Genel Bilgi
Kod | BT0080 |
Ad | Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Bakteriyel Biyoremediasyon |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi FATMAGÜN AYDIN |
Dersin Amacı / Hedefi
Günümüzde balık sağlığı yönetiminde kullanılan biyoteknolojik yöntemlerin öğrenilmesi ve uygulamaya yönelik yapılanları incelenmesi
Dersin İçeriği
Biyoremediasyon kavramı ve biyoremediasyon tipleri, Biyoremediasyonun önemi, Mikroorganizmaların doğal ve su ürünleri yetiştiriciliği ekosistemindeki rolü, Su ürünleri yetiştiriciliği sistemlerinde mikroorganizmaların avantajlarından yararlanma, Su ürünleri yetiştiriciliği için mikrobiyal tabanlı sistemlerin tasarımı ve yönetimi
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Konu ile ilgili kitap ve makaleler
Notlar
Derome, N. (2019). Su Ürünleri Ekosistemlerinde Mikrobiyal Topluluklar. Springer International Publishing.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Biyoremediasyon kavramı ve biyoremediasyon tiplerini bilir |
ÖÇ02 | Balık sağlığı yönetiminde kullanılan biyoteknolojik uygulamaları öğrenir |
ÖÇ03 | Doğal ve su ürünleri ekosistemlerinde mikroorganizmaların rolü hakkında bilgi sahibi olunur |
ÖÇ04 | Balık yetiştiriciliğinde kullanılan mikrobiyal ürünleri bilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. | |
PÖÇ02 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer. | |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. | 3 |
PÖÇ04 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | 3 |
PÖÇ05 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | 3 |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar. | 2 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır | 2 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir. | 3 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Biyoremediasyon nedir ? Biyoremediasyonun önemi. Biyoremediasyon tipleri. Biyoremediasyon mekanizması. Bakteriyel biyoremediasyon | Konu ile ilgili kitap ve makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Su ürünleri yetiştiriciliğinde atık üretiminin kaynağı | Konu ile ilgili kitap ve makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Mikroorganizmaların doğal ve su ürünleri yetiştiriciliği ekosistemindeki rolü | Konu ile ilgili kitap ve makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Su ürünleri yetiştiriciliği sistemlerinde mikroorganizmaların avantajlarından yararlanma | Konu ile ilgili kitap ve makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
5 | Su ürünleri yetiştiriciliği sistemine mikrobiyal müdahale | Konu ile ilgili kitap ve makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Mikroorganizmalar kullanılarak su ürünleri yetiştiriciliğinde su kalitesini ve balık sağlığını izleme ve geliştirme yöntemleri | Konu ile ilgili kitap ve makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Azotlu bileşiklerin biyoremediasyonu | Konu ile ilgili kitap ve makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Su ürünleri sistemlerindeki atık yönetimi | Konu ile ilgili kitap ve makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
9 | Karides yetiştiriciliğinde biyoremediasyon | Konu ile ilgili kitap ve makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Biyoflok teknolojisi (BFT) nedir ? Biyoflok teknolojisinin önemi ve uygulanması | Konu ile ilgili kitap ve makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Ara sınav | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav, Ödev |
|
12 | Biyoflok teknolojisinin kültür balıkçılığındaki avantajları ve dezavantajları | Konu ile ilgili kitap ve makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Su ürünleri yetiştiriciliğinde hastalık kontrol ajanları olarak bioremediatörler | Konu ile ilgili kitap ve makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Bioremediasyonda ticari mikrobiyal ürünler | Konu ile ilgili kitap ve makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliği uygulamalarında mikroalgal potansiyelin biyoremediasyonda kullanımı | Konu ile ilgili kitap ve makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Yıl sonu sınavı | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav, Ödev |
|
17 | Yıl sonu sınavı | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav, Ödev |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 4 | 56 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 4 | 4 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 147 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 5,88 | ||
AKTS | 6 AKTS |