kullanılır, yaşam boyu öğrenme ilkesi ile bilgilerini doğru bilgi kaynakları ile günceller. | 4 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Sözlü ve yazılı olarak etkili iletişim kurar. | 1 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı evrensel bilgi ile donanmış, Türkçeyi doğru kullanan en az bir yabancı dil bilen eczacı olarak bilgi birikimini kullanarak mesleğini yürütür. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Dış görünüm, tavır, tutum ve davranışları, profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Toplumun sağlık düzeyinin ve kalitenin yükseltilmesine yönelik sağlık politikaları ve sağlık ekonomisi, eczane yönetimi konularında bilgi sahibi olur ve farmasötik alandaki problemleri tanımlar. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Güncel sağlık ve tedavi sorunları hakkında bilgileri kavrar, bu konularda ulusal ve uluslararası toplantılara katılır ve toplum sağlığı konusunda etkin rol oynar. | 3 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Hastalıklar ile ilgili temel bilgileri edinir, tedavide kullanılan ilaçlar hakkında akılcı ilaç kullanımına uygun kararlar verir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Bilim tarihine giriş | Görsel ve yazılı kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası |
2 | Fizik bilimi tarihinde paradigma değişimleri | Görsel ve yazılı kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası |
3 | Biyoloji bilimi tarihinde paradigma değişimleri | Görsel ve yazılı kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası |
4 | Mikrobiyoloji tarihine giriş, dersin kapsamı | Görsel ve yazılı kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası |
5 | Temel mikrobiyoloji terimlerinin kaynağı | Görsel ve yazılı kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası |
6 | Mikroorganizma keşifleri | Görsel ve yazılı kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası |
7 | Nobel alan biyologlar ve mikrobiyologlar | Görsel ve yazılı kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası |
8 | Ara Sınav | Konu tekrarı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Mikrobiyoloji tarihi okumaları - Antonie van Leeuwenhoek | Görsel ve yazılı kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası |
10 | Mikrobiyoloji tarihi okumaları - Louis Pasteur | Görsel ve yazılı kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası |
11 | Mikrobiyoloji tarihi okumaları - Robert Koch | Görsel ve yazılı kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası |
12 | Mikrobiyoloji tarihi okumaları - Alexander Fleming | Görsel ve yazılı kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası |
13 | Mikrobiyoloji tarihi okumaları - Nobel ödüllü bilim insanları 1 | Görsel ve yazılı kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası |
14 | Mikrobiyoloji tarihi okumaları - Nobel ödüllü bilim insanları 2 | Görsel ve yazılı kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası |
15 | Mikrobiyoloji tarihi okumaları - Nobel ödüllü bilim insanları 3 | Görsel ve yazılı kaynaklar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Konu tekrarı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Konu tekrarı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |