Genel Bilgi
Kod | BT565 |
Ad | Balık Genetiği ve Islahı |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. MAKBULE BAYLAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Balık yetiştiriciliğinde verimliliği etkileyen en önemli faktörlerden olan ıslah ve genetik konularını balığa özgü olarak tanıtmayı amaçlar
Dersin İçeriği
Su Ürünleri yetiştiriciliğinde balık ıslahının önemi, Balıklarda fenotipik şekillenmeler, gen etkileşimi ve epistasi, Balıklarda cinsiyete bağlı genler ve multiple alleller, Eklemeli genetik varyans ve kalıtım hesabı, seleksiyon çeşitleri, Balıklarda kromozomların yapısı ve kromozom çalışmalarının temel prensipleri, Balıklarda melezleme ve hibridizasyon, Balık yetiştiriciliğinde triploidi çalışmaları ve önemi, Balıklarda gen transferi ve teknolojisi, Gen transferinde kullanılan metodlar
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
PURDOM, C.E., 1995. Genetic and Fish Breeding. Ministry of Aquaculture, Fisheries and Food Fisheries Laboratory Lowestoft, Suffolk, UK.
Notlar
TAVE, D., 1986. Genetics for Fish Hatchery Managers. AVI Publishing Company İns. West Port USA.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Balık yetiştiriciliğinde genetik ve ıslah arasındaki bağlantıyı kavrar |
ÖÇ02 | Balık yetiştiriciliğinde genetik ve ıslah prensiplerini uygulayarak verimliliği artırır |
ÖÇ03 | Genetik ve ıslahı uygulamada kullanır |
ÖÇ04 | Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer |
ÖÇ05 | Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme yetisini kazanır |
ÖÇ06 | Genetik ve ıslah ile karşılaşılan sorunları çözmek için gerekli düzeyde iletişim kurar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. | 4 |
PÖÇ02 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer. | 2 |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. | |
PÖÇ04 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | |
PÖÇ05 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar. | |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır | 3 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Su Ürünleri yetiştiriciliğinde balık ıslahının önemi | Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması | |
2 | Balıklarda fenotipik şekillenmeler | Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması | |
3 | Gen etkileşimi ve epistasi | Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması | |
4 | Balıklarda cinsiyete bağlı genler ve multiple alleller | Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması | |
5 | Eklemeli genetik varyans | Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması | |
6 | Kalıtım hesabı I | Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması | |
7 | Kalıtım hesabı II | Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması | |
8 | Ara Sınav | Ara sınav | |
9 | Seleksiyon çeşitleri I | Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması | |
10 | Seleksiyon çeşitleri II | Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması | |
11 | Balıklarda kromozomların yapısı kromozom çalışmalarının temel prensipleri | Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması | |
12 | Balıklarda melezleme ve hibridizasyon | Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması | |
13 | Balık yetiştiriciliğinde triploidi çalışmaları ve önemi | Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması | |
14 | Balıklarda gen transferi ve teknolojisi | Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması | |
15 | Gen transferinde kullanılan metodlar | Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması | |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final sınavı | |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final sınavı |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |