Genel Bilgi
Kod | TM588 |
Ad | Harvest and Post Harvest Processing of Medicinal & Auromatical Plants |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 4-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 4 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. MEHMET SERDAR ÖZTEKİN |
Dersin Amacı / Hedefi
Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen ham maddelerin nitelik ve niceliklerini yükseltmek için uygun mekanizasyon tekniklerini tanıtmak
Dersin İçeriği
Tıbbi ve aromatik bitkilerin özellikleri, manuel, yarı mekanize ve tam mekanize hasat teknikleri, kurutma , ürün işleme , ekstraksiyon, endüstriyel kullanım, planlama
Dersin Ön Koşulu
Ön koşul yoktur
Kaynaklar
Öztekin, S., & Martinov M., 2007. Medicinal and Aromatic Crops- Harvesting, Drying and Processing. Haworth Press, 310 s.
Notlar
Oztekin, S, Martinov, M (Eds). Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying and Processing.ISBN 9781560229759 Published June 12, 2008 by CRC Press 340 Pages
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Tıbbi ve aromatik bitkileri ve farklı bitkisel aksamlarındaki etken maddelerini tanır. |
ÖÇ02 | Tıbbi ve aromatik bitkilerde manuel, yarı mekanize ve tam mekanize hasat sistemlerini öğrenir. |
ÖÇ03 | Tıbbi ve aromatik bitkilerde kurutma tekniklerini öğrenir. |
ÖÇ04 | Tıbbi ve aromatik bitkilerde kuru ve yaş ürün işleme tekniklerini öğrenir. |
ÖÇ05 | Tıbbi ve aromatik bitkilerin üretim sürecinde mekanizasyona karar verme sürecini tanır. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Mühendislik çözümlerinin evrensel ve toplumsal bağlamda etkilerini anlama ve doğru bir biçimde yorumlama bilgisi kazanır. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yüksek Lisans derecesi yeterliliklerine dayalı bir alanda, bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile birlikte bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama bilgisine sahip olur. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilmek ve bu bilgileri bilimsel ve toplumsal sorumluluk ile uygulayabilir. | 3 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bağımsız olarak kendi başına, bir problemin kurgulanmasından başlayarak, çözüm yöntemi geliştirir, çözer, sonuçları uygular ve bunları yazılı ve sözlü olarak sunabilir. | 3 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Mesleki faaliyet ve projelerdeki öngörülmeyen karmaşık durumlarda, yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilir, sorumluluk alır ve çözüm üretebilir. | 3 |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki gruplara sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilir. | 1 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesinde stratejik karar verme süreçleri ile işlevsel etkileşim kurarak liderlik yapabilir. | 4 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Tarım makinaları ve teknolojileri konusunda AR-GE veya uygulama projesi hazırlar, tasarım ve imalat faaliyetlerini gerçekleştirir. | 3 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Çalışma gruplarının stratejik performanslarını değerlendirir ve gelişmesine katkıda bulunabilir. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Tarım makinaları ve teknolojileri ile ilgili ulusal ve uluslararası yasa ve yönetmelikleri tanır ve uygular. | 4 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Mesleki alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini paylaşır ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili gerek yurt içi gerekse yurtdışında uzman kişiler ile iletişim kurar. | 1 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Kendi alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, ve bilimsel değerleri gözetme, öğretme ve denetleme yeterliliğine sahip olur | 2 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlara yönelik hareket eder | 4 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Özellikleri | Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Mekanizasyonu | Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Manuel ve Yarı mekanize Hasat | Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Tamı Mekanize Hasat | Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Sıcak Havayla Kurutma ve Kurutucular | Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Kurutmada Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı | Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Mekank Ürün İşleme | Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Ekstraksiyon Teknikleri | Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Endüstriyel Kullanım: Tıbbi ve Farmasotik Amaçlar | Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Endüstriyel Kullanım: Gıda ve Gıda Katkı Maddesi | Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Endüstriyel Kullanım: Kozmetik | Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Endüstriyel Kullanım: Bitki Koruma | Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Karar Verme Süreci | Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Örnek İşletme Ziyareti | Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 4 | 56 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 12 | 12 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 28 | 28 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 152 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,08 | ||
AKTS | 6 AKTS |