Genel Bilgi
Kod | YBP257 |
Ad | Yaşlılarda Beslenme |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. Elif DAĞLI |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör.Dr. Elif DAĞLI
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Beslenmenin temelini oluşturan öğeleri bilmek,bazı özel durumlardaki beslenme özelliklerini,bunların yaşlı sağlığına etkilerini değerlendirmek ve bu bilgilerini uygulamaya dönüştürerek yaşlı bireylerin beslenmesinde ihtiyaç duyulan yardım gereksinimini karşılamaktır.
Dersin İçeriği
1. Beslenmeye giriş ve Besin Öğeleri 2. Kronik hastalıklarda beslenme 3. Beslenmenin yaşlılık ile ilişkileri
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
1. Baysal A, 2009, Genel Beslenme, Hatipoğlu yayınevi, Ankara. 2. Arıoğlu S, 2006,Geriatri ve Gerontoloji, MN Medikal, Nobel kitabevi, İstanbul 3. Samur G, Yıldız E, Obezite ve Kardiyovasküler Hastalıklar/Hipertansiyon, Sağlık Bakanlığı Yayını, Ankara, 2008.
Notlar
Rakıcıoğl N, Yaşlılarda Sağlıklı Beslenmede Posanın Önemi, Gebam bülten 2006.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Beslenmenin sağlığın temelini oluşturduğunu bilir. |
ÖÇ02 | Toplumdaki beslenme sorunları ve nedenlerinin neler olduğunu açıklar. |
ÖÇ03 | Yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini listeler. |
ÖÇ04 | Besin öğeleri ve işlevlerinin neler olduğunu açıklar. |
ÖÇ05 | Besin gruplarının neler olduğunu ve beslenme piramidinin verdiği mesajları ifade eder. |
ÖÇ06 | Yaşlılar bireylerde beslenme özelliklerini açıklar. |
ÖÇ07 | Yaşlılı bireylerde posalı beslenmenin önemini ayırt eder. |
ÖÇ08 | Malnütrisyonun tanımını yapabilmek ve yaşlılıkta önemini açıklar. |
ÖÇ09 | Obezite ve obezitenin neden olabileceği tehditleri açıklar. |
ÖÇ10 | Diyabeti, böbrek hastalığı ve kardiyovasküler hastalığı olan yaşlılarda beslenme özelliklerini açıklar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşlı bakımı ile ilgili temel kavram ve ilkeleri açıklar. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşlılık, yaşlanma süreci ve yaşlanma sürecindeki değişiklikleri belirtir. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşlı bireylerin bireysel, sosyal, kültürel farklılıklarını, özel ilgi ve gereksinimlerini dikkate alarak yaşam kalitesinin arttırılmasına yönelik temel bilgileri açıklar | 5 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşlı bakım hizmetlerinin yürütülmesinde toplumsal, mesleki, etik ilkeler ve yasaları ayırt eder. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşlı bakımı ile ilgili uygulamaları tanımlar. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşlı ve bakıma muhtaç bireylerin bireysel, sosyal, kültürel farklılıklarını, özel ilgi ve gerksinimleri doğrultusunda evde ve yaşlı bakım hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda uygun öz yaşam çevrelerini düzenleme ile ilgili uygulamaları belirtir | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşlılıktaki fizyolojik değişiklikler ve sık görülen hastalıklara özgü beslenme ilkelerini açıklar. | 5 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çalışma ortamının sağlık ve iş güvenliği açısından düzenlemesinde ilgili uygulamaları listeler. | 3 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşlı bireylerin sosyal rehabilitasyon gereksinimlerini ayırt eder ve planlanan girişimleri açıklar. | 3 |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerinin gelişimi için uygun yöntem ve teknikleri kullanır | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşlı bireylerde acil durumlarda ilk yardım tekniklerini etkili bir şekilde kullanır. | |
PÖÇ12 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşlı bireylerin bütüncül bakımında temel yöntem ve teknikleri etkili olarak kullanır | 3 |
PÖÇ13 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşlı bireylerde planlanan fiziksel rehabilitasyonda temel teknikleri kullanır | |
PÖÇ14 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Toplumdaki yaşlı sorunlarının çözümünde bireysel ve grup olarak sorumluluk alır | |
PÖÇ15 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Kendi kendine öğrenme becerisi kazanarak, öğrendiği bilgileri eleştirel bir yaklaşımla analiz eder | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Yaşlı bireylerin gereksinimlerinin karşılanması için onların tam ve doğru olarak anlaşılmalarını sağlayan etkili iletişim kurma becerisini kullanır, geriatri ekibinin diğer üyeleri ile de etkili ve sağlıklı iletişim kurar | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Çalışma ortamlarında alanının gerektirdiği düzeyde araç-gereç, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Kendi performansı üzerinde düşünme ve gelişimi için girişimde bulunur | |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Kendi alanındaki sanatsal, bilimsel etkinlikleri, toplumun ve dünyanın gündemindeki güncel olayları izler |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Beslenmeye giriş, Besin Öğeleri, Karbonhidratlar | Soru-cevap | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
2 | Proteinler, yağlar ve vitaminler | Soru-cevap | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
3 | Su ve minareller | Soru-cevap | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
4 | Besin grupları ve besin piramidi | Soru-cevap | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
5 | İçecekler, Probiyotikler ve Özellikleri | Soru-cevap | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
6 | Yeterli ve Dengeli Beslenme İlkeleri, Yaşlılarda Beslenme Özellikleri | Soru-cevap | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
7 | Enerji Gereksinimi, İdeal Boy ve Kilo | Soru-cevap | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
8 | Ara Sınav | Soru-cevap | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Posa ve yaşlıda posalı gıdalarla beslenme | Soru-cevap | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
10 | Malnütrisyon ve Yaşlanma Anoreksisi | Soru-cevap | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
11 | Obezite ve Yol Açtığı Hastalıklar | Soru-cevap | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
12 | Diyabette Beslenme | Soru-cevap | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
13 | Böbrek Hastalıklarında Beslenme | Soru-cevap | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
14 | Kardiyovasküler Hastalığı Olanlarda Beslenme | Soru-cevap | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
15 | Konu Tekrarı | Soru-cevap | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 54 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,16 | ||
AKTS | 2 AKTS |