Genel Bilgi
Kod | ZTP414 |
Ad | Keçi Eti ve Sütü Üretimi |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 8. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. NAZAN KOLUMAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. NAZAN KOLUMAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Keçi üretiminde rantabilitenin artırılması
Dersin İçeriği
keçiden elde edilen süt ve et üretimi ve bunun endüstride üretimin artırılması
Dersin Ön Koşulu
yoktur
Kaynaklar
Teacher's own lecture notes are used
Notlar
yoktur
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Keçicilik sektöründe süt üretimine yönelik bilgi düzeyi artırılır |
ÖÇ02 | Keçicilik sektöründe et üretimine yönelik bilgi düzeyi artırılır |
ÖÇ03 | Keçicilik sektöründe süt işlemeye yönelik bilgi düzeyi artırılır |
ÖÇ04 | Keçicilik sektöründe et işlemeye yönelik bilgi düzeyi artırılır |
ÖÇ05 | Keçi eti ve sütü üretiminde yenilikçi yaklaşımlar ele alınır |
ÖÇ06 | Dünyada sütçü keçi tipleri |
ÖÇ07 | Keçi sütünden üretilen ürünler |
ÖÇ08 | Dünyada ve Türkiye'de keçi yetiştiriciliğinin önemi |
ÖÇ09 | Keçi karkası değerlendirme |
ÖÇ10 | Karkas parçalama yöntemleri |
ÖÇ11 | Keçi et ve süt ürünlerinin ekonomisi |
ÖÇ12 | Türkiyede keçi yetiştiriciliği |
ÖÇ13 | Dünyada keçi yetiştiriciliği |
ÖÇ14 | Türkiyede sütçü keçi tipleri |
ÖÇ15 | Türkiyede etçi keçi tipleri |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni temel alanındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | 1 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni disiplinine özgü çiftlik hayvanlarını yetiştirir, çiftlik uygulamaları yapar, veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. Çiftlik hayvanlarına özgü barınakları tasarlar, kurar, modern tasarım yöntemlerini uygular ve işletir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda bireysel tasarım yapma ve uygulama becerisine sahip olur, sorunların çözümüne yönelik olarak disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilir. | 1 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çiftlik hayvanlarının ıslahı, yeni ırklar geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (damızlık) üretme konularında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir, bireysel çalışma becerisine sahiptir. | 1 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur. | 1 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, hayvansal biyotektonoloji vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında farkındalık sahibidir. | 1 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Genel giriş | Dersle ilgili materyallerin okunması ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Türkiyede keçi yetiştiriciliği | Dersle ilgili materyallerin okunması ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Dünyada keçi yetiştiriciliği | Dersle ilgili materyallerin okunması ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Türkiyede sütçü keçi tipleri | Dersle ilgili materyallerin okunması ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
5 | Türkiyede etçi keçi tipleri | Dersle ilgili materyallerin okunması ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Dünyada sütçü keçi tipleri | Dersle ilgili materyallerin okunması ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Dünyada etçi keçi tipleri | Dersle ilgili materyallerin okunması ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
|
9 | Çiftlik ziyareti | Dersle ilgili materyallerin okunması ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
10 | Keçi sütünden üretilen ürünler | Dersle ilgili materyallerin okunması ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Keçi etinden üretilen ürünler | Dersle ilgili materyallerin okunması ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Keçi karkası değerlendirme | Dersle ilgili materyallerin okunması ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Karkas parçalama yöntemleri | Dersle ilgili materyallerin okunması ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Et süt kurumu ziyareti | Dersle ilgili materyallerin okunması ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Keçi et ve süt ürünlerinin ekonomisi | Dersle ilgili materyallerin okunması ve internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |