GM0023 Yağ Sanayi Atıklarının Değerlendirilmesi ve Atık Yönetimi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM0023
Ad Yağ Sanayi Atıklarının Değerlendirilmesi ve Atık Yönetimi
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Yağ sanayii atıkları konusunda temel bilgiler vermek

Dersin İçeriği

Yağ sanayii atıkları ve genel özellikleri, yağ sanayi atıklarını değerlendirme olanakları, yağ teknolojisi yan ürünlerinin ticari kullanım alanları, atık yönetimi ve biyodizel üretimi

Dersin Ön Koşulu

YOK

Kaynaklar

Demir Erkut Veli, 2005, Bitkisel Yağ Sanayi Atıklarından Biyodizel Üretimi, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, İzmir

Notlar

Batur Akif, 1997, Yağ Sanayii Atıkları ve Değerlendirme Olanakları, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, İzmir


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Yağ sanayinde atıkların oluşum aşamalarını bilir
ÖÇ02 Yağ sanayii atıklarının değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ03 Ekip çalışmasına uyumlu olma, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır
ÖÇ04 Ders kapsamında edindiği bilgileri atık yağ değerlendirme becerisine sahip olur


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 3
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. 4
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Bitkisel yağlar Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Bitkisel atık yağlar Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Bitkisel atık yağların geri kazanım yöntemleri ve yeniden kullanılma olanakları Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Atık yağ kontrolü yönetmeliği Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Atık yağ kabul kriterleri Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Lesitin üretimi ve kullanımı Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Ekstraksiyon atıklarının değerlendirilmesi Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınavlar Sınav Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Nötralizasyon ve ağartma atıklarının değerlendirilmesi Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Atık yağlardan sıvı yakıt üretimi (biyodizel) Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Çözgen geri kazanım yöntemleri Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Deodorizasyon distilatının işlenmesi Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Pirina yağı üretimi Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Yağ teknolojisi yan ürünlerinin kullanım alanları 1 Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Yağ teknolojisi yan ürünlerinin kullanım alanları 2 Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 18.11.2022 05:02