Genel Bilgi
Kod | TUR219 |
Ad | Menü Planlama |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. DİLEK SAY |
Dersin Öğretim Elemanı |
Doç. Dr. DİLEK SAY
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Öğrencinin menü kavramının anlamını ve önemini öğrenmesini sağlamak, menü planlama ilkelerini bilerek, günlük yemek listesi ve standart reçete hazırlamasını sağlamaktır.
Dersin İçeriği
Beslenme, besin öğesi, beslenme sorunlarının temel nedenleri, yeterli dengeli beslenme, yetersiz beslenme, dengesiz beslenme ve zararları, karbonhidratlar, lipitler, proteinler, enerji metabolizması, su ve mineraller, vitaminler, besin grupları, mönü planlama, mönü hazırlama, standart reçete oluşturma
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, Detay Yayıncılık
Notlar
Menü Yönetimi ve Menü Planlama, Hüseyin Altınel, Detay Yayıncılık
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Karbonhidrat, protein, yağ, mineral, vitamin ve sudan oluşan besin öğelerinin özelliklerini açıklar |
ÖÇ02 | Yeterli beslenme, dengeli beslenme ve sağlıklı ve dengeli beslenme ilkelerini açıklar |
ÖÇ03 | Enerji veren besin öğelerinden karbonhidrat, protein ve yağın kalorilerini hesaplar |
ÖÇ04 | Standart ürün elde etmek, prosiyonlamayı kolaylaştırmak ve işletmelerin maliyet hesabını yapması için gerekli olan standart reçeteyi hazırlar |
ÖÇ05 | Standart reçetelere uygun olarak mönü planlama yapar |
ÖÇ06 | Otel işletmesi veya restaurantlara gelen misafirlerin özelliklerine göre uygun mönüleri hazırlar |
ÖÇ07 | Beslenme açısından önemli olan besin gruplarını özelliklerini açıklar |
ÖÇ08 | Her bir yiyecek için oluşturulan standart reçeteleri de göz önünde bulundurarak menünün maliyetini hesaplar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgileri aktarır. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgileri açıklar. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri hakkında bilgileri aktarır. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgileri aktarır. | 4 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrayarak anlatır. | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır. | 5 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır. | 5 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Konuk gereksinimlerini ve turizm sektörünün mesleki uluslar arası terimlerini anlayacak düzeyde yabancı dil kullanır. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel Bilgisayar kullanım bilgisine ve otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemleri konusunda bilgiye ve bu yazılımları kullanabilme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | 5 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bireylerarası ve kültürlerarası etkin iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar. | |
PÖÇ13 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik değerlere bağlı kalarak doğal çevreyi korur. | |
PÖÇ14 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme özen gösterir. | 5 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri sürekli geliştirir. | |
PÖÇ16 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Eleştirel düşünebilme, alternatif çözümler üretebilmek ve farklı kaynaklardan bilgi elde ederek analiz etme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı ve sözlü anlatım ile etkili iletişim kurar. | |
PÖÇ18 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Beslenme ve beslenme bilimi. | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Beden Kitle indeksi, Beslenmeyi etkileyen faktörler | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
3 | Karbonhidratlar | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Proteinler | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Yağlar | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Vitaminler | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Su ve Suyun Vücuttaki Görevleri | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Mineraller | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Enerji Metabolizması | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
11 | Besin Grupları | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Menü Kavramı | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Menü Çeşitleri | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Menü Hazırlama İlkeleri | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Bireysel Çalışma, Soru-Cevap |
15 | Standart Reçete Hazırlama | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Bireysel Çalışma, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |