Genel Bilgi
Kod | TUR127 |
Ad | Yiyecek İçecek Servisi-I |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 1. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. DİLEK SAY |
Dersin Öğretim Elemanı |
Doç. Dr. DİLEK SAY
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Yiyecek içecek departmanının organizasyon yapısı ve iş tanımları açıklanacaktır. Servis departmanında kullanılan malzemeler tanıtılacaktır. Hijyen ve sanitasyon hakkında gerekli bilgiler verildikten sonra, mönü ayrıntılı olarak aktarılacaktır.
Dersin İçeriği
Yiyecek İçecek Bölümü Organizasyon Yapısı, İş Tanımları , Servis Departmanında Kullanılan Malzemeler, Hijyen ve Sanitasyon, Mönü Türleri
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen
Notlar
Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Prof. Dr. Nilüfer Koçak
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Yiyecek içecek servisinin tanımını ve önemini açıklar |
ÖÇ02 | Servis sırasında ihtiyacı olan araç ve gereçlerini kullanır |
ÖÇ03 | Hijyen ve sanitasyonun mutfak uygulamalarında ve servis sırasındaki önemini açıklar |
ÖÇ04 | Mönü oluşturulması sırasında gerekli olan menü türlerini sıralar |
ÖÇ05 | Menü planlarını oluştururken belirlenen kurallara uygun şekilde menüyü planlar |
ÖÇ06 | Yiyecek ve içeceklerin hazırlanması sırasında önemli olan besinlerin kirlenme nedenlerini sıralar |
ÖÇ07 | Turizm otel ve işletmeciliğindeki HACCP ve ISO 22000 uygulamalarını açıklar |
ÖÇ08 | Servis öncesi şef garson, garson ve komi görevindeki kişilerin yapması gereken öz hazırlık işlemlerini sıralar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgileri aktarır. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgileri açıklar. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri hakkında bilgileri aktarır. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgileri aktarır. | 4 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrayarak anlatır. | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır. | 5 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır. | 5 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Konuk gereksinimlerini ve turizm sektörünün mesleki uluslar arası terimlerini anlayacak düzeyde yabancı dil kullanır. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel Bilgisayar kullanım bilgisine ve otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemleri konusunda bilgiye ve bu yazılımları kullanabilme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | 5 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bireylerarası ve kültürlerarası etkin iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar. | |
PÖÇ13 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik değerlere bağlı kalarak doğal çevreyi korur. | |
PÖÇ14 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme özen gösterir. | 5 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri sürekli geliştirir. | 3 |
PÖÇ16 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Eleştirel düşünebilme, alternatif çözümler üretebilmek ve farklı kaynaklardan bilgi elde ederek analiz etme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı ve sözlü anlatım ile etkili iletişim kurar. | 5 |
PÖÇ18 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır. | 5 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Yiyecek-İçecek Bölümü ve Önemi | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Yiyecek ve İçecek Bölümü Organizasyon Yapısı | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Servis Departmanı İş Tanımları ve İş Gerekleri | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Servis Departmanı İle Diğer Departman İlişkileri | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Servis Departmanında Kullanılan Malzemeler ve Bakımları: Metal malzemeler, Cam malzemeler, Porselen malzemeler | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösterip Yaptırma |
6 | Servis Departmanında Kullanılan Malzemeler ve Bakımları: Kumas malzemeler, Restoran mobilyaları | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösterip Yaptırma |
7 | Servise Hazırlık/Ön Hazırlık | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | Sınava Hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Hijyen ve Sanitasyon | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
10 | Yiyecek ve İçecek Bölümünde Hijyen ve Sanitasyon | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Besin Hijyeni ve Önemi, HACCP | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay, Beyin Fırtınası |
12 | Besin Kirliliği ve Gıda Zehirlenmesi | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
13 | Mönü tanımı ve gelişimi | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Mönü planlama | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Mönünün içeriği, yapısı, sunumu ve mönü türleri | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Bireysel Çalışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava Hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava Hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 4 | 56 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 12 | 12 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 28 | 28 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 154 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,16 | ||
AKTS | 6 AKTS |