Genel Bilgi
Kod | ATO102 |
Ad | Otel İşletmeciliği |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 2. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör. CANANİ YALÇİN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör. CANANİ YALÇİN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersle, Turizm ve Otel İşletmeciliği Programında otel işletmeciliği yatırım-yönetim-planlama-kontrol kavramları, otelcilik sektörünün tanımı, tarihsel gelişimi, sınıflandırılması, özellikleri, otel işletmelerinin kuruluş yeri seçimi, yatırım kararları, otel yatırımlarında maliyet, finansman ve verimlilik ilkeleri, otel işletmelerinde yönetim ve yönetim fonksiyonları konularında yeterliliğin kazanılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği
Otel işletmeciliği, otellerde örgüt yapıları, otellerde finansman
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Prof. Dr. Meryem Akoğlan Kozak, Otel İşletmeciliği, DETAY YAYINCILIK, 2. baskı, Ankara 2016. İsmet Mucuk, MYO için Temel İşletme Bilgileri, MEGEP Otel İşletmeciliği
Notlar
Dijital kaynaklar, Ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Otel işletmeciliğinin tarihsel gelişimini açıklar. |
ÖÇ02 | Otel işletmelerini sınıflandırır. |
ÖÇ03 | Otel işletmelerinin kuruluş yeri seçimini açıklar. |
ÖÇ04 | Otel işletmelerinde uygun fiyatın tespitini yapar. |
ÖÇ05 | Otel işletmelerinde organizasyon yapısını açıklar. |
ÖÇ06 | Otel işletmelerinde finansman sürecini açıklar. |
ÖÇ07 | Otel işletmelerinde güncel yönetim uygulamalarını açıklar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili yasal mevzuat, mesleki standartlar ve uygulamalar, iç ve dış çevre faktörleri ve hizmet verme süreçleri hakkında temel düzeyde bilgileri açıklar. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili konaklama, seyahat acenteleri, yiyecek içecek vb işletmelerde yasal mevzuat, mesleki standartlar ve uygulamalar, iç ve dış çevre faktörleri hizmet verme süreçleri hakkında temel düzeyde sahip oldukları bilgileri uygularlar. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında üstlendiği sorumlulukları müşteri tatminini temelinde yerine getirirler. | 2 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında hizmet sürecindeki fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri kullanırlar. | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında üstlendiği görev ve sorumlulukları çalışma ortamının gerektirdiği dinamiklere göre hem bireysel olarak hem de takım üyesi olarak yaparlar. | 4 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili teknik ve mesleki yenilikleri karşılaşacağı olağan ve olağanüstü sorunlara çözümünde kullanırlar. | 4 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili bilgi ve becerilerini olarak örgüt üyelerinin mesleki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ve objektif performans değerlendirilmesinde kullanırlar. | 3 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Öğrenciler Mesleği ile ilgili yenilikleri hayat boyu öğrenmenin bilinci ile takip edip durum analizi yaparak sahip oldukları bilgi ve becerileri ve geliştirirler. | 5 |
PÖÇ09 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Öğrenciler mesleki özgüven, bilgi ve becerisi ile sahip olduğu kaynakları yönetirler. | 4 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Öğrenciler Turizm alanı ile ilgili edindiği bilgi ve beceriler düzeyindeki düşüncelerini ve önerilerini ilgililere yazılı ve sözlü olarak aktarırlar. | 3 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Öğrenciler alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanırlar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Öğrenciler Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde (en az alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek kadar) yabancı dil bilirler. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Öğrenciler yasal mevzuat (yasa, yönetmelik, genelge vb.), temel etik değerler, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ve doğal çevrenin korunması ile ilgili kurallara göre mesleğini icra ederler. | 3 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Öğrenciler kültürel ve etik değerler, sosyal adalet ve sorumluluk bilinci ile, ülkenin ve yakın çevrenin sosyo-kültürel ve ekonomik özelliklerinin, toplumun alanla ilgili ilgi, istek ve ihtiyaçlarının bilir. | 2 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliğinin temel faaliyeti olan hizmet üretim sürecinin gerektirdiği kişisel niteliklere ve dinamizme sahiptirler. | 3 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Otelcilik endüstrisine giriş | Anlatım, Tartışma, Soru-Yanıt, Örnek Olay İncelemesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Otel işletmelerinde insan kaynakları yönetimi-kariyer | Anlatım, Tartışma, Soru-Yanıt, Örnek Olay İncelemesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Otel işletmelerinde satın alma | Anlatım, Tartışma, Soru-Yanıt, Örnek Olay İncelemesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Otel işletmelerinde pazarlama | Anlatım, Tartışma, Soru-Yanıt, Örnek Olay İncelemesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
5 | Otel işletmelerinde önbüro hizmetleri | Anlatım, Tartışma, Soru-Yanıt, Örnek Olay İncelemesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Tartışma |
6 | Otel işletmelerinde kat hizmetleri | Anlatım, Tartışma, Soru-Yanıt, Örnek Olay İncelemesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Otel organizasyon tipleri | Anlatım, Tartışma, Soru-Yanıt, Örnek Olay İncelemesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Organizasyon tanım, organizasyon yapılırken göz önünde tutulacak hususlar | Anlatım, Tartışma, Soru-Yanıt, Örnek Olay İncelemesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | otelin farklı bölümleri | Anlatım, Tartışma, Soru-Yanıt, Örnek Olay İncelemesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | otelişletmelerinde üretim | Anlatım, Tartışma, Soru-Yanıt, Örnek Olay İncelemesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Otellerin kuruluş yeri seçimini etkileyen unsurlar | Anlatım, Tartışma, Soru-Yanıt, Örnek Olay İncelemesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | örnek Otel ziyareti ve incelemesi | Anlatım, Tartışma, Soru-Yanıt, Örnek Olay İncelemesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Otel ziyaretinin raporlanması | Anlatım, Tartışma, Soru-Yanıt, Örnek Olay İncelemesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Otel işletmeciliğinde yeni eğilimler | Anlatım, Tartışma, Soru-Yanıt, Örnek Olay İncelemesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 24 | 24 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 88 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,52 | ||
AKTS | 4 AKTS |