BT077 Hayvansal Dokularda İmmunohistokimyasal ve İmmunositokimyasal Tekniklerin Uygulanması

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT077
Ad Hayvansal Dokularda İmmunohistokimyasal ve İmmunositokimyasal Tekniklerin Uygulanması
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MEHMET HALIGÜR
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu derste, temel olarak hayvansal dokularda veya hayvansal hücrelerde immunohistokimyasal yöntemle belirlenebilecek olan reaksiyonların tespit edilmesini amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Bu derste hayvansal dokulardaki antijen-antikor kompleksleri, enfeksiyöz etkenler ile tümör belirteçlerinin immunohistokimyasal veya immunositokimyasal olarak belirlenmesi, immunohistokimya ve immunositokimya yöntemi, çeşitleri ve uygulamaları ile immunohisto-sitokimyanın özellikleri verilecektir.

Dersin Ön Koşulu

Yoktur

Kaynaklar

Lin F, Prichard J. 2015. Handbook of Practical Immunohistochemistry, Springer; Dabbs D. 2021. Diagnostic Immunohistochemistry, 6th Edition, Elsevier.

Notlar

Ders notları ve güncel literatürler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Öğrenci bu ders ile hayvansal dokularda immunohistokimyasal yöntemi uygulamayı öğrenir
ÖÇ02 İmmunohistokimyasal yöntem ile dokularda nelerin yapılabileceğini öğrenir
ÖÇ03 Deneysel çalışmalarda, özellikle enfeksiyöz hastalıkların tespit edilmesi ve dokularda meydana getirdiği moleküler değişiklikleri nasıl belirleyeceğini öğrenir
ÖÇ04 Dokularda proteinlerdeki veya reseptörlerin belirlenmesini öğrenir
ÖÇ05 Antijen-antikor komplekslerinin belirlenmesini ve ışık mikroskopta görünür veya tespit edilebilir hale getirilmesini öğrenir
ÖÇ06 İmmunohistokimyasal ve immunositokimyasal yöntemin türlerini ve aşamalarını öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. 3
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer. 5
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. 4
PÖÇ04 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 2
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. 3
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar. 2
PÖÇ07 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır 5
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 İmmunohistokimyanın tanımı, genel özelliği, kapsamında neler bulunmaktadır Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
2 İmmunohistokimyanın tanımı kullandığı hiperimmun serumların özellikleri ve çeşitleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
3 İmmunohistokimyanın uygulama alanları, dokulara nasıl uygulanır, sitolojik preparatlara nasıl uygulanır Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
4 İmmunohistokimyanın uygulama alanları, dokulanırken dikkat edilecek hususlar nelerdir, sitolojik preparatlara uygulanırken dikkat edilecek hususlar nelerdir. Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
5 İmmunohistokimya ve immunositokimyanın çeşitleri, PAP ve APPAP metodları nedir, nasıl uygulanır Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
6 immunohistokimyasal olarak enfeksiyöz etkenlerin belirlenmesi, özellikle hayvansal dokularda patolojik etki oluşturan actinomyces pyognes gibi bakterileri, mycobacterium gibi intercellular yerleşimli bakterielerin belirlenmesi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
7 immunohistokimyasal olarak hücre reseptörlerinin belirlenmesi; TNF-alpha, Fas-Ligand gibi reseptörlerin belirlenmesi ve tespit edilmesinde immunohistokimyanın rolü Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
8 Ara Sınav Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Sözlü Sınav
9 İmmunohistokimyasal yöntemle hücre ölüm yolaklarının belirlenmesi, kaspazların etki mekanizması, hücre ölümü üzerinde kaspazların etkisi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 İmmunohistokimyasal olarak tümör hücre belirteçlerinin kullanılması; PCNA, Ki-67 neleri ifade eder, epitel kökenkli tümörlerde hangi belirteçler kullanılır Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
11 İmmunositokimyasal olarak tümör hücre belirteçlerinin kullanılması, mezenkimal kökenli tümörlerde kullanılan belirteçler hangileridir, smearlarda hangi belirteçler kullanılır, Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
12 İmmunohistokimyasal yöntemin uygulanmasında kullanılan belirteçler, bez tümörlerinde kullanılan belirteçler, hemotopoietic sistem hücrelerinin belirteçleri nelerdir bunun hakkında bilgiler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
13 İmmunohistokimyasal yöntemin uygulanmasında kullanılan belirteçler; kemik doku ve tümörlerinde kullanılan beirteçler nelerdir, nasıl kullanılır Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
14 İmmunohistokimya ve immunositokimyanın uygulanması; uygulama aşamaları, bu aşamalarda dikkat edilecek hususlar nelerdir ve bu aşamalar ile ilgili problemlerin çözümü, Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
15 İmmunohistokimya ve immunositokimyanın uygulanması; problemlerin çözümünde izlenecek yollar, preparatların değerlendirilmesi ve hatalı değerlendirmelerin önlenmesi nasıl yapılır Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Problem Çözme
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.11.2022 10:46