Genel Bilgi
Kod | TUR134 |
Ad | Otel İşletmeciliği |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 2. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Zeynep ALBAYRAK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Zeynep ALBAYRAK
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu ders ile öğrenciye; turizm işletmesinin yönetimini ve otel işletmeciliği ilgili temel kavramları anlama ve kullanma yeterliliğinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği
Otel işletmelerinin tanımı ve sınıflandırılması; Otel işletmelerinde kuruluş yerinin belirlenmesi; Otel işletmelerinde pazarlama, insan kaynakları yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi, halkla ilişkiler, muhasebe, finansal yönetim, odalar bölümü hizmetleri ve yiyecek içecek hizmetleri yönetimi; Otel işletmelerinde yeni eğilimler
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Otel İşletmeciliği, Meryem AKOĞLAN KOZAK, Detay Yayıncılık.
Notlar
Otel İşletmeciliği, Meryem AKOĞLAN KOZAK, Detay Yayıncılık.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Otel işletmelerinin sınıflandırılmasını açıklar. |
ÖÇ02 | Otel işletmelerinin kuruluş yeri seçimini açıklar. |
ÖÇ03 | Otel işletmelerinde uygun fiyatın tespitini yapar. |
ÖÇ04 | Otel işletmelerinde organizasyon yapısını açıklar. |
ÖÇ05 | Otel işletmelerinde finansmanı açıklar. |
ÖÇ06 | Genel olarak işletmecilik hakkında bilgi sahibi olur. |
ÖÇ07 | Türkiye'de otelcilik sektörüne ilişkin genel bilgiler edinir. |
ÖÇ08 | Dünyadaki otelcilik sektörü hakkında bilgi sahibi olur. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgileri aktarır. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgileri açıklar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri hakkında bilgileri aktarır. | 5 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgileri aktarır. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrayarak anlatır. | 5 |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır. | |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır. | 5 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Konuk gereksinimlerini ve turizm sektörünün mesleki uluslar arası terimlerini anlayacak düzeyde yabancı dil kullanır. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel Bilgisayar kullanım bilgisine ve otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemleri konusunda bilgiye ve bu yazılımları kullanabilme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bireylerarası ve kültürlerarası etkin iletişim kurar. | 4 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar. | |
PÖÇ13 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik değerlere bağlı kalarak doğal çevreyi korur. | 4 |
PÖÇ14 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme özen gösterir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri sürekli geliştirir. | |
PÖÇ16 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Eleştirel düşünebilme, alternatif çözümler üretebilmek ve farklı kaynaklardan bilgi elde ederek analiz etme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı ve sözlü anlatım ile etkili iletişim kurar. | 5 |
PÖÇ18 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır. | 5 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Otel İşletmelerinin tanımı, özellikleri ve sınıflandırılması | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Otel işletmelerinin Organizasyon ve Örgüt Yapısı | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Otel İşletmelerinde Kuruluş Yeri Seçimi | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Otel İşletmelerinde Yönetim | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Otel İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Otel İşletmelerinde Pazarlama | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Otel İşletmelerinde Müşteri İlişkileri Yönetimi | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Otel İşletmelerinde Halkla İlişkiler | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Otel İşletmelerinde Muhasebe ve Finansal Yönetim | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Otel İşletmelerinde Odalar Bölümü Hizmetleri | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Otel İşletmelerinde Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Otel İşletmelerinde Dış Kaynak Kullanımı ve Franchising | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Otel İşletmelerinde Teknoloji Kullanımı | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Otel İşletlemelerinde Yeni Eğilimler | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final Sınavı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final Sınavı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |