Genel Bilgi
Kod | TUR136 |
Ad | Yiyecek İçecek Servisi-II |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 2. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. DİLEK SAY |
Dersin Öğretim Elemanı |
Doç. Dr. DİLEK SAY
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Öğrenciye servisin ne olduğunu kavratmak ve genel servis kurallarını benimsetmek en temel amaçtır. Ayrıca servis türlerini uygulamalı bir şekilde göstererek servis türleri arasındaki farkları kavratarak el becerisini geliştirip deneyim sahibi olmasını sağlamaktır
Dersin İçeriği
Servis Bilgisi, Temel Mutfak Bilgileri, İçecekler ve Servisleri, Konuk İlişkileri ve Şikayetler
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Yiyecek ve İçecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen
Notlar
Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Prof. Dr. Nilüfer Koçak
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Yemek ve içki servisinin önemini açıklar. |
ÖÇ02 | Servis türlerini sıralar. |
ÖÇ03 | Servis basamaklarını açıklar |
ÖÇ04 | Temel mutfak bilgilerini açıklar |
ÖÇ05 | İçecek servisini organize eder |
ÖÇ06 | Konuk şikayetlerini sınıflandırır |
ÖÇ07 | Konukların sınıflandırılmasını açıklar |
ÖÇ08 | Sosların hazırlanmasını açıklar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgileri aktarır. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgileri açıklar. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri hakkında bilgileri aktarır. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgileri aktarır. | 4 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrayarak anlatır. | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır. | 5 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır. | 5 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Konuk gereksinimlerini ve turizm sektörünün mesleki uluslar arası terimlerini anlayacak düzeyde yabancı dil kullanır. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel Bilgisayar kullanım bilgisine ve otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemleri konusunda bilgiye ve bu yazılımları kullanabilme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | 5 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bireylerarası ve kültürlerarası etkin iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar. | |
PÖÇ13 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik değerlere bağlı kalarak doğal çevreyi korur. | |
PÖÇ14 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme özen gösterir. | 5 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri sürekli geliştirir. | 3 |
PÖÇ16 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Eleştirel düşünebilme, alternatif çözümler üretebilmek ve farklı kaynaklardan bilgi elde ederek analiz etme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı ve sözlü anlatım ile etkili iletişim kurar. | 5 |
PÖÇ18 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır. | 5 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Servisin Tanımı ve Önemi | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170s. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Servis Türleri | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Temel Servis Bilgileri | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Servis Öncesi Yapılan Son Hazırlıklar, Servis Basamakları, Ziyafet Çalışmaları | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
5 | Pişirme Yöntemleri:Ağartma, Haşlama,Hafif Haşlama, Izgara, Buharda pişirme, Kızartma | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Pişirme Yöntemleri:Tavada pişirme, Etleri Fırında Pişirme, Hamur İşleri Fırında Pişirme | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Garnitürler, Soslar | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | İçecek Bilgisi ve Servisleri | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Alkolsüz İçeceklerin Servisleri | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Alkollü İçeceklerin Servisleri | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Sıcak İçeceklerin Servisleri | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Soğuk İçeceklerin Servisleri | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Konuk ile İlişkiler | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Konukların Sınıflandırılması | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yiyecek ve İcecek Servisi ,Doc. Dr. Alptekin Sokmen, 99-170. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 4 | 56 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 12 | 12 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 28 | 28 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 154 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,16 | ||
AKTS | 6 AKTS |